Energiekosten berekenen

Verwachting energieprijzen 2022

Wat gaan de energieprijzen in 2022 doen? In het afgelopen jaar zijn de energiekosten flink gestegen. Dit heeft verschillende oorzaken, waaronder het gastekort en de toename van het energieverbruik wereldwijd. Wat voor invloed heeft dit op de Nederlandse huishoudens? Wat zijn de verwachtingen van de energieprijzen in 2022? En wat kun jezelf doen om de kosten zo laag mogelijk te houden? Je leest het op deze pagina.

Bekijk hier onze huidige energieprijzen

Oorzaken hoge energieprijzen 2022

Hoe komt het dat de energieprijzen zo flink zijn gestegen in het afgelopen jaar? Lees het uitgebreide blog "Een terugblik op een roerig energiejaar" of bekijk de infographic waarin we alles voor je op een rij hebben gezet. De grootste oorzaak is het forse economische herstel. Zo heeft de industrie een flinke inhaalslag gemaakt. Dit heeft geleid tot een grote stijging in de vraag naar energie. Deze stijging heeft weer geleid tot hogere energieprijzen. Het economische herstel wordt afgeremd door deze hogere energieprijzen. Verschillende energie-intensieve sectoren zijn hierdoor flink aan het afschalen. Dus naast dat je als huishouden een hogere energierekening krijgt, ga je ook meer betalen voor verschillende producten.

Bovenop de eerdere hoge gasprijzen, zijn de prijzen verder gestegen toen Rusland Oekraïne binnenviel. Hierdoor is de onrust verder toegenomen. Nederland en Europa is grotendeels afhankelijk van Russisch gas. Door de onzekerheden schieten de prijzen omhoog. Zonder Russisch gas kunnen we niet aan alle vraag naar gas in Nederland voldoen. Terwijl er niet direct alternatieven voor handen zijn. Met het beperkte aanbod aan gas en de toename aan gasvraag, zullen de gasprijzen in 2022 nog hoog blijven.

Opbouw energieprijzen

Om de oorzaken van de hoge energietarieven te achterhalen, helpt het om te weten hoe de energietarieven zijn opgebouwd. Zo komen de volgende onderdelen terug op je energierekening:

  • Leveringskosten: Dit zijn de kosten die jij aan de energieleverancier betaald voor de levering van gas en elektriciteit. Deze leveringskosten zijn opgebouwd uit variabele- en vaste leveringskosten. De variabele kosten zijn de kosten die jij betaald voor je verbruik van gas (m3) en elektriciteit (kWh). De vaste leveringskosten zijn vaste kosten die je aan je energieleverancier betaald, ongeacht hoeveel je verbruikt.
  • Belastingen: Over de levering van gas en elektriciteit betaal je verschillende belastingen, namelijk energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) en BTW.
  • Netwerkkosten: De netwerkkosten zijn de kosten die moeten worden afgedragen aan je netbeheerder. Dit wordt gedaan door je energieleverancier. Deze kosten zijn regiogebonden en iedereen is verplicht om deze kosten te betalen.

Ben jij benieuwd hoeveel jij per maand kwijt bent met de groene stroom en CO2-gecompenseerd gas van ENGIE?

Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend

Gastekort de boosdoener

Eén van de grote boosdoeners is het gastekort. in de industriesector wordt hierdoor flink afgeschaald. In de energiesector kan nog worden overgeschakeld op andere brandstoffen. Bedrijven in deze sector kunnen switchen naar kolen of olie. Dit wordt ook wel de gas-to-coal switching en gas-to-oil switching genoemd. Echter, is er door de toenemende vraag naar deze brandstoffen ook een tekort ontstaan. Dit heeft geleid tot forse prijsstijgingen en productieverlagingen. Vanwege deze ontwikkelingen wordt er verwacht dat de energieprijzen in 2022 hoog blijven. Ben jij benieuwd hoe je kosten kunt besparen?

Gas

Een financiële meevaller

De energieprijzen zijn in het afgelopen jaar flink toegenomen. Dit betekent dat de energierekening van de Nederlandse huishoudens ook een stuk hoger is. Het kabinet heeft daarom besloten om een steuntje in de rug te geven door een gedeelte van deze kosten te compenseren. Zo is op Prinsjesdag bekend gemaakt dat de energiebelasting per 1 januari 2022 wordt verlaagd. Dit wordt gerealiseerd door de teruggave van de energiebelasting te verhogen. Waar je eerst €560,- ontving, krijg je in 2022 een teruggave van €825,-. Daarnaast wordt ook het belastingtarief op elektriciteit verlaagd met 6,9 cent per kWh. Hoeveel je hiermee bespaart is afhankelijk van je gebruik. De Nederlandse huishouden met een gemiddeld energieverbruik gaat in 2022 zo’n €400,- minder betalen dan in 2022. Ondanks deze financiële meevaller wordt er alsnog verwacht dat de energieprijzen in 2022 hoog zullen blijven.

Zo houd jij je kosten laag

Veel huishoudens gaan de hoge energieprijzen in 2022 voelen in hun portemonnee. Hoe hoog deze kosten uitvallen hangt af van het energieverbruik en het energiecontract dat je hebt. Op de energieprijzen zelf heb je weinig invloed. Wel kan je je kosten laag houden door energie te besparen. Hier zijn verschillende manieren voor, zoals het vervangen van je lampen door LED verlichting, de verwarming lager te zetten, korter douchen en het plaatsen van tochtstrippen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om zelf stroom op te wekken met zonnepanelen en minder gas te gebruiken via isolatie of een warmtepomp. Weet je nog niet waar je moet beginnen? Dan geven we je graag persoonlijk energieadvies.

Persoonlijk energieadvies

Scherpe groene energieprijzen

Vind je duurzaamheid belangrijk, maar wil je niet teveel betalen? Dan ben je bij ENGIE aan het juiste adres. Bij ENGIE voorzien we onze klanten altijd 100% met groene stroom uit Nederland en CO2-gecompenseerd gas tegen scherpe prijzen.

Bereken direct je maandbedrag