
Vast of variabel energiecontract?
Vanwege een onzekere periode in de energiemarkt met fluctuerende energieprijzen, zijn er voor een langere periode geen vaste energiecontracten aangeboden. Nu de hoge energieprijzen weer lichtelijk zijn gedaald, worden er steeds vaker weer vaste energiecontracten aangeboden. Maar kun je nou beter voor een vast of variabel energiecontract kiezen? En wanneer ben je dan het voordeligst uit? Wij hebben het voor je uitgezocht.
Verschil tussen vast en variabel
Bij vaste energiecontracten staan de tarieven voor de levering van gas en stroom vast gedurende de looptijd van je contract. Dit tarief geldt alleen voor het tarief op KWh en/of m³, de andere onderdelen, zoals de belasting of netbeheerkosten, van de energierekening kunnen tijdens deze periode wel veranderen. De looptijd van de meeste vaste energiecontracten is tussen de 1 en 3 jaar.
Als je een energiecontract hebt dat variabel is, kan de energieleverancier je tarieven zowel verhogen als verlagen tijdens de looptijd. Het is bij een variabel contract lastig te voorspellen of de tarieven zullen stijgen of dalen. Wel moet een energieleverancier minimaal 30 dagen van tevoren de prijswijziging doorgeven.

De voor- en nadelen van een vast energiecontract
Een vast energiecontract heeft meerdere voor- en nadelen. Wij lichten de belangrijkste hieronder toe.
Voordelen vast energiecontract
- Weten waar je aan toe bent: met een vast energiecontract weet je precies waar je aan toe bent en wat je betaalt. Hierdoor hoef je niet meer om te kijken naar je energietarieven.
- Geen last van prijsstijgingen: aangezien je aan het begin van je energiecontract een tarief vast hebt gesteld, heb je geen last van stijgende energietarieven.
- Langere periode: je kunt ervoor kiezen om een vast energiecontract voor een langere periode aan te gaan. Hierdoor heb je voor een langere periode zekerheid en hoef je niet meer om te kijken naar je contract.
Nadelen vast energiecontract
- Prijsdalingen: als je voor een vast energiecontract kiest, staat dit tarief vast. Mochten de energieprijzen flink dalen, dan kun je hier niet van profiteren met een vast energiecontract.
- Opzegboete: als je een vast contract eerder wilt opzeggen, is er een kans dat je een opzegboete moet betalen.
Voor- en nadelen van een variabel energiecontract
Het variabele energiecontract wordt op dit moment het meeste aangeboden, maar wat zijn nou de belangrijkste voor- en nadelen van dit contract?
Voordelen variabel energiecontract.
- Maandelijks opzegbaar: aangezien een variabel contract niet vaststaat, is deze maandelijks opzegbaar. Je zit dus niet vast aan een contract voor een langere periode.
- Tariefwijziging: de tarieven van jouw variabele energiecontract, mogen doorgaans om de 6 maanden worden gewijzigd. Hierdoor kun je profiteren van een tariefdaling.
- Tarieven in de gaten houden: met een variabel contract heb je meer vrijheid. Hierdoor kan je verschillende tarieven in de gaten houden en eventueel overstappen als dit gewenst is.
Nadelen variabel energiecontract
- Prijsstijgingen: met een variabel energiecontract kunnen je tarieven worden verhoogd wanneer de energieprijzen zijn gestegen.
- Geen inzicht: met een variabel energiecontract heb je minder inzicht in toekomstige kosten. Dit zorgt voor minder zekerheid.
Duurzame energie tegen scherpe prijzen
Momenteel bieden wij nog geen vaste energiecontracten aan. Wel kun je bij ons terecht voor een variabel energiecontract met Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas. Deze energie is beter voor het milieu en daarnaast ook nog eens voordeliger. Zo wordt een groot gedeelte van onze energie opgewekt in onze zonne- en windparken. Wil jij ook profiteren van voordelige duurzame energie?

Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.