Windenergie

Stroomprijzen 2022

Wat gaat er gebeuren met de stroomprijzen in 2022? In het afgelopen jaar waren de kosten voor een kWh stroom erg hoog ten opzichte van voorgaande jaren. Deze hoge prijzen hebben verschillende oorzaken. Wat zijn de grootste oorzaken van deze prijsstijging? Wat gaat er gebeuren met de stroomprijzen in 2022? En hoe zorg je ervoor dat je energierekening laag blijft? Je leest het op deze pagina.

Bekijk hier onze huidige stroomprijzen

Hoge stroomprijzen toenemend verbruik

De prijzen voor een kWh zijn al een lange tijd niet zo hoog geweest. De oorzaak hiervan is het snelle economische herstel. Met name de industriële sector heeft een grote inhaalslag gemaakt. Door dit snelle herstel is er een grote stijging ontstaan in de vraag naar energie. Zo was de gasvraag in Noordwest-Europa op het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar. Echter, heeft de koude winter ervoor gezorgd dat de gasvoorraden niet volledig konden worden aangevuld. Hierdoor is er een gastekort ontstaan. Het gevolg hiervan, een stijging van de prijzen. Wil je hier meer over weten? Lees dan het uitgebreide blog "Een terugblik op een roerig energiejaar" of bekijk de infographic waarin we alles voor je op een rij hebben gezet.

Waar ze in de industriesector hun productie aan het afschalen zijn, schakelen ze in de energiesector over op andere brandstoffen, zoals kolen of olie. Dit wordt ook wel de gas-to-coal en gas-to-oil switching genoemd. Door de snelle stijging in de vraag naar deze energie brandstoffen, is ook van deze brandstoffen een tekort ontstaan. Aangezien in Nederland het grootste gedeelte van de elektriciteit nog geproduceerd wordt door de verbranding van fossiele brandstoffen (aardgas, steenkool en olie) zijn de stroomprijzen flink gestegen in het afgelopen jaar.

In 2022 ook hoge stroomprijzen?

De stroomprijzen zijn in het afgelopen jaar flink toegenomen. Dit betekent ook een hogere energierekening. Er is daarom vanuit het kabinet besloten om de huishoudens tegemoet te komen door een gedeelte van deze kosten te compenseren. Per 1 januari 2022 wordt de energiebelasting voor stroom verlaagt. Zo wordt de teruggave van de energiebelasting verhoogd van €560,- naar €825,-. Dit is nog niet alles. Ook wordt het belastingtarief op stroom verlaagd met 6,9 cent per kWh. Hoeveel je exact gaat besparen is afhankelijk van je energieverbruik en het tarief wat bij jouw contract hoort. Ongeacht het belastingvoordeel wordt er verwacht dat de stroomprijzen in 2022 hoog blijven.

Energiekosten in de app
Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Gratis 4-sterren app voor inzicht en advies

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,1 

 

Binnen 1 minuut berekend

Minder stroom verbruiken in 2022

Er wordt verwacht dat ook in 2022 de stroomprijzen nog hoog zullen blijven. Dit gaan veel Nederlandse huishoudens voelen in hun portemonnee. Hoe hoog deze kosten worden hangt af je energieverbruik en het energiecontract dat je hebt afgesloten. Zo heb jezelf weinig invloed op de energieprijzen. Door stroom te besparen is het mogelijk om je kosten laag te houden. Dit kan op verschillende manieren, zoals:

  • Het verminderen van sluipverbruik
  • Het vervangen van gloeilampen voor LED verlichting
  • Het vervangen van energieslurpende huishoudelijke apparaten
  • Het wassen van je kleding op lagere temperaturen (eco-stand)
  • Het drogen van je kleren op een waslijn of droogrek
  • Het lager zetten van je verwarming

Verder kun je er ook voor kiezen om zelf stroom op te wekken met zonnepanelen en minder gas te gebruiken via isolatie of een warmtepomp. Weet je nog niet waar je moet beginnen? Dan geven we je graag persoonlijk energieadvies.

Ontvang persoonlijk advies

Scherpe groene stroomprijzen

Vind je duurzaamheid belangrijk, maar wil je niet teveel betalen? Dan ben je bij ENGIE aan het juiste adres. We voorzien onze klanten altijd 100% met groene stroom uit Nederland en CO2-gecompenseerd gas tegen scherpe prijzen. 

Bereken direct je maandbedrag
Grip op je energie met de ENGIE-app