Image

In het Klimaatakkoord is de ambitie opgenomen dat in de toekomst 50% van de duurzame energieproductie in eigendom is van de lokale omgeving. Energiecoöperaties spelen hier een belangrijke rol in. Bij ENGIE bieden we daarom ook alle ondersteuning aan energiecoöperaties om samen te werken aan lokale duurzaamheid. Bijvoorbeeld met het starten van een energiecoöperatie en door het afnemen van de door de energiecoöperatie opgewekte energie. Daarnaast gaan we actieve samenwerkingen aan, waarbij we de opgewekte stroom van de coöperatie beschikbaar stellen aan de leden.

Wat is een energiecoöperatie?

In een energiecoöperatie bundelen buren, wijk- of dorpsgenoten hun krachten door samen te investeren in het opwekken van duurzame energie. Bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak van een lokale basisschool of sporthal of met een windmolen in de buurt. De leden van de energiecoöperatie kunnen de opgewekte energie zelf thuis weer gebruiken. En met de opbrengst van deze groene stroom kan de coöperatie de omgeving verder verduurzamen.

100% groene stroom opgewekt door energiecoöperaties

Een coöperatie oprichten?

Wil jij ook aan de slag met het verduurzamen van jouw omgeving, maar weet je niet hoe te beginnen? We helpen je graag bij het starten van een energiecoöperatie. Wat hier allemaal bij komt kijken, hebben we overzichtelijk voor je uitgewerkt in het magazine 'Een energiecoöperatie oprichten'. Je vraagt dit gratis magazine eenvoudig aan via onderstaande knop.

Ik wil het gratis magazine aanvragen

Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking

Sinds 1 april 2021 geldt de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE-regeling). Bij deze regeling krijg je als energiecoöperatie 15 jaar lang subsidie vanuit de overheid voor iedere opgewekte kilowatt. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert deze regeling uit en keert deze subsidie rechtstreeks uit aan de energiecoöperatie. Dit voordeel kun je als energiecoöperatie dan weer verdelen onder jouw leden.

Lees meer over de SCE-regeling

Regeling Verlaagd Tarief

Een energiecoöperatie of Vereniging van Eigenaren (VvE) die voor 1 april 2021 een collectief opwekproject is gestart, maakt gebruik van de Regeling Verlaagd Tarief, ook wel Postcoderoosregeling genoemd. Bij deze regeling hebben leden recht op korting op de energiebelasting. Leden van energiecoöperaties met een consumenten- of klein zakelijk energiecontract bij ENGIE, kunnen via ons deze korting ontvangen. Als energiecoöperatie kun je het uitvoeren van de Regeling Verlaagd Tarief voor deze leden jaarlijks bij ons aanvragen. Leden doen dit dus niet zelf.

Regeling Verlaagd Tarief voor mijn leden aanvragen
Image

Samenwerking aangaan

Wij geloven sterk in het lokaal opwekken van duurzame energie en gaan daarom graag de samenwerking aan met energiecoöperaties. Dat betekent dat we een concurrerende prijs bieden voor de opgewekte groene stroom en dat we een scherp energieaanbod doen voor de leden. Hiermee kunnen zij de lokaal opgewekte groene stroom zelf gebruiken. En voor ieder lid dat klant bij ons wordt, ontvangt de energiecoöperatie een extra financiële vergoeding. Hiermee kan de coöperatie nog verder gaan met het verduurzamen van de omgeving. We gaan graag vrijblijvend met je in gesprek.

Ik wil graag in gesprek over samenwerken
Plattegrond van Nederland

Samenwerkingen

Veelgestelde vragen over energiecoöperaties