Koken op inductie

Verwachting energieprijzen 2025

De energieprijzen zijn in 2022 flink de lucht in geschoten. De voornaamste oorzaken hiervan zijn het snelle economische herstel en het tekort aan gas. Vanaf 2023 is de markt tot rust gekomen en zijn er dalingen te zien. Het is echter de vraag hoelang deze daling doorzet en wat er de komende tijd gebeurt met de energieprijzen. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de invloed van de prijzen op de Nederlandse huishoudens, de verwachting van de energieprijzen voor 2025 en wat je kunt doen voor meer zekerheid.

Opbouw energieprijzen

Om de energieprijzen voor 2025 te bepalen, helpt het om te weten hoe de energietarieven zijn opgebouwd. Het energietarief is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  • Leveringskosten: dit zijn de kosten die je aan de energieleverancier betaalt voor de levering van gas en elektriciteit
  • Belastingen: naast de leveringskosten betaal je ook belasting over je energie. Zo betaal je drie verschillende belastingen over je energie, namelijk: energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) en BTW
  • Netwerkkosten: de netwerkkosten zijn de kosten die moeten worden afgedragen aan je netbeheerder. Dit wordt gedaan door je energieleverancier. Deze kosten zijn regio gebonden en iedereen is verplicht om deze kosten te betalen

Ben jij benieuwd hoeveel je per maand kwijt bent met groene stroom en CO2-gecompenseerd gas van ENGIE?

Bereken direct je maandbedrag

Verwachting energieprijzen 2025

Wat gaat er gebeuren met de energieprijzen in 2025? Zoals eerder gezegd is de energiemarkt enigszins tot rust gekomen en dalen de prijzen. Dat betekent echter niet dat de prijzen laag zijn. Op dit moment zijn de energieprijzen namelijk nog steeds hoog. Wat de energieprijzen gaan doen in 2025 is grotendeels afhankelijk van het aanbod aan energie brandstoffen. Verder worden de belastingen op gas steeds hoger. De Nederlandse overheid wil van het gas af. Om dit te realiseren, zullen de energiebelastingen over gas gaan stijgen. Met dit vooruitzicht zullen de energieprijzen voor 2025 hoog blijven.

Besparen door te verduurzamen

Wat de energieprijzen in 2025 nou precies gaan doen hangt af van meerdere factoren, zoals het gasaanbod en stijgende energiebelastingen. Dit zijn factoren waar je als huishouden geen invloed op hebt. Wel kun je jouw woning verduurzamen. Dit zorgt voor een lager energieverbruik en een lagere energierekening. Daarnaast draag je met het verduurzamen van je woning ook een steentje bij aan een beter milieu. Dit kan op verschillende manieren, zoals het laten plaatsen van zonnepanelen, het isoleren van je woning of je woning duurzaam verwarmen met een warmtepomp.

Lees hier meer over het verduurzamen van je woning

Kies voor zekerheid met een vast contract

De energiemarkt is erg onvoorspelbaar. De prijzen kunnen deze maand dalen en de volgende maand weer flink omhoog schieten. Dit heeft te maken met meerdere factoren, zoals bijvoorbeeld een conflict tussen verschillende landen. Wil je voorkomen dat nieuwe stijgingen van de prijzen zorgen dat je ineens meer moet betalen voor energie? Kies dan voor een vast contract. Hiermee heb je meer zekerheid over je energiekosten. Bereken gemakkelijk jouw maandbedrag voor een vast contract bij ENGIE.

Image