Blog

Wat weet jij allemaal over zonne-energie?

De impact van het weer, de perfecte ligging op het dak, het type zonnepaneel en de kansen van deze schitterende energiebron. Er valt veel te vertellen over zonne-energie en wij delen graag onze kennis met jou.

Bewolkt? Geen probleem!

Misschien verwacht je het niet, maar het Nederlandse weer is zeer geschikt voor zonnepanelen. Zonnepanelen wekken namelijk niet alleen energie op tijdens een zonnige dag, maar ook bij normaal daglicht. Zelfs wanneer het bewolkt is dus.

De hele wereld op 100% zonne-energie?

De zon straalt dagelijks 3.000 keer méér energie naar de aarde dan de wereldbevolking verbruikt. Om de hele wereld te laten draaien op zonne-energie, hoeven we slechts een klein deel van de Sahara te bedekken met zonnepanelen. Het is in principe dus mogelijk om de hele wereld te laten draaien op zonne-energie.

Zon en zand: dé ideale combinatie

De zon geeft voldoende energie om ons allemaal te voorzien van zonne-energie, maar kunnen er ook genoeg zonnepanelen gemaakt worden om dit op te vangen? Het belangrijkste onderdeel van een zonnepaneel is de (fotovoltaïsche) cel. Deze cel bestaat uit silicium, wat weer gemaakt wordt van zand. En laten wij daarna nou toevallig, net als zonne-energie, heel veel van hebben op aarde.

Groot, groter, grootst

Er vindt wereldwijd een interessante strijd plaats, namelijk wie het grootste zonnepark heeft. Op dit moment staat Marokko op nummer één met het Noor-zonnepark; een zonnepark wat in drie fases wordt gebouwd om uiteindelijk ruim 1 miljoen gezinnen van stroom te kunnen voorzien. Wij zijn benieuwd aan wie zij deze koppositie af zullen moeten staan en houden deze duurzame strijd nauwlettend in de gaten.


Op zoek naar de perfecte plek

Zonnepanelen worden niet zomaar overal geplaatst. Om de zonnepanelen zo efficiënt mogelijk te laten produceren, bekijkt onze partner eerst de satellietbeelden van een huis voordat de panelen geplaatst worden. Door de lichtinval, de impact van de aanwezigheid van bomen en het verwachte vermogen te onderzoeken, kunnen zij de perfecte plek op het dak bepalen.
Benieuwd of jouw dak geschikt is voor de zonnepanelen? Doe de DakScan!

Ontdek wat jouw dak kan opleveren