Image

Invloed zonnepanelen op je energierekening

De energie- en gasprijzen zijn in een korte tijd flink gestegen. Dit heeft geleid tot hogere energierekeningen. Hoog tijd dus om te besparen op je energieverbruik. Eén van de manieren om te besparen op je energierekening is door zelf duurzame energie op te wekken met behulp van zonnepanelen. Maar hoe werken zonnepanelen? Wat zijn de kosten? En wat voor invloed hebben zonnepanelen op je energierekening? Wij vertellen je hier graag meer over op deze pagina. 

Hoe werken zonnepanelen?

Voordat we dieper ingaan op de invloed van zonnepanelen op je energierekening, bespreken we eerst kort hoe deze panelen werken. Een zonnepaneel zet zonne-energie om in duurzame stroom. Deze panelen bestaan uit een grote hoeveelheid zonnecellen die de stroom geleiden. Zodra de zon schijnt op deze panelen zetten deze zonnecellen de zonne-energie om in gelijkstroom. De omvormer zorgt er vervolgens voor dat deze stroom wordt omgezet in wisselstroom. Dit is dezelfde soort stroom als dat uit je stopcontact komt. Deze stroom wordt nadat het omgezet is doorgestuurd naar het elektriciteitsnetwerk en is dan klaar voor gebruik.

Zonnepanelen op het dak

Kosten zonnepanelen

Om te kunnen profiteren van zonnepanelen, moet er eerst een investering worden gedaan. De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal panelen, de soort panelen en de kosten voor de installatie. Over het algemeen geldt dat zonnepanelen voordeliger worden wanneer je er meer van koopt. In de onderstaande tabel staan de gemiddelde prijzen van zonnepanelen met omvormer. Deze prijzen zijn inclusief de installatiekosten en btw. 

Aantal zonnepanelen Totaalprijs 
€ 3.700,- 
10  € 4.500,- 
18  € 7.000,- 
Bron: Milieu Centraal

Besparen op je energierekening met zonnepanelen

Met zonnepanelen kun je flink besparen op je energierekening. Elke kWh die je zelf opwekt met zonnepanelen hoef je namelijk niet te kopen van je energieleverancier. En daarnaast kun je tot 2025 alle stroom die je niet meteen verbruikt, terugleveren aan het elektriciteitsnet. Ook wel bekend als de salderingsregeling. Hoeveel je hiermee bespaart op je energierekening is afhankelijk van wat voor energiecontract je hebt. De meeste zonnepanelen leveren gemiddeld 300 kWh per jaar op. Volgens Milieu Centraal varieerde het stroomtarief in 2022 tussen de € 0,15 en € 1,-. Met één zonnepaneel zou je dus jaarlijks tussen de € 45,- en € 300,- kunnen besparen op je energierekening

Het prijsplafond en zonnepanelen

In 2023 geldt een prijsplafond op energie vanuit de overheid. Maar wat gaat dit betekent voor huishoudens met zonnepanelen? Er is vastgesteld dat het prijsplafond geldt na de toepassing van de salderingsregeling, oftewel over het netto verbruik. Zo is het prijsplafond voor huishoudens met zonnepanelen extra voordelig, aangezien je dan alleen betaalt voor het aantal kWh dat onderaan de rekening staat.