Duurzame artikelen lezen

Vanwege een onzekere periode in de energiemarkt met schommelende energieprijzen zijn er voor een langere periode geen vaste energiecontracten aangeboden. Nu de hoge energieprijzen weer lichtelijk zijn gedaald en de markt stabiliseert, bieden steeds meer energieleveranciers weer vaste energiecontracten aan. Maar kun je in 2023 nou beter voor een vast of variabel energiecontract kiezen? En wanneer ben je dan het voordeligst uit? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Verschil tussen vast en variabel

Bij vaste energiecontracten staan de tarieven voor de levering van gas en stroom vast gedurende de looptijd van je contract. Je zet het tarief per kWh of m³ vast voor een bepaalde tijd, de andere onderdelen van de energierekening kunnen tijdens deze periode wel veranderen. Zoals de netbeheerkosten en overheidsheffingen. Als je in 2023 een vast contract afsluit, loopt deze meestal voor een periode van 1 of 3 jaar.

Als je een variabel energiecontract hebt, kan de energieleverancier je tarieven zowel verhogen als verlagen tijdens de looptijd. Het is bij een variabel contract lastig te voorspellen of de tarieven zullen stijgen of dalen. Wel moet een energieleverancier minimaal 30 dagen van tevoren de prijswijziging doorgeven.

ENGIE-app

De voor- en nadelen van een vast energiecontract

Een vast energiecontract in 2023 heeft meerdere voor- en nadelen. Wij lichten de belangrijkste hieronder toe.

Voordelen vast energiecontract

 • Weten waar je aan toe bent
  Met een vast energiecontract weet je precies waar je aan toe bent en wat je betaalt. Hierdoor hoef je niet meer om te kijken naar je energietarieven.

 • Geen last van prijsstijgingen
  Aangezien je aan het begin van je energiecontract een tarief vast hebt gesteld, heb je geen last van stijgende energietarieven.

 • Langere periode
  Je kunt ervoor kiezen om een vast energiecontract voor een langere periode aan te gaan. Hierdoor heb je voor een langere periode zekerheid en hoef je niet meer om te kijken naar je contract.

Nadelen vast contract 

 • Prijsdalingen
  Als je voor een vast energiecontract kiest, staat dit tarief vast. Mochten de energieprijzen flink dalen, dan kun je hier niet direct van profiteren.
 • Opzegboete
  Als je een vast contract eerder wilt opzeggen, is er een kans dat je een opzegboete moet betalen. 
Kies voor vast

Voor- en nadelen van een variabel energiecontract

Het variabele energiecontract wordt op dit moment het meeste aangeboden, maar wat zijn nou de belangrijkste voor- en nadelen van dit contract?

Voordelen variabel energiecontract

 • Maandelijks opzegbaar
  Aangezien een variabel contract niet vaststaat, is deze maandelijks opzegbaar. Je zit dus niet vast aan een contract voor een langere periode.

 • Tariefwijziging
  De tarieven van jouw variabele energiecontract worden meestal om de zes maanden gewijzigd. Hierdoor kun je profiteren van een tariefdaling. 

 • Tarieven in de gaten houden
  Met een variabel contract heb je meer vrijheid. Hierdoor kan je verschillende tarieven in de gaten houden en eventueel overstappen als dit gewenst is.  

Nadelen variabel energiecontract

 • Prijsstijgingen
  Mmet een variabel energiecontract kunnen je tarieven worden verhoogd wanneer de energieprijzen zijn gestegen.
 • Geen inzicht
  Met een variabel energiecontract heb je minder inzicht in toekomstige kosten. Dit zorgt voor minder zekerheid.
Kies voor variabel

In 2023 de zekerheid van vaste tarieven?

Het is bij ENGIE momenteel weer mogelijk om een vast contract af te sluiten, naast de optie om een variabel contract af te sluiten. Je weet nu wat de voordelen zijn van een vast contract in 2023. De belangrijkste reden is voor veel mensen de zekerheid die het met zich meebrengt. Je hoeft je niet druk te maken over schommelingen in de markt, want je weet voor de komende tijd wat jouw tarief is.

Bij ENGIE kies je in ieder geval voor voordelige en duurzame energie. Dat kunnen we aanbieden, omdat we de energie zelf opwekken. In Nederland hebben wij al 34 duurzame energiebronnen, zoals windmolens en zonneparken. Direct weten wat jouw maandbedrag is voor een energiecontract? Bereken het gemakkelijk binnen 1 minuut. 

Warmte van ENGIE