Biodiversiteit_ENGIE
De Wereld van ENGIE

ENGIE's wereldwijde inzet voor biodiversiteit

Van waterwegen tot waterkrachtcentrales

Bij ENGIE zien we een toekomst voor ons waarin energie en biodiversiteit op harmonieuze wijze samengaan. Het streven naar evenwicht tussen deze twee cruciale elementen van onze wereld staat centraal bij alle projecten die we ondernemen.

Daarom werken we in Nederland al sinds 2016 samen met Trees for All. In deze periode hebben we al meer dan 100.000 bomen geplant.  

Wereldwijde aanpak

In 2010 lanceerde de ENGIE Groep zijn eerste interne richtlijnen voor biodiversiteit en sindsdien hebben we onze inzet steeds verder uitgebreid. Zo hebben we ons in 2021 verbonden aan de act4nature international initiatieven. Bekijk hier de ENGIE richtlijnen en onze aanpak om biodiversiteit te bevorderen.

Zo zetten we ons o.a. in voor de bescherming van waterwegen in Frankrijk, het herstel van lokale plantensoorten bij waterkrachtcentrales in Brazilië, en de bescherming van vissen tijdens onderhoudswerkzaamheden in Spanje. Lees hieronder meer over onze aanpak.

Historisch akkoord

In december 2022 leidde de COP15 over biodiversiteit in Montreal tot een historisch akkoord. Tijdens deze bijeenkomst ondertekende ENGIE, samen met 330 andere multinationale ondernemingen, de Business for Nature overeenkomst. Dit pleit voor verplichte rapportage over de impact op de biodiversiteit. Het akkoord omvat onder andere:

  • Het beschermen van 30% van de planeet tegen 2030,
  • Het herstellen van 30% van het land dat door menselijke activiteit is aangetast,
  • Het verminderen van het gebruik van pesticiden tot een niveau dat verenigbaar is met de biodiversiteit,
  • Het overdragen van $20 miljard per jaar van ontwikkelde landen naar opkomende landen tegen 2025, en vervolgens $30 miljard per jaar tegen 2030.

Corsica - Loregaz

Op het eiland Corsica, in Frankrijk, hebben we in het Loregaz-project samengewerkt met de Conservatoire des Espaces Naturels de Corse om 2 nieuwe gastanks te bouwen en tegelijkertijd de lokale biodiversiteit te beschermen. Voorafgaand aan de bouw werden Hermann's schildpadden en bepaalde orchideeënsoorten verplaatst om te voorkomen dat ze werden beïnvloed door de bouwwerkzaamheden. Bovendien hebben we 23 hectare land in beheer gegeven om de ontwikkeling van de getroffen soorten te bevorderen en om de omgeving te beschermen tegen uitheemse exotische soorten die een bedreiging vormen voor de lokale biodiversiteit.

Loregaz_biodiversiteit