Kennisbank

Verwachting energieprijzen 2024

Op deze pagina gaan we dieper in op de verwachtingen rondom de energieprijzen voor 2024, ontwikkelingen binnen de energiemarkt en handige tips om te besparen op je energierekening.

Bekijk onze actuele energieprijzen

Hoe zijn de energietarieven opgebouwd?

Om te kunnen begrijpen waarom de energieprijzen zo zijn veranderd, is het goed om te weten hoe het energietarief is opgebouwd. De energieprijs is opgebouwd uit drie onderdelen:

  • Leveringskosten: dit zijn de kosten die je aan je energieleverancier betaalt voor de levering van gas en stroom. Deze kosten zijn opgebouwd uit vaste leveringskosten en variabele leveringskosten (per kWh / m3).
  • Belastingen & heffingen: over de levering van stroom en gas betaal je verschillende belastingen en heffingen, zoals de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) en BTW.
  • Netwerkkosten: dit zijn de kosten die betaald moeten worden aan de netbeheerder om gebruik te kunnen maken van het net. Dit wordt gedaan door je energieleverancier.

Deze drie onderdelen vormen gezamenlijk het totaalbedrag. Je betaalt dus niet alleen voor de leveringskosten van je energie. De belastingen en netwerkkosten zijn bij elke energieleverancier hetzelfde.

Lees meer over onze energieprijzen

Oorzaken van wisselende energieprijzen

De energieprijzen hebben in 2022 recordhoogtes behaald. Waar kwam deze prijsstijging vandaan? Dit heeft verschillende oorzaken. Eén van deze oorzaken is het snelle herstel van de economie na de coronacrisis. Nadat de industriële sector een lange tijd stil lag, heeft het in de loop van 2022 een flinke inhaalslag gemaakt. Hierdoor is de vraag naar energie flink gestegen, waardoor ook de energieprijzen zijn gaan stijgen. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft ook gezorgd voor tekorten en verdere prijsstijgingen. In 2023 is de markt weer wat tot rust gekomen. Gasvoorraden zijn meer aangevuld en de prijzen zijn langzaam gaan dalen. Ondanks dat de prijzen dalen, zijn de prijzen nog steeds hoog. Lees hieronder meer over de verwachtingen van de energieprijzen in 2024.

Image

Verwachting energieprijzen 2024

De energieprijzen zijn voorzichtig aan het dalen. De vraag is hoelang dit nog aanhoudt. Momenteel liggen de energieprijzen nog erg hoog. Het is onduidelijk of de prijzen in de komende jaren weer dalen naar het oude prijsniveau. De energieprijzen zijn namelijk afhankelijk van meerdere factoren, waaronder leveringen van gas uit het buitenland, emissierechten, temperaturen (wel of geen koude winter) en nog veel meer. Dit zijn factoren die we niet zelf in de hand hebben én lastig kunnen voorspellen. Een goed voorbeeld hiervan is het conflict in Oekraïne. Om deze reden is het niet zeker wat de energieprijzen gedurende 2024 gaan doen.

Wat voor invloed heeft dit op je portemonnee?

Stijgende energieprijzen zorgen voor een hogere energierekening. Hoeveel invloed dit heeft op jouw energierekening hangt af van je energieverbruik en je energiecontract. Hoe meer je verbruikt, des te hoger de kosten uitkomen. Hoog tijd dus om te besparen op je energieverbruik. Daarnaast is het ook goed om te kijken wat voor energiecontract je hebt.

Image

Meer zekerheid met een vast contract

De energiemarkt is erg veranderbaar en onvoorspelbaar. De prijzen lijken nu te dalen, maar kunnen gedurende 2024 weer gaan stijgen. Zoals uitgelegd zijn er veel factoren die invloed hebben, die je niet altijd kunt voorspellen. Wil je voorkomen dat nieuwe stijgingen van de prijzen zorgen dat je ineens meer moet betalen voor energie? Kies dan voor een vast contract. Daarmee weet je voor langere tijd welk tarief je gaat betalen voor energie. Wil je weten wat jouw maandbedrag is? Start hieronder eenvoudig jouw berekening.

Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend