Verwachting energieprijzen 2025
De energieprijzen zijn in 2022 flink de lucht in geschoten. De voornaamste oorzaken hiervan zijn het snelle economische herstel en het tekort aan gas. Vanaf 2023 is de markt tot rust gekomen en zijn er dalingen te zien. Het is echter de vraag hoelang deze daling doorzet en wat er de komende tijd gebeurt met de energieprijzen. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de invloed van de prijzen op de Nederlandse huishoudens, de verwachting van de energieprijzen voor 2025 en wat je kunt doen voor meer zekerheid.
Opbouw energieprijzen
Om de energieprijzen voor 2025 te bepalen, helpt het om te weten hoe de energietarieven zijn opgebouwd. Het energietarief is opgebouwd uit de volgende onderdelen:
- Leveringskosten: dit zijn de kosten die je aan de energieleverancier betaalt voor de levering van gas en elektriciteit
- Belastingen: naast de leveringskosten betaal je ook belasting over je energie. Zo betaal je drie verschillende belastingen over je energie, namelijk: energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) en BTW
- Netwerkkosten: de netwerkkosten zijn de kosten die moeten worden afgedragen aan je netbeheerder. Dit wordt gedaan door je energieleverancier. Deze kosten zijn regio gebonden en iedereen is verplicht om deze kosten te betalen
Ben jij benieuwd hoeveel je per maand kwijt bent met groene stroom en CO2-gecompenseerd gas van ENGIE?
Bereken direct je maandbedragVerwachting energieprijzen 2025
Wat gaat er gebeuren met de energieprijzen in 2025? Zoals eerder gezegd is de energiemarkt enigszins tot rust gekomen en dalen de prijzen. Dat betekent echter niet dat de prijzen laag zijn. Op dit moment zijn de energieprijzen namelijk nog steeds hoog. Wat de energieprijzen gaan doen in 2025 is grotendeels afhankelijk van het aanbod aan energie brandstoffen. Verder worden de belastingen op gas steeds hoger. De Nederlandse overheid wil van het gas af. Om dit te realiseren, zullen de energiebelastingen over gas gaan stijgen. Met dit vooruitzicht zullen de energieprijzen voor 2025 hoog blijven.
Besparen door te verduurzamen
Wat de energieprijzen gaan doen in 2025 is grotendeels afhankelijk van het aanbod aan energie brandstoffen. De komende tijd zal de vraag naar gas hoog blijven en het aanbod zal beperkt blijven, waardoor je nog steeds veel zal betalen voor je gasverbruik. Daarnaast worden de belastingen over gas wel steeds hoger. De Nederlandse overheid wil van het gas af. Om dit te realiseren, zullen de energiebelastingen over gas gaan stijgen. Met dit vooruitzicht zullen de energieprijzen voor 2025 hoog blijven. Ben jij benieuwd hoe jij kosten kunt besparen?
Ja, ik wil besparenKies voor zekerheid met een vast contract
Zoals het er nu uitziet zullen de prijzen voor stroom in 2025 gaan dalen. Hierdoor zul je als huishouden minder gaan betalen voor je stroomverbruik. Echter, wil de Nederlandse overheid van het gas af. Dit willen ze realiseren door de energiebelasting op gas te verhogen. Hierdoor kan de energierekening in 2025 alsnog hoog uitvallen. Hoeveel je in 2025 gaat betalen is afhankelijk van je energiecontract en de hoeveelheid energie die je verbruikt. Je energieverbruik hangt af van onder andere de samenstelling van je huishouden en hoe goed je woning geïsoleerd is. Wil je er zeker van zijn dat je niet teveel voor je energie gaat betalen in de toekomst? Dan kun je ervoor kiezen om een 3-jarig energiecontract af te sluiten. Dit biedt zekerheid en je profiteert van lagere tarieven dan bij een variabel energiecontract.
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge