Blog

Een laadpaal thuis: alles wat je moet weten

ENGIE wil energie begrijpelijk maken voor iedereen en vertellen wat er allemaal kan in een veranderende energiewereld. Zodat iedereen aan de slag kan met duurzame keuzes.

Man laadt zijn elektrische auto
Man laadt zijn elektrische auto (2)
Als eigenaar van een elektrische auto wil je het liefst altijd met een gevulde accu op weg gaan. Misschien heb je al eens nagedacht over het aanschaffen van een eigen laadpaal. Heb je namelijk een eigen parkeerplaats op jouw terrein en rijdt je elektrisch? Dan is een laadpaal thuis ideaal: je bent altijd verzekerd van een beschikbare en veilige laadplek. Wat je allemaal moet weten over thuis laden en het aanschaffen van een laadpaal, lees je hier.

Hoe werkt opladen met een eigen laadpaal?

Misschien heb je jouw auto wel eens opgeladen via het stopcontact. Meestal neemt dit veel tijd in beslag. Thuis laden gaat sneller: tot wel 10 keer sneller zelfs. Bovendien is laden bij jouw eigen laadpaal veiliger. Een laadpaal thuis werkt nagenoeg hetzelfde als een openbare laadpaal, alleen hebt je bij jouw eigen laadpaal niet altijd een laadpas nodig. Ben je de enige die de laadpaal gebruikt, dan kun je ervoor kiezen de laadkabel direct in te pluggen om de auto op te laden.

Laden met jouw eigen laadpaal in 3 stappen

1. Sluit de laadkabel aan op jouw laadpaal: wanneer je de laadkabel in de laadpaal plugt geeft de laadpaal groen licht. Dit betekent dat de laadpaal actief is. Kleurt het lampje rood, dan kun je de laadpaal tijdelijk niet gebruiken als gevolg van een storing.

2. Sluit de laadkabel aan op jouw auto: de laadpaal is actief, dus nu is het tijd de laadkabel aan te sluiten op jouw auto. Zodra je dit doet kleurt het licht van de laadpaal blauw: de laadsessie is gestart!

3. Ontgrendel de laadkabel na het opladen: gebruik je een laadpaal met AutoStart (zonder laadpas), dan kun je de laadkabel direct ontkoppelen. Deel je jouw laadpaal, dan ontgrendelt je de laadkabel met jouw laadpas. Je bent dankzij de laadpas de enige die jouw auto kan loskoppelen.

Welke laadpaal en welk vermogen past bij jouw auto?

Er zijn aardig wat verschillende soorten laadpalen verkrijgbaar. Het grootste verschil zit hierbij in de vermogens, die samenhangen met de laadsnelheid. Bij ENGIE kun je laadpalen kopen van EVBox, die beschikbaar zijn met vermogens van 3,7 tot 22 kW. Ben je benieuwd welke laadpaal en welk vermogen het beste passen bij jouw elektrische auto? Wij hebben een laadpaal keuzehulp ontwikkeld die je een handig overzicht geeft van jouw verschillende mogelijkheden. Houd er wel rekening mee dat niet ieder vermogen te gebruiken is in iedere woning. Controleer altijd vooraf jouw elektriciteitsaansluiting.

Jouw eigen laadpaal: de voordelen

  • Altijd een beschikbare en veilige laadplek
  • Iedere dag met een volle accu de weg op
  • Tot 10 keer sneller laden dan via het stopcontact
  • Goedkoper laden dan bij openbare laadpalen
  • Jouw laadpaal alleen zelf gebruiken of delen: jij bepaalt!

Is een laadpaal thuis goedkoper?

Eerder in dit blog benoemden wij al dat laden via jouw eigen laadpaal thuis sneller en veiliger is dan laden via het stopcontact. Maar hoe zit het met de kosten van een oplaadpunt om je elektrische auto thuis op te laden? Dit is natuurlijk minstens zo belangrijk om te weten. Ook de kosten van thuis laden zijn een voordeel: thuis laden is namelijk goedkoper dan openbaar laden. Je betaalt namelijk je eigen stroomtarief. Bij ENGIE kun je daarnaast voor voordelige energie kiezen bij jouw laadpaal. En he je thuis zonnepanelen, dan laadt je helemaal voordelig. Je gebruikt dan jouw eigen opgewekte energie, waardoor je niet betaalt voor de stroom waarmee je de auto oplaadt! Het aanschaffen van jouw laadpaal voor thuis vergt natuurlijk wel een investering. Je zult dan ook niet direct besparen, omdat de investering eerst terugverdiend moet worden.

Wat kost een eigen laadpaal?

De prijs die je betaalt voor jouw laadpaal kan variëren. De kosten van een laadpaal voor thuis hangen af van het type laadpaal dat je koopt. Prijzen lopen uiteen van zo’n €625 tot €1400 (exclusief installatie) en hebben te maken met het vermogen. Wil je meer weten over de prijzen van onze laadpalen, bekijk ons aanbod en vraag een offerte aan!