
Verwachting energieprijzen 2024
De energieprijzen zijn in een korte tijd flink gestegen. Dit leidt tot veel vragen. De prijzen voor energie waren afgelopen jaar al hoog en blijven maar stijgen. Hier zijn verschillende oorzaken voor, waaronder een gastekort en een toename in het energieverbruik wereldwijd. Op deze pagina gaan we dieper in op de verwachte energieprijzen voor 2024, ontwikkelingen binnen de energiemarkt en handige tips om te besparen op je energierekening.
Oorzaken van hoge energieprijzen
De energieprijzen zijn sinds een lange tijd niet zo hoog geweest. Waar komt deze prijsstijging vandaan? Dit heeft verschillende oorzaken. Eén van deze oorzaken is het snelle herstel van de economie. Nadat de industriële sector een lange tijd stil heeft gelegen, heeft het een flinke inhaalslag gemaakt. Hierdoor is de vraag naar energie flink gestegen, waardoor ook de energieprijzen zijn gaan stijgen. Een andere belangrijke oorzaak die hiermee samenhangt is het tekort aan gas. De oorlog in Oekraïne heeft gezorgd voor verdere prijsstijgingen. Rusland is één van de grootste gasleveranciers ter wereld en levert ook veel gas aan Europa. Met deze ontwikkelingen wordt verwacht dat de energieprijzen de komende tijd nog niet zullen gaan dalen.
Lees hieronder meer over de verwachtingen van de energieprijzen in 2024.
Verwachting energieprijzen 2024
De energieprijzen zijn in 2022 door het dak gegaan. De energieprijzen dalen nu weer, maar het ziet er niet naar uit dat de prijzen in de komende jaren weer dalen naar het oude prijsniveau. De energieprijzen zijn namelijk afhankelijk van meerdere factoren, waaronder leveringen van gas uit het buitenland, emissierechten, temperaturen (wel of geen koude winter) en nog veel meer. Dit zijn factoren die we niet zelf in de hand hebben. Een goed voorbeeld hiervan is de oorlog in Oekraïne. Om deze reden is het nog niet bekend wat de energieprijzen in 2024 gaan doen.
Wat voor invloed heeft dit op je portemonnee?
Stijgende energieprijzen zorgen voor een hogere energierekening. Hoeveel invloed dit heeft op jouw energierekening hangt af van je energieverbruik en je energiecontract. Hoe meer je verbruikt, des te hoger de kosten uitkomen. Hoog tijd dus om te besparen op je energieverbruik. Daarnaast is het ook goed om te kijken wat voor energiecontract je hebt. Met een variabel contract is het handig om rekening te houden met stijgende energietarieven. Dit geldt ook wanneer je een vast contract hebt die binnenkort afloopt. Wees dus verstandig en leg alvast geld opzij of verhoog je termijnbedrag zodat je niet in één keer een groot bedrag moet bijbetalen.

Hoe zijn de energietarieven opgebouwd?
Om te kunnen begrijpen waarom de energieprijzen zo aan het stijgen zijn, is het goed om te weten hoe het energietarief is opgebouwd. De energieprijs is opgebouwd uit drie onderdelen:
- Leveringskosten: dit zijn de kosten die je aan je energieleverancier betaald voor de levering van gas en elektriciteit. Deze kosten zijn opgebouwd uit vaste leveringskosten en variabele leveringskosten (per kWh/ m3).
- Belastingen & heffingen: over de levering van stroom en gas betaal je verschillende belastingen en heffingen, zoals de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) en BTW.
- Netwerkkosten: dit zijn de kosten die betaald moeten worden aan de netbeheerder om gebruik te kunnen maken van het net. Dit wordt gedaan door je energieleverancier.
Deze drie onderdelen vormen gezamenlijk het totaalbedrag. Je betaalt dus niet alleen voor de leveringskosten van je energie. De belastingen en netwerkkosten zijn bij elke energieleverancier hetzelfde.
Meer over energietarievenWat kan je doen tegen hoge energieprijzen?
Er is een grote kans dat de energieprijzen in 2024 ook hoog zullen blijven. Je kunt zelf weinig invloed uitoefenen op de energieprijzen. Waar je wel invloed op hebt is je energieverbruik. Zo kun je je kosten laag houden door energie te besparen. Dit kan op verschillende manieren, zoals het plaatsen van tochtstrippen, het vervangen van je huidige lampen door LED verlichting of het vervangen van je douchekop door een waterbesparende douchekop. Ook kun je ervoor kiezen om je eigen duurzame stroom op te wekken met zonnepanelen of je gasverbruik te verminderen met een warmtepomp. Weet je nog niet waar je moet beginnen? Dan geven we je graag persoonlijk energie advies.

Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.