Eenvoudig water besparen

Hoeveel verbruikt een wasdroger en wasmachine?

Hoe vaak doe jij de was? En gooi je elk wasje ook in de droger? Voor veel huishoudens is dit een onmisbaar onderdeel van de huishoudelijke taken. De was kan zich snel ophopen met alle kleding, handdoeken en beddengoed die schoon moeten worden. Maar bij elke was- en droogbeurt wordt ook energie verbruikt. In dit artikel bespreken we het gemiddelde verbruik van de wasmachine en wasdroger.

Hoe energiezuinig is je wasmachine?

Sta je op het punt een wasmachine aan te schaffen? Let dan op het formaat, het energielabel en het stroomverbruik. Het formaat van de wasmachine kun je het beste aanpassen op jouw woonsituatie. Was je voor het hele gezin? Dan kan een groter formaat een goede keuze zijn. Vorm je een huishouden in je eentje of met twee personen? Dan is het energiezuiniger om voor een kleiner formaat te gaan.

Wasmachines kunnen een energielabel hebben van A (meest zuinig) tot en met G (minst zuinig). Dit is een belangrijke factor om energieverbruik te beperken. We tonen hier een voorbeeld van Milieu Centraal, waar wordt uitgegaan van een wasmachine waar 7 kilo in kan. Een zuinige wasmachine met label A verbruikt in dit voorbeeld gemiddeld 90 kWh aan stroom per jaar. Een vergelijkbare wasmachine met label E verbruikt gemiddeld 150 kWh per jaar.

Op het energielabel staat ook aangegeven wat het stroomverbruik per 100 wasbeurten is. Met dit aantal kun je makkelijker de verschillende merken en typen wasmachines met elkaar vergelijken.

Hoe zit het met de energiezuinigheid van je wasdroger?

Het verschil in energieverbruik ligt bij wasdrogers verder uit elkaar dan bij wasmachines. Ook zijn de energielabels anders aangegeven. De labels kunnen variëren van A+++ (meest zuinig) tot B (minst zuinig). Dit kan een vertekend beeld opleveren als je eerst de energielabels van de wasmachine hebt bekeken. Een wasmachine met energielabel B is een redelijk zuinige keuze, terwijl bij wasdrogers veel zuinigere opties zijn. Er bestaat ook nog energielabel C bij wasdrogers, maar deze worden niet meer nieuw op de markt aangeboden.

Hoeveel je droger verbruikt, is grotendeels afhankelijk van het energielabel van jouw wasdroger. Een wasdroger met label A+++ verbruikt ongeveer 0,8 kWh per droogbeurt, terwijl een wasdroger met label B zo’n 2,65 kWh per droogbeurt verbruikt. Wanneer je uitgaat van een gemiddeld gebruik van 2,2 per week, verbruik je met een energiezuinige wasdroger circa 210 kWh minder dan een wasdroger met label B (Bron: Milieu Centraal). Dit scheelt je snel tientallen euro’s per jaar.

Bereken het verbruik van je apparaten

Gratis energie-app voor iedereen. Ook als je geen klant bent.

  • Inzicht in jouw verbruik
  • Eenvoudig en snel je energiezaken regelen
  • Zie direct of je nog goed zit met je termijnbedrag
  • Persoonlijk advies om te verduurzamen én besparen

Download de gratis ENGIE-app. Al meer dan 500.000 keer gedownload. Ook te gebruiken als je geen klant bij ons bent.

Besparen op je verbruik

Je kunt op verschillende manieren besparen op je energieverbruik wanneer je je kleding wast en droogt. Hier staan enkele tips op een rij die je kunt opvolgen:

  • Kies voor duurzame apparatuur. Ook apparaten als een wasmachine en wasdroger beschikken over een energielabel om aan te tonen hoe duurzaam deze apparaten zijn. Heeft je wasmachine of wasdroger een laag energielabel? Dan kun je overwegen deze te vervangen voor een duurzaam alternatief. Hiervoor moet je wel een investering doen, maar deze zal zich op de lange termijn terugbetalen.
  • Vermijd was-droogcombinaties. Het klinkt ideaal: een wasmachine en -droger in één. Hoewel dit wel ruimte bespaart, verbruik je meer energie dan wanneer je een wasmachine en wasdroger afzonderlijk van elkaar hebt.
  • Laat je wasgoed aan de lucht drogen. Hang je was op aan een wasrek en laat het in de lucht drogen. Hiervoor moet je wel iets meer geduld hebben voordat je je schone was kunt opbergen. Is het zonnig buiten met een aangename temperatuur? Dan droogt je was sneller wanneer je deze buiten ophangt.
  • Slim omgaan met de tijdstippen waarop je wast en droogt. Heb je zonnepanelen? Dan kun je het beste de wasmachine en wasdroger in gebruik hebben op momenten dat je zonnepanelen de meeste zonne-energie opleveren.
  • Ga voor de eco-programma’s. De meeste wasmachines en -drogers hebben een duurzame stand (vaak aangeduid met ‘eco’) waardoor je bespaart op je verbruik. Kenmerken van deze programma’s zijn dat ze minder heet worden en minder water verbruiken.
  • Was en droog met een volle trommel. Probeer je wasjes dusdanig op te sparen zodat je je wasmachine en wasdroger minder vaak aan hoeft te zetten. Let daarbij wel op dat je je apparatuur niet te vol stopt, want dan kan je kleding er minder schoon of droog uitkomen.
Bekijk meer bespaartips