Blog

Van het gas af: hoe doe ik dat?

In 2050 wil Nederland CO2-neutraal zijn en dat betekent dat we met zijn allen van het gas af moeten. Om dit te bereiken worden flink wat maatregelen getroffen. Binnenkort mag bijvoorbeeld geen enkele nieuw gebouwde woning met een gasaansluiting worden opgeleverd. Maar hoe zit dat met bestaande woningen die al voorzien zijn van een gasaansluiting? Wij leggen het je uit.

Waarvoor gebruiken we gas?

We moeten minder gas gaan gebruiken of helemaal van het gas af, dat is duidelijk. Maar waarvoor gebruiken we gas eigenlijk allemaal? Waar je waarschijnlijk direct aan denkt is het verwarmen van jouw huis. En terecht: zo’n 80% van ons gebruikte aardgas gaat namelijk op aan de verwarming van onze woonruimte. De grootste besparing valt dus te behalen door minder warmte te vragen voor het verwarmen van de woning. De overige twintig procent gaat op aan koken en aan het verwarmen van water, gemiddeld is dat 100m3 gas per persoon per jaar.

Van het gas af: de alternatieven

Zoals je hierboven kunt lezen, gebruiken we gas voor veel belangrijke dingen. Gelukkig zijn hiervoor milieubewuste, gasvrije alternatieven. We zetten ze hieronder voor jou op een rij:

Jouw huis verwarmen zonder gas

Om zo milieubewust mogelijk jouw huis te verwarmen is het belangrijk dat je jouw woning goed isoleert. Hierdoor blijft de warmte langer binnen en hoeft jouw verwarming minder vaak aan. Het verwarmen zelf kan gasvrij met een warmtepomp. Deze gebruikt bijvoorbeeld bodemwarmte, buitenlucht of restwarmte uit ventilatielucht om jouw huis te verwarmen. Een hybride opstelling is een aantrekkelijke oplossing voor bestaande woningen. Hierbij wordt de warmtepomp aangesloten op jouw cv-ketel. Met een hybride opstelling kun je tot wel 80% van jouw gasverbruik voor het verwarmen van jouw woning besparen!

Tip: Weten of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp? Doe de check!

Doe de online warmtepompcheck

Warm water zonder gas

Een goed alternatief voor het opwarmen van water is een zonneboiler. Een zonneboiler warmt water op door middel van zonlicht. Het warme water kun je gebruiken om te douchen, als kraanwater of voor het gebruik van jouw was- of vaatwasmachine. Goed om te weten: je kunt een zonneboiler combineren met een warmtepomp, zodat je zonder gas jouw woning én jouw kraanwater kunt verwarmen.

Gasvrij koken

Elektrisch koken is in Nederland al vrij lang bekend en wordt daarnaast steeds populairder. Elektrisch koken in plaats van met gas is natuurlijk een goede stap, aangezien je hiermee van het gas af stapt voor het koken. Wil je nog duurzamer koken? Wek jouw eigen energie op om te koken, met zonnepanelen!

Zet jij de eerste stap naar gasvrij wonen?

Met bovenstaande alternatieven heb je hopelijk een helder beeld gekregen van jouw mogelijkheden op het gebied van gasvrij wonen. Overweeg jij de eerste stap te zetten naar een woning zonder gas? Ga direct aan de slag met onze producten waarmee je jouw gasverbruik kunt verminderen.