Besparen op gas

Thermische isolatie

Thermische isolatie, ook wel bekend als warmte isolatie, zorgt ervoor dat de temperatuur in je woning onder controle blijft. Dit betekent dat je woning in de winter minder snel warmte verliest en in de zomer juist koel kan blijven. Alles wat je moet weten over de werking van thermische isolatie en de plaatsing ervan lees je in dit artikel.

Ontvang vrijblijvend isolatie-advies

Hoe werkt thermische isolatie?

Door het plaatsen van isolatiemateriaal wordt de overdracht van warmte verminderd. Wanneer de binnentemperatuur hoger is dan de buitentemperatuur, heeft het een natuurlijk drang om via de muren, daken en vloeren naar buiten te trekken. Isolatiemateriaal houdt deze doorstroom van warmte tegen en zorgt er dus voor dat de warmte binnenshuis blijft hangen. Daarnaast zorgt het er in de zomer juist voor dat de warmte beter buiten blijft.

Voordelen thermische isolatie

Het plaatsen van thermische isolatie heeft meerdere voordelen. Wij hebben de belangrijkste hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Energiebesparing: thermische isolatie vermindert warmteoverdracht door de muren, vloeren, daken en ramen van een woning. Hierdoor hoef je in de winter minder hard je kachel aan.

  • Gelijkmatige temperatuur in huis: door goede isolatie worden koude plekken en tocht verminderd. Dit zorgt voor een meer wooncomfort.

  • Geluidsisolatie: naast het behoud van warmte in huis heeft isolatiemateriaal ook een geluiddempende functie. Hierdoor wordt geluidsoverdracht tussen verschillende kamers in huis beperkt en heb je minder last van externe geluiden, zoals verkeerslawaai.

  • Milieuvriendelijkheid: doordat minder energie verbruikt hoeft te worden om de woning op te warmen, worden er minder broeikasgassen uitgestoten. De woning draagt zo bij aan een duurzamere leefomgeving

Kies ook voor isolatie
Image

Materiaalgebruik thermische isolatie

Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor thermische isolatie. Denk bijvoorbeeld aan glaswol, steenwol, polystyreen en schuimglas. Naast de keuze van materiaal, speelt ook de lambda-waarde een rol in hoe goed het isolatiemateriaal zijn werk doet. Deze waarde geeft de mate van warmtegeleiding van het materiaal aan. Wanneer er sprake is van een hogere lambda-waarde, wordt de warmte beter geleid. Dat klinkt goed, maar dat betekent dat het materiaal minder goed isoleert. Hoe lager de lambda-waarde, hoe minder warmte er verloren gaat. Vaak wordt gekozen voor een combinatie van verschillende materialen om het huis te isoleren.

Thermische isolatie plaatsen

Het plaatsen van thermische isolatie in je woning is een klus die je zelf kan doen, maar vergt wel enige kennis en voorbereiding vooraf. Enkele algemene stappen die je kunt volgen om thermische isolatie zelf in je woning te plaatsen:

  1. Bepaal de gebieden die isolatie nodig hebben. Controleer op kieren of gaten waar rekening mee gehouden moet worden.
  2. Bepaal welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor wat je wilt isoleren.
  3. Neem veiligheidsmaatregelen. Schaf bijvoorbeeld een veiligheidsbril en stofmasker aan om jezelf te beschermen, vooral wanneer je werkt met isolatiemateriaal in losse vezelvorm.
  4. Zorg voor een geschikte werkplek. Maak ruimte vrij en zorg voor een schoon werkoppervlak.
  5. Isolatiemateriaal op maat maken. Zorg ervoor dat je het isolatiemateriaal in de juiste maten snijdt, zodat het aansluitend past in de ruimte waar je het gaat plaatsen. Je wilt voorkomen dat er alsnog warmte kan ontsnappen langs kieren.
  6. Plaats het isolatiemateriaal en werk af. Controleer of al het materiaal goed op zijn plek zit.

Houd er rekening mee dat dit algemene tips zijn voor het plaatsen van isolatiemateriaal. Instructies en technieken kunnen afwijken, afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je gebruikt en kenmerken van je woning. Kun je wel wat hulp gebruiken met het overwegen van alle isolatiemogelijkheden? Wij helpen je graag verder!

Vraag nu isolatie-advies aan