Blog

De warmtepomp ervaring van Vincent: hij zit er warmpjes bij

Hij maakt er graag een sport van: zijn woning zo duurzaam mogelijk verwarmen. Niet gek, want ook met zijn werk houdt hij zich dagelijks bezig met duurzame energieopwekking. De 48-jarige Vincent doet dit sinds kort thuis ook, met een hybride warmtepomp van ENGIE. Lees zijn ervaring met de warmtepomp.

Doe de online warmtepompcheck

Verwarmen met een airco

Al voordat Vincent zijn warmtepomp aanschafte had hij een niet alledaagse manier voor het verwarmen van zijn twee-onder-een-kapwoning. Dit deed hij namelijk met een airco. Vincent legt uit: “Ik heb een plat dak en in de zomer wordt het erg warm in huis. Daarom heb ik een airco laten installeren in de woon- en slaapkamer. Wat veel mensen niet weten, is dat een airco ook kan verwarmen. Met de warme lucht uit de airco hield ik mijn woning in de koude maanden op temperatuur. Op die manier gebruik ik zo min mogelijk gas. Om het extra stroomgebruik te compenseren liet ik acht zonnepanelen plaatsen.”

Veilige investering

Maar toch liep Vincent tegen problemen aan. De airco verwarmt niet overal en omdat hij warme lucht blaast is zijn woning altijd tochtig. “Ook maakt de airco veel geluid.” Daarom is Vincent zich gaan verdiepen in andere manieren van duurzaam verwarmen. De warmtepomp is hem niet onbekend en na verder onderzoek bleek een hybride warmtepomp een slimme en veilige investering. “Met de cv-ketel als back-up weet je zeker dat je huis altijd warm wordt.”

Cv-ketel als back-up

Een hybride warmtepomp werkt samen een cv-ketel. De pomp haalt energie uit de buitenlucht en zet dit om in warmte. Je kunt het vergelijken met een koelkast, waar buiten ook warmte vrij komt. Mocht het op de allerkoudste dagen niet lukken om voldoende warmte uit de lucht te halen, dan neemt de cv-ketel het over. Vincent: “Met de cv-ketel als back-up weet je zeker dat je huis altijd warm wordt.”

Een elektrische warmtepomp leek niet verstandig

Helemaal overgaan op een elektrische warmtepomp was geen verstandige optie: “Ik zou dan ook moeten investeren in grote radiatoren en vloerverwarming. Voor deze hybride warmtepomp hoefde ik niks aan te passen in huis, het is al voldoende geïsoleerd.” De warmtepompexpert die Vincents huis controleerde bevestigde dit. De installatie verliep dan ook heel soepel. “Er zijn twee leidingen aangelegd en er is een gat door de muur gemaakt voor de buitenunit. Dit is weer netjes geïsoleerd. Binnen een dag was alles klaar.”

Subsidie warmtepomp

Overigens ging Vincent niet direct overstag. Na het ontvangen van de offerte overwoog hij nog een aantal alternatieven. Uiteindelijk koos hij toch voor ENGIE. “Ik vind het belangrijk dat een goede partij de installatie doet, waar ik vertrouwen in heb. De combinatie van ENGIE en de lokale installateur is een hele goede.” Dat Vincent subsidie kreeg over zijn warmtepomp maakte de keus nog makkelijker. “De kosten vielen mij mee en ik loop geen risico dat mijn huis koud wordt. Kortom: een investering met lage impact.”

Tevreden

Tot nu toe is Vincent heel tevreden over zijn warmtepomp. “Het is comfortabel warm in huis. De warmte gaat gewoon via mijn radiator, waardoor ik geen last meer heb van tocht zoals met de airco.” Ook vergeleken met een cv-ketel is het comfortabeler, volgens Vincent. “Wanneer je een cv-ketel aanzet slaat hij eerst heel hard aan. Een warmtepomp verbruikt heel weinig, daarom zet ik hem maar iets lager als ik de deur uit ga, op 19 graden. Hierdoor is de temperatuur in huis veel constanter. Ik heb dan ook niet meer van die koude muren.”
“Dit is een betere investering dan je geld op de bank zetten.”

Geen last van geluid warmtepomp

Van het geluid dat een warmtepomp maakt heeft Vincent geen hinder: “De unit staat buiten. Hij moet zich nog bewijzen in de écht koude maanden, maar ik verwacht geen last te hebben. Want juist als de warmtepomp aan staat, doe je je raam dicht.” Vincent kan een warmtepomp dan ook aan iedereen aanraden. “Helemaal als je nu gas gebruikt ga je met een warmtepomp veel besparen. Dit is een betere investering dan je geld op de bank zetten.”

Maak gebruik van de ISDE subsidie voor warmtepompen!

  • Subsidie beschikbaar op al onze warmtepompen
  • Tot wel €1.700 subsidie op een hybride warmtepomp
  • Verkleint de investering, verkort de terugverdientijd
Lees meer over de warmtepomp subsidie