Windenergie

Wat gaat er gebeuren met de stroomprijzen in 2023? In de jaren hiervoor hebben we te maken gehad met hoge prijzen. Kort gezegd kwam dit door minder aanbod en meer vraag naar energie. In 2023 zien we dat de energieprijs weer wat gedaald is. Wat is hier de oorzaak van? En wat gebeurt er de komende tijd met de energieprijs? Je leest het op deze pagina!

Hoge stroomprijzen toenemend verbruik

De hoge prijzen waren dus een gevolg van meer vraag en minder aanbod. Dat kwam bijvoorbeeld door het einde van de corona maatregelen en het snelle economische herstel dat hierop volgde. Dat zorgde voor meer vraag naar gas en stroom. De oorlog in Oekraïne had ook invloed op de prijs van gas, waardoor die sneller ging stijgen. Aangezien in Nederland het grootste gedeelte van de elektriciteit nog geproduceerd wordt door de verbranding van fossiele brandstoffen (aardgas, steenkool en olie) zijn de stroomprijzen ook flink gestegen. In de eerste helft van 2023 zagen we de prijzen weer dalen, hoewel ze nog steeds hoger zijn dan voor al deze stijgingen. Inmiddels zijn de prijzen vrij stabiel. Daarom kun je bijvoorbeeld weer kiezen voor vaste contracten.

Een vast contract bij ENGIE

Hoge stroomprijzen in 2023?

Ondanks de dalingen zijn de stroomprijzen in 2023 dus nog steeds hoog. Het is lastig te zeggen wat er de komende tijd gebeurt met de energieprijzen, maar de kans bestaat dat deze hoog zullen blijven. Dat betekent voor veel mensen een hoge energierekening. Dit gaan veel Nederlandse huishoudens voelen in hun portemonnee. Hoe hoog deze kosten worden hangt af van je energieverbruik en het energiecontract dat je hebt afgesloten. Op de energieprijs heb je verder weinig invloed. Voor meer zekerheid over je energierekening in 2023 kun je een vast contract afsluiten. Wil je direct inzicht in je maandbedrag als je nu een vast contract voor duurzame energie afsluit?

Energiekosten in de app
Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend

Energie besparen in 2023

Door energie te besparen is het mogelijk om je kosten laag te houden. Dit kan op verschillende manieren, zoals:

  • Het verminderen van sluipverbruik
  • Het vervangen van gloeilampen voor LED verlichting
  • Het vervangen van energieslurpende huishoudelijke apparaten
  • Het wassen van je kleding op lagere temperaturen en op eco-stand
  • Het drogen van je kleren op een waslijn of droogrek
  • Het lager zetten van je verwarming

Verder kun je er ook voor kiezen om zelf stroom op te wekken met zonnepanelen en minder gas te gebruiken via isolatie of een warmtepomp. Weet je nog niet waar je moet beginnen? Dan geven we je graag persoonlijk energie advies.

Ontvang persoonlijk advies

Scherpe groene stroomprijzen

Vind je duurzaamheid belangrijk, maar wil je niet te veel betalen? Dan ben je bij ENGIE aan het juiste adres. Bij ENGIE voorzien we onze klanten altijd 100% met groene stroom uit Nederland en CO2-gecompenseerd gas tegen scherpe prijzen.

Grip op je energie met de ENGIE-app