Nieuws

Leren van op zon op water 

Bij Centrale Burgum drijft sinds 2018 een zonnepark. Het drijvende zonnepark bij Burgum is uniek doordat de drijvende opstelling naast een identieke zonopstelling op land ligt. Dit maakt exacte datavergelijking mogelijk met als doel meten is weten!

Kennisontwikkeling van drijvende zonnepanelen is belangrijk

Het Burgum project levert belangrijke informatie op over de techniek van zonne-installaties op het water. Hoe gedragen de panelen zich bij deining en hoe reageert het materiaal als het water bevroren is? Daarnaast is het van belang om te meten wat de extra elektriciteitsopbrengst van dergelijke watergebonden zonneparken is. Verder worden zaken als vervuiling door vogels of aangroei van onder op de zonne-installaties pas duidelijk, na een aantal jaren. Allemaal zaken die kennis opleveren over drijvende zonne-installaties.

ENGIE veelgevraagd adviseur

Via haar deelneming in Tractebel en IMDC is ENGIE een van de meest gevraagde adviseurs op het gebied van drijvende zon- en windparken wereldwijd. Beide partijen zijn specialist op het gebied van metingen van Bathymetrie, diepte- en bodem contour, metocean data, water niveaus, golven, wind en topografie onderzoek voor ankering.

Al deze kennis wordt gedeeld in de ENGIE groep en mede daardoor heeft ENGIE wereldwijd al enkele drijvende zonne-installaties kunnen bouwen voor eigen gebruik of bij klanten. Alle installaties zijn gebouwd met maximale zekerheid, minimaal risico en helder inzicht in kosten.