Slimme thermostaat

Hoeveel verbruikt een airco?

Een airco is de uitkomst om tijdens warme zomerdagen je woning op aangename temperatuur te houden. Maar een airco is ook geschikt voor het tegenovergestelde: het verwarmen van je huis op koudere dagen. Om ruimtes te kunnen verkoelen of verwarmen wordt uiteraard energie verbruikt. In dit artikel bespreken we met hoeveel verbruik je gemiddeld kunt rekening houden en welke maatregelen je kunt nemen om het verbruik te beperken.

Huis verkoelen met een airco

Om ruimtes in huis te verkoelen kun je kiezen voor een airco. Een airconditioner is ontworpen om warmte uit een binnenruimte te onttrekken en deze warmte naar buiten af te voeren, waardoor de temperatuur in de binnenruimte aanzienlijk wordt verlaagd. Een belangrijk onderdeel daarvan is het koelmiddel. Dit maakt het mogelijk om warmte uit de lucht te trekken. Een compressor zorgt ervoor dat de warme lucht wordt gecomprimeerd en om vervolgens via de condensor naar buiten te worden geperst.


Huis verwarmen met een airco

De airconditioners van tegenwoordig zijn niet alleen meer bedoeld om ruimtes te verkoelen. Een airco kan ook een goede oplossing zijn om ruimtes te verwarmen. Gebruik maken van je airco als verwarming kan een energiezuinige en effectieve optie zijn, vooral als je een systeem hebt met een warmtepompfunctie. Warmtepomp-airconditioners halen warmte uit de buitenlucht, zelfs bij lage temperaturen, en gebruiken deze warmte om je huis te verwarmen. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van je energieverbruik, vooral in vergelijking met andere verwarmingssystemen.

Welke soorten airco's bestaan er?

Niet elke airco is hetzelfde, waardoor ook het verbruik per type airco kan verschillen. We lichten hier enkele varianten toe.

Split-systemen

Dit is een van de meest voorkomende types airconditioners voor huishoudelijk gebruik. Het bestaat uit twee afzonderlijke eenheden: een binnenunit die de lucht koelt en een buitenunit die de warmte afvoert. Split-systemen zijn geschikt voor individuele kamers of specifieke zones in een woning en bieden een goede balans tussen efficiëntie en flexibiliteit. Je kunt kiezen voor een single split airco of multi split airco (voor meerdere kamers).

Raam- of wandairco's

Deze compacte eenheden zijn ontworpen om direct in een raam of aan een muur te worden geïnstalleerd. Ze zijn ideaal voor het koelen van een enkele kamer en zijn vaak een kosteneffectieve oplossing. Echter kunnen ze wel beperkt zijn in capaciteit.

Mobiele airco's

Deze draagbare eenheden bieden flexibiliteit doordat ze gemakkelijk van de ene kamer naar de andere verplaatst kunnen worden. Vaak hebben mobiele airco’s wel een slang die naar buiten moet, dus je moet er wel rekening mee houden dat er een raam in de buurt is. Mobiele airco's zijn geschikt voor kleinere ruimtes en bieden een snelle oplossing voor tijdelijke koeling, maar verbruiken daarentegen wel veel stroom.

Ducted airconditioning

Voor wie op zoek is naar een geïntegreerde oplossing, is ducted airconditioning een optie. Het maakt gebruik van een netwerk van leidingen om gekoelde lucht naar verschillende kamers te verspreiden. Een uitgebreide installatie is nodig bij dit type airconditioning en vraagt ook om een investering, maar daarmee kun je wel je hele huis effectief verkoelen of verwarmen. Dit type airco zie je vaker terug bij kantoorpanden of hotels.

Hoeveel verbruikt een airco?

Het energieverbruik van een airco varieert afhankelijk van het type en de efficiëntie van het systeem. De ene airco is namelijk energiezuiniger dan de andere. De prijs die je betaalt voor je stroomverbruik wordt uiteindelijk bepaald door hoeveel kWh stroom jouw airco verbruikt en welke prijs je aan je energieleverancier betaalt. De afgesproken prijs voor stroom kun je terugvinden in jouw energiecontract.
Met een kleine rekensom kun je een schatting maken van de totale kosten aan energieverbruik wanneer je je airco gebruikt. In deze rekensom ga je ervan uit dat je airco gemiddeld 1 kW per uur verbruikt. Dit vermenigvuldig je met het aantal uur dat je airco aanstaat en de prijs die geldt per 1 kW.

Je krijgt dan de volgende rekensom: 1 kW x aantal uur x prijs per kW = kosten energieverbruik.

Let hierbij wel op dat er geen rekening wordt gehouden met het type airco dat je hebt. Het verbruik kan per airco namelijk verschillen. De berekening geeft je puur een globale inschatting, dus ga altijd na welke airco jij in huis hebt om met de exacte getallen te kunnen rekenen.

Image

In onderstaande tabel door Milieu Centraal vind je de gemiddelde energiekosten voor een single split-, multi split- en mobiele airco. De getallen zijn op basis van een gemiddeld energieverbruik bij 110 uur per jaar.

 Apparaat Gemiddeld stroomverbruik per jaar  Energiekosten 70 cent per kWh  Energiekosten 25 cent  per kWh (verwachting prijs lange termijn)  CO-uitstoot stroom 
 Single split airco  80 kWh €55  €20  28 kilo 
 Multi split airco  180 kWh €125  €45  60 kilo 
 Mobiele airco  110 kWh €75  €27  37 kilo 

In de tabel valt af te lezen dat een multi split aircosysteem het meeste stroom verbruikt, maar daarbij moet rekening gehouden worden dat een multi split airco ingezet wordt om meerdere ruimtes te verkoelen, en daardoor dus meer verbruikt.


Tips om het verbruik te verminderen

Er zijn verschillende manieren om het verbruik van je airconditioner te verminderen. Zo ga je zuiniger om met je verbruik en vallen de kosten minder hoog uit. Je kunt de volgende punten in overweging nemen:

  • Sluit ramen en deuren wanneer je je airco in gebruik hebt. Zo kun je doelgericht je ruimtes verkoelen of verwarmen, zonder dat een deel van deze lucht verloren gaat.
  • Zorg ervoor dat de buizen van je airco goed geïsoleerd zijn. Koude en warme lucht wordt geleid via de buizen. Een slecht geïsoleerde buis kan warme lucht afgeven, iets wat je wilt voorkomen wanneer je je ruimte juist wil verkoelen. Isolatie zorgt ervoor dat de luchtstroom in de buizen geen effect heeft op de omgeving.
  • Gebruik een afdichtset om het raam af te dekken. Gebruik je een airco waarbij je een buis via je raam naar buiten laat gaan? Dan moet je raam een stuk open staan. Met een afdichtset kun je de rest van je raam afsluiten, zodat daar geen warme lucht kan binnendringen.
  • Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je airco langer meegaat. Een goed onderhouden airconditioner werkt efficiënter. Zorg voor regelmatig onderhoud, zoals het reinigen van filters en het controleren van koelvloeistofniveaus.

  • Schakel je airco uit wanneer je slaapt. Een koele slaapkamer is lekker, maar als je eenmaal slaapt zul je niet veel van de airco merken. Kijk daarom of je het apparaat zo kunt instellen dat deze ‘s nachts uitgaat.
  • Zet de airco op warme dagen al vroeg aan. Wacht je te lang met het aanzetten van je airco, dan is je huis al flink opgewarmd. Daardoor moet de airco harder werken om de ruimte weer koel te krijgen.
  • Kies op minder warme dagen voor een ventilator. Een ventilator biedt wel in mindere mate verkoeling, maar dat moet voldoende zijn op een minder warme dag. Een ventilator verbruikt aanzienlijk minder stroom dan een airco, waardoor je dus flink kan besparen.

Meer bespaartips