Koken op inductie

Verwachting energieprijzen 2025

De energieprijzen zijn in het afgelopen jaar flink de lucht in geschoten. De voornaamste oorzaken hiervan zijn de oorlog in Oekraïne en het tekort aan gas. De vraag is hoelang deze prijsstijging nog zal aanhouden. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de invloed van de prijzen op de Nederlandse huishoudens, de verwachting van de energieprijzen voor 2025 en wat jezelf kunt doen om kosten te besparen.

Opbouw energieprijzen

Om de energieprijzen voor 2025 te bepalen, helpt het om te weten hoe de energietarieven zijn opgebouwd. Het energietarief is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  • Leveringskosten: Dit zijn de kosten die jij aan de energieleverancier betaald voor de levering van gas en elektriciteit.
  • Belastingen: Naast de leveringskosten betaal je ook belasting over je energie. Zo betaal je drie verschillende belastingen over je energie, namelijk: energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) en BTW.
  • Netwerkkosten: De netwerkkosten zijn de kosten die moeten worden afgedragen aan je netbeheerder. Dit wordt gedaan door je energieleverancier. Deze kosten zijn regiogebonden en iedereen is verplicht om deze kosten te betalen.

Verwachting energieprijzen 2025

Wat gaat er gebeuren met de energieprijzen in 2025? Om te bepalen of de energieprijzen gaan stijgen of dalen is het belangrijk om te kijken naar de ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Door de oorlog in Oekraïne levert Rusland vrijwel geen gas meer aan Europa. Doordat Rusland de grootste leverancier van gas in Europa was, zorgt dit voor grote onzekerheid op de energiemarkt.

Vraag naar gas

Wat de energieprijzen gaan doen in 2025 is grotendeels afhankelijk van het aanbod aan energie brandstoffen. De komende tijd zal de vraag naar gas hoog blijven en het aanbod zal beperkt blijven, waardoor je nog steeds veel zal betalen voor je gasverbruik. Daarnaast worden de belastingen over gas wel steeds hoger. De Nederlandse overheid wil van het gas af. Om dit te realiseren, zullen de energiebelastingen over gas gaan stijgen. Met dit vooruitzicht zullen de energieprijzen voor 2025 hoog blijven. Ben jij benieuwd hoe jij kosten kunt besparen?

Ja, ik wil tips om te besparen
Gas

Invloed op huishoudens

Zoals het er nu uitziet zullen de energieprijzen in 2025 gaan dalen. Hierdoor zal je als huishouden minder gaan betalen voor je energieverbruik. Echter, wil de Nederlandse overheid van het gas af. Dit willen ze realiseren door de energiebelasting op gas te verhogen. Hierdoor kan je energierekening in 2025 alsnog hoog uitvallen. Hoeveel je in 2025 gaat betalen is afhankelijk van je energiecontract en de hoeveelheid energie die je verbruikt. Je energieverbruik hangt af van onder andere de samenstelling van je huishouden en hoe goed je woning geïsoleerd is. Zo zul je het minder in je portemonnee voelen als je een goed geïsoleerd appartement hebt dan iemand met een vrijstaand huis die niet goed geïsoleerd is.

Energie besparen? Kosten besparen

Wat de energieprijzen in 2025 precies gaan doen is nog lastig om vast te stellen. Wat wel vaststaat is dat de hoogte van je energiekosten afhankelijk is van je energieverbruik en energiecontract. Op de prijs die je per kuub gas of per kWh elektriciteit betaald heb je weinig invloed. Wel kan je je kosten ook in 2025 laag houden door energie te besparen. Hier zijn verschillende manieren voor, zoals het vervangen van je douchekop door een waterbesparende douchekop, het vervangen van je lampen door LED verlichting, de verwarming lager zetten en het plaatsen van tochtstrippen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om zelf stroom op te wekken met zonnepanelen en minder gas te gebruiken via isolatie of een warmtepomp. Weet je nog niet waar je moet beginnen? Dan geven we je graag persoonlijk energieadvies.

Ontvang persoonlijk advies
Persoonlijk energieadvies

Scherpe groene energieprijzen

Vind je duurzaamheid belangrijk, maar wil je niet teveel betalen? Dan ben je bij ENGIE aan het juiste adres. Bij ENGIE voorzien we onze klanten altijd 100% met groene stroom uit Nederland en CO2-gecompenseerd gas tegen scherpe prijzen.

Bereken direct je maandbedrag