Blog

Elektrische verwarmen: hoe krijg ik een gasloos huis?

ENGIE wil energie begrijpelijk maken voor iedereen en vertellen wat er allemaal kan in een veranderende energiewereld. Zodat iedereen aan de slag kan met duurzame keuzes.

Steeds meer Nederlanders stappen over op het elektrisch verwarmen van hun huis. Een positieve verandering die ook door de overheid gestimuleerd wordt: het kabinet gaat in de komende jaren samen met gemeenten zo’n 100 bestaande wijken aardgasvrij maken. Dat betekent voor deelnemers dat zij het gas zullen verruilen voor elektriciteit, zowel voor koken als voor de verwarming van hun woning. Ondanks de veranderingen die eraan komen is vooral elektrisch verwarmen met een warmtepomp voor veel mensen nog een redelijk nieuw begrip. Woon je in één van de deelnemende wijken of ben je geïnteresseerd in gasloos wonen omdat jijzelf de overstap wilt maken? Wij vertellen je graag meer over het elektrisch verwarmen van een bestaand huis.

Elektrisch verwarmen met een warmtepomp: waar te beginnen?

Je wilt in uw woning minder of zelfs helemaal geen gas meer gaan verbruiken. Je kunt verschillende stappen nemen om toe te werken naar het elektrisch verwarmen van jouw huis. Misschien denk je direct aan het gebruiken van een warmtepomp, maar zorg hiervoor ook dat jouw woning goed geïsoleerd is! Een combinatie van isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen is ideaal om jouw woning elektrisch te verwarmen. Hieronder leggen we de stappen uitgebreid aan je uit.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp zet bronwarmte om in energie, die wordt gebruikt om jouw woning te verwarmen. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? Bekijk de video hieronder of download het Warmtepomp Magazine voor meer informatie en uitleg over onze warmtepompen.

Hoe werkt een warmtepomp en wat zijn de voordelen?

Bekijk onze hybride warmtepompen

Zonnepanelen combineren met jouw warmtepomp

Als je aangekomen bent bij stap 3 heb je inmiddels een goed geïsoleerd huis en een hybride warmtepomp. Je bent overgestapt op het voornamelijk elektrisch verwarmen van jouw huis! Door de warmtepomp die jouw huis verwarmt heb je echter meer stroom nodig. Stroom is goedkoper dan gas, dus een warmtepomp is hoe dan ook interessant. Maar met zonnepanelen kun je de benodigde stroom voor jouw warmtepomp zelf opwekken, en zo bespaar je nog meer! De combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen is daarom een slimme keuze die wij zeker aanraden.

Subsidies voor energiebesparende maatregelen

Het uitvoeren van bovenstaande stappen vergt een investering. Gelukkig zijn er voor de meeste maatregelen subsidies. Ook kun je jouw investering financieren met een energiebespaarlening, waarmee je boetevrij en tegen een laag rentetarief geld kunt lenen voor energiebesparende maatregelen. Op de website www.energiesubsidiewijzer.nl kun je een overzicht vinden van alle mogelijke subsidies, leningen en andere regelingen.