Blog

De 12 meest gestelde vragen over warmtepompen

ENGIE wil energie begrijpelijk maken voor iedereen en vertellen wat er allemaal kan in een veranderende energiewereld. Zodat iedereen aan de slag kan met duurzame keuzes.

Man bij de meterkast

Wanneer je overweegt een warmtepomp aan te schaffen, kom je voor veel vragen te staan. Om een goede keuze te kunnen maken is het goed om zo veel mogelijk te weten over de warmtepomp. Hier vindt je de meest gestelde vragen over warmtepompen op een rij!

Waar moet ik op letten bij het kopen van een warmtepomp?

Voordat je een warmtepomp koopt is het goed om te kijken of jouw woning wel geschikt genoeg is. Kun je jouw isolatie nog verbeteren? Dan is het verstandig om eerst jouw woning beter te isoleren voordat je een warmtepomp koopt. Is jouw huis geschikt? Nodig de installateur dan bij je thuis uit. De installateur kan je gelijk adviseren welke warmtepomp het meest geschikt is voor jou en welke aanpassingen er eventueel nodig zijn. De offerte wordt voor je op maat gemaakt en geeft dus een realistisch beeld van de totale kosten. Kijk ook naar de beschikbare subsidie zodat je weet wat je in totaal kwijt gaat zijn aan de warmtepomp.

 

Welke warmtepomp is het beste voor mij?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. De verschillende soorten werken allemaal anders. Welke warmtepomp het beste past bij je hangt af van jouw persoonlijke situatie. De hybride warmtepomp is een populaire keuze die vaak wordt gebruikt in woningen die gebouwd zijn in 2010 of eerder. Dit komt omdat lage temperatuurverwarming in deze woningen niet altijd mogelijk is, waardoor een hybride warmtepomp de beste oplossing is. Wanneer de woning goed geïsoleerd is en beschikt over lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming, dan kan een all-electric warmtepomp een goede oplossing zijn.

 

Waarom is een warmtepomp duurzaam?

Een warmtepomp is een duurzame oplossing omdat je met warmtepomp minder CO2 uitstoot. Doordat de temperatuur van de bron verhoogd wordt, hoeft jouw cv ketel minder te verwarmen. Je verlaagt dus jouw gasverbruik en jouw CO2-uitstoot. Wanneer je een warmtepomp combineert met zonnepanelen woon je nog duurzamer. Met de zonnepanelen wek je jouw eigen elektriciteit op. Dit gebruikt je dan om jouw woning te verwarmen. Zo ben je klaar voor een duurzame toekomst.

 

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Voor een warmtepomp is het erg belangrijk dat jouw woning geschikt is. De twee belangrijkste factoren zijn de isolatie en het warmteafgiftesysteem. Als jouw isolatie onvoldoende is, dan kun je het beste eerst hierin investeren. Wat je immers niet verliest aan warmte, hoef je ook niet bij te verwarmen. Nieuwbouwwoningen zijn vaak goed geïsoleerd. Woningen die voor 2010 gebouwd zijn, zijn vaak nog niet optimaal geïsoleerd en hebben over het algemeen betere vloerisolatie nodig.

 

Hoe werkt een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp is het makkelijkst uit te leggen aan de hand van een koelkast. Een koelkast haalt koude lucht uit de buitenlucht. Deze koude lucht verplaatst hij via een soort compressor naar binnen. Zo houdt hij de koelkast koud. Een warmtepomp doet in principe het omgekeerde, en wordt dan ook wel vaak een omgekeerde koelkast genoemd. Een warmtepomp haalt warme lucht uit de buitenlucht en verplaatst deze naar binnen. De warme lucht wordt afgegeven via de aanwezige radiatoren of vloerverwarming.

 

Wat kost een warmtepomp?

Bij de aanschaf van een warmtepomp moet je rekening houden met alle kosten die erbij komen kijken. Naast de aanschafprijs van de warmtepomp horen de installatiekosten er ook bij. Een hybride warmtepomp is verkrijgbaar vanaf €4.500 inclusief installatie. Een deel van deze investering kun je terugkrijgen dankzij subsidie.

 

Hoeveel subsidie krijg ik voor de aanschaf van een warmtepomp?

Op dit moment zijn er verschillende subsidies beschikbaar als je wilt investeren in duurzame energie. Bij de aanschaf van een hybride warmtepomp van 5 kW krijg je een subsidiebedrag vanaf €1.500. Hoe groter het vermogen, hoe hoger de subsidie. De exacte bedragen vindt je op de website van de ISDE.

 

Waar moet een warmtepomp worden geplaatst?

Als je kiest voor een hybride warmtepomp dan moet er zowel een buitenunit als een binnenunit worden geplaatst. De buitenunit moet buiten worden geplaatst. Vaak is dit tegen de buitengevel aan, de installateur zal altijd opletten of de plaats van de buitenunit geen geluidsoverlast geeft. De binnenunit is iets kleiner dan een cv ketel en kan binnen worden geplaatst. Deze hangt de installateur vaak naast de bestaande cv ketel, als daar ruimte voor is.

 

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

De ventilator van een warmtepomp zuigt warme lucht uit de buitenlucht. Deze ventilator maakt een zoemend geluid. Hoe hard dit geluid is hangt af van het type warmtepomp en de kwaliteit ervan. Elk persoon ervaart dit gezoem op een andere manier. Sommigen vinden het erg storend, anderen merken het niet eens op. Als je wilt weten hoe je dit ervaart kun je het beste eens gaan luisteren bij iemand die een warmtepomp in gebruik heeft. Het is verstandig om de buitenunit niet te dicht bij een slaapkamerraam te plaatsen. Mocht je last hebben van het geluid van de buitenunit, dan kunnen er ook maatregelen getroffen worden om het geluid te beperken, bijvoorbeeld trillingsdempers en geluidwerende kasten.

 

Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

De levensduur van een warmtepomp ligt gemiddeld tussen de 15-20 jaar. Hoe lang de warmtepomp echt mee gaat hangt af van een aantal factoren, waaronder de kwaliteit, de compressor en het onderhoud. Hoe beter deze factoren zijn, hoe langer de pomp mee zal gaan. Sommige pompen kunnen ruim 30 jaar meegaan. Dit komt doordat de hittebelasting veel minder is dan bij een cv ketel.

 

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

De terugverdientijd geeft aan hoe lang het duurt voordat de besparing gelijk is aan de investering. Het hangt dus af van de aanschafprijs, subsidie en de besparingen die het oplevert. Ook hangt het af van de gas- en stroomprijzen en het soort warmtepomp. Met de opkomende gasprijzen is de warmtepomp een steeds duurzamer alternatief dat ook bespaart. Omdat ook de CV ketel minder hard hoeft te werken, gaat deze ook langer mee. Al met al betekent dit direct besparen op de gasrekening en uitstoot. Het rendement van de warmtepomp kan verder vergroot worden door aanvullende maatregelen te nemen, zoals kierdichting en het regelmatig checken van de instellingen tijdens de onderhoudsbeurt. Een hybride warmtepomp is na ongeveer 8 jaar terugverdiend.

 

Meer informatie over warmtepompen

Is jouw vraag over warmtepompen niet beantwoord? Niet getreurd! We hebben een website gelanceerd die volledig is gespecialiseerd in warmtepompen. Hier vindt je ongetwijfeld het antwoord op jouw vraag terug. Ga naar www.warmtepompinfo.nl en lees alles over warmtepompen!