Blog

Vincent wekt zelf energie op met zijn energiecentrale

ENGIE wil energie begrijpelijk maken voor iedereen en vertellen wat er allemaal kan in een veranderende energiewereld. Zodat iedereen aan de slag kan met duurzame keuzes.

Man kijkt op telefoon op dak

Al bijna tien jaar is hij maintenance engineer bij de Maxima Centrale in Lelystad. Tijdens zijn werk zorgt Vincent voor de stroom voor 1,6 miljoen Nederlanders. Niet gek dus dat hij ook thuis is begonnen met energie opwekken.

Beweegredenen voor zonnepanelen

Sinds 2012 woont Vincent met zijn vrouw en kinderen van negen en elf in een vrijstaande woning in Swifterbant. Op zijn dak liggen zestien zwarte zonnepanelen. Hij heeft het huis zelf laten bouwen. “We wilden vanaf de bouw al zonnepanelen, maar dat zat er toen nog niet in. Als beroepsmatig technicus heeft hij zich die tijd flink verdiept in zonnepanelen; van prijzen tot aan hoe ze werken. “Ik moest wel even aan mijn vrouw vragen welke ze het mooiste vindt”, zegt hij met een glimlach van oor tot oor. Over zijn beweegredenen om te kiezen voor zonnepanelen is Vincent duidelijk: “Mijn dochters worden ouder en ik merk dat ze meer energie gaan verbruiken. Aan deze energiebehoefte wil ik kunnen voldoen. Daarbij zie je dat alles steeds meer op elektra over gaat. Dan wil je toch graag zelfvoorzienend zijn. Dat je naast lagere energiekosten ook nog wat doet voor het milieu is een mooie bijkomstigheid.”

Aantrekkelijke lening

Zes jaar na de oplevering van het huis liggen ze er alsnog. Door een gunstige lening van de gemeente Dronten werd het interessant. “De rente van de lening bedraagt 1,6%. Maar ik betaal eigenlijk minder aan lening dan ik terugverdien aan het zelf energie opwekken. Dus het is een win-winsituatie.” Zelfs zonder subsidie in het vooruitzicht was de terugverdientijd aantrekkelijk. “Ondanks dat er geen subsidie mogelijk is, zijn er zoveel voordelen beschikbaar waardoor de aanschaf van zonnepanelen interessant is.” 

De installatie van de zonnepanelen

De installatie van het systeem was boven verwachting snel klaar. “Ze kwamen vrij vroeg. Zo rond 07.30 uur en om 14.00 uur waren ze al met de volledige installatie klaar.” Op de eerste etage laat hij in een kast naast zijn cv-installatie de omvormer zien. Het systeem is ongeveer 30 bij 40 centimeter groot. Rommel was er nauwelijks. “Je moet even stofzuigen. Dat is alles.” Voor de installatie van het systeem had hij geen betere zomer kunnen kiezen dan die van 2018. “We hebben de beste zomer ooit qua zonuren gehad. Dit merk ik ook aan mijn opbrengst.” Direct pakt Vincent zijn statistieken erbij. In nog geen minuut heeft hij ze paraat.

“Vorig jaar april zijn de zonnepanelen geïnstalleerd. In november hadden ze al de hoeveelheid energie opgewekt wat eigenlijk was voorspeld voor een heel jaar. De resterende maanden voelen dan ook als bonus.” Door de mooie zomer heeft hij de zonnepanelen nog sneller terugverdiend. “Volgens hun berekening heb ik een terugverdientijd van ongeveer 5,5 jaar. Dat is iets sneller dan het gemiddelde.”

Toekomstplannen

Ondertussen kijkt Vincent alvast vooruit naar zijn volgende duurzame investering. “Op dit moment heb ik al energielabel A. We zitten nog op het gas, dus een warmtepomp is wellicht iets voor de toekomst. Vooral omdat ik al vloerverwarming heb.” Ondanks dat hij veel bezig is met stroom rijdt hij nog niet elektrisch. “Helaas niet. In aanschaf zijn elektrisch auto’s te prijzig en voor een leaseauto woon ik te dichtbij mijn werk. Misschien zit een elektrisch fiets er wel in”.

Lees hier meer over thuis energie opwekken