Duurzame artikelen lezen

Dat de energiemarkt constant in beweging is, hebben we de afgelopen jaren goed kunnen merken. De gasprijzen zijn zo hoog en onvoorspelbaar geweest, dat het tijdelijk niet mogelijk was om een vast energiecontract af te sluiten. Gelukkig is de energiemarkt inmiddels al enige tijd weer gunstiger en stabieler, waardoor huishoudens een lager tarief betalen voor hun energierekening. Daarnaast heb je als consument ook weer keuzemogelijkheden tussen een vast of variabel energiecontract. Maar hoe beslis je of je in 2024 beter kunt kiezen voor een vast of variabel energiecontract? Wij nemen je mee in de verschillen tussen de contracten om je zo te helpen bij je keuze.

Verschil tussen vast en variabel

Bij vaste energiecontracten staan de tarieven voor de levering van gas en stroom vast gedurende de looptijd van je contract. Je zet het tarief per kWh of m³ vast voor een bepaalde tijd, de andere onderdelen van de energierekening kunnen tijdens deze periode wel veranderen. Zoals de netbeheerkosten en overheidsheffingen. Als je in 2024 een vast contract afsluit, loopt deze meestal voor een periode van 1 of 3 jaar.

Als je een variabel energiecontract hebt, kan de energieleverancier je tarieven zowel verhogen als verlagen tijdens de looptijd. Het is bij een variabel contract lastig te voorspellen of de tarieven zullen stijgen of dalen. Wel moet een energieleverancier minimaal 30 dagen van tevoren de prijswijziging doorgeven.

ENGIE-app

De voor- en nadelen van een vast energiecontract

Een vast energiecontract in 2024 heeft meerdere voor- en nadelen. Wij lichten de belangrijkste hieronder toe.

Voordelen vast energiecontract

 • Weten waar je aan toe bent
  Met een vast energiecontract weet je precies waar je aan toe bent en wat je betaalt. Hierdoor hoef je niet meer om te kijken naar je energietarieven.

 • Geen last van prijsstijgingen
  Aangezien je aan het begin van je energiecontract een tarief vast hebt gesteld, heb je geen last van stijgende energietarieven.

 • Langere periode
  Je kunt ervoor kiezen om een vast energiecontract voor een langere periode aan te gaan. Hierdoor heb je voor een langere periode zekerheid en hoef je niet meer om te kijken naar je contract.

Nadelen vast contract 

 • Prijsdalingen
  Als je voor een vast energiecontract kiest, staat dit tarief vast. Mochten de energieprijzen flink dalen, dan kun je hier niet direct van profiteren.
 • Opzegboete
  Als je een vast contract eerder wilt opzeggen, is er een kans dat je een opzegboete moet betalen. 
Kies voor vast

Voor- en nadelen van een variabel energiecontract

Het variabele energiecontract wordt op dit moment het meeste aangeboden, maar wat zijn nou de belangrijkste voor- en nadelen van dit contract?

Voordelen variabel energiecontract

 • Maandelijks opzegbaar
  Aangezien een variabel contract niet vaststaat, is deze maandelijks opzegbaar. Je zit dus niet vast aan een contract voor een langere periode.

 • Tariefwijziging
  De tarieven van jouw variabele energiecontract worden meestal om de zes maanden gewijzigd. Hierdoor kun je profiteren van een tariefdaling. 

 • Tarieven in de gaten houden
  Met een variabel contract heb je meer vrijheid. Hierdoor kan je verschillende tarieven in de gaten houden en eventueel overstappen als dit gewenst is.  

Nadelen variabel energiecontract

 • Prijsstijgingen
  Mmet een variabel energiecontract kunnen je tarieven worden verhoogd wanneer de energieprijzen zijn gestegen.
 • Geen inzicht
  Met een variabel energiecontract heb je minder inzicht in toekomstige kosten. Dit zorgt voor minder zekerheid.
Kies voor variabel

Kies je een vast of variabel contract in 2024?

Nu je de voor- en nadelen van zowel een vast als variabel energiecontract op een rij hebt, kun je voor jezelf de afweging maken welk contract beter bij jou past. Nu de energiemarkt weer rustiger is, kan het gunstig zijn om te kiezen voor een vast energiecontract. Mochten de prijzen gaan stijgen, profiteer jij nog van de tarieven die geldig waren toen je je contract afsloot. Maar het kan natuurlijk ook dat de energieprijzen nog wat gaan dalen. Het is nooit met zekerheid te zeggen wat de marktprijs van gas en elektra gaat doen, je zult dus vooral zelf ook de afweging moeten maken of je kiest voor een vast of variabel energiecontract in 2024.

 

Een vast of variabel contract bij ENGIE

Of je nou kiest voor een vast of variabel energiecontract: bij ENGIE kies je in ieder geval voor voordelige en duurzame energie. Dat kunnen we aanbieden, omdat we de energie zelf opwekken. In Nederland hebben wij al 34 duurzame energiebronnen, zoals windmolens en zonneparken. Direct weten wat jouw maandbedrag is voor een energiecontract? Bereken het gemakkelijk binnen 1 minuut. 

Warmte van ENGIE