Teruglevering zonnepanelen in app

Stroom opslaan: zo werkt het

Heb jij al zonnepanelen op je dak? Steeds meer Nederlandse consumenten kiezen ervoor om zelf hun duurzame stroom op te wekken met zonnepanelen. Deze panelen liggen al op meer dan 1,3 miljoen huizen door heel Nederland. Naast dat deze panelen beter zijn voor het milieu, bespaar je hiermee ook op je energierekening. Het kan voorkomen dat je panelen meer stroom opwekken dan dat ze verbruiken. Deze stroom kan teruggeleverd worden aan het centrale elektriciteitsnet of thuis opgeslagen worden met een thuisbatterij. Lees op deze pagina meer over de werking van thuis stroom opslaan en wanneer het voordelig is om stroom op te slaan.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Zonnepanelen worden gebruikt om stroom op te wekken uit zonne-energie. Deze panelen bestaan uit zonnecellen. De zonnecellen vangen zonnestralen op en zetten dit om in gelijkstroom. Aangezien deze stroom niet direct gebruikt kan worden, zorgt een omvormer ervoor dat het wordt omgezet naar wisselstroom. Wisselstroom is dezelfde soort stroom als die uit je stopcontact komt. Dit wordt gezien als een duurzame manier van stroom opwekken, omdat er geen fossiele brandstoffen gebruikt worden. Met zonnepanelen kun je op de lange termijn flink wat geld besparen op je energierekening. Met de dalende kosten zijn zonnepanelen een stuk aantrekkelijker geworden in de afgelopen jaren. Volgens Milieu Centraal betaal je nu 37% minder voor zonnepanelen (incl. installatie) ten opzichte van 10 jaar geleden. Lees meer over zonnepanelen in het zonnepanelen magazine.

Download gratis het zonnepanelen magazine

Stroom opslaan met een thuisbatterij

Wanneer je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt, kun je deze ‘extra’ stroom opslaan met een thuisbatterij. Een thuisbatterij is een accu gemaakt van moderne Lithium batterijen die zelf opgewekte energie van de zonnepanelen thuis opslaat. Deze stroom is te gebruiken op een ander moment wanneer er minder stroom wordt opgewekt, zoals op dagen met weinig zonlicht. Door zonnepanelen te combineren met een thuisbatterij is het mogelijk om zelfvoorzienend te worden op het gebied van energie. Het klinkt aantrekkelijk, toch kiezen in Nederland nog weinig mensen om hun stroom op te slaan. Dit heeft te maken met de hoge kosten en de salderingsregeling.

Waarom thuis stroom opslaan?

  • Stroom gebruiken op momenten dat er minder wordt opgewekt.

  • Jaarlijkse besparing op je energierekening.

  • Te gebruiken als noodstroomvoorziening.

  • Beter bestand tegen bewegende energieprijzen.

  • Minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.

Kosten stroom opslaan

De thuisbatterij maakt het mogelijk om stroom op te slaan en deze stroom te gebruiken op momenten dat er minder wordt opgewekt. Aan het thuis opslaan van stroom hangt wel een prijskaartje. De kosten van de thuisbatterij verschillen per formaat. Zo zijn er batterijen verkrijgbaar van 1 kWh tot 10 kWh aan opslagvermogen. De gemiddelde kosten per kWh liggen tussen de €650,- en €1.300,- volgens Milieu Centraal. Zo betaal je voor een thuisbatterij met 10 kWh rond de €9.000,-. Financieel gezien is het daarom op dit moment niet aantrekkelijk om een thuisbatterij te kopen. In de toekomst kan dit wel veranderen. Zo zijn ze binnen de accumarkt flink bezig met innoveren en het ontwikkelen van accu’s. Dit kan ervoor zorgen dat de prijzen voor een thuisbatterij zullen gaan dalen in de toekomst.

Persoonlijk energieadvies

Wanneer is stroom opslaan voordelig?

Ondanks de verschillende voordelen van stroom opslaan kiezen veel consumenten ervoor om hun ‘extra’ stroom te salderen. Salderen is het verrekenen van de stroom die je hebt afgenomen met de stroom die je hebt teruggeleverd. Dit doen we op de jaarrekening en/of eindafrekening. Je ontvangt voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief als dat je op dat moment betaalt. Lever je meer stroom terug dan dat je verbruikt, dan ontvang je voor deze netto teruglevering een vergoeding.

Met deze salderingsregeling kun je jezelf afvragen of het wel nodig is om je eigen stroom op te slaan met een thuisbatterij. De kosten van deze batterij zijn namelijk erg hoog en financieel gezien levert het op dit moment geen voordeel op. Hier kan in de toekomst wel verandering in komen. Zo wil de overheid vanaf 2023 geleidelijk de salderingsregeling gaan afbouwen. Als de prijzen van de thuisbatterij ook nog eens gaan dalen, is het in de toekomst een stuk aantrekkelijker om thuis je stroom op te slaan.

Stroom opslaan of salderen?

Kies jij voor het thuis opslaan van stroom of gaat jouw voorkeur uit naar het terugleveren aan het net? Voor beide methodes zijn argumenten te verzinnen waarom het de beste methode is. Aangezien niet elk huis hetzelfde is, geven onze deskundige energieadviseurs jou graag een advies op maat. Tijdens dit persoonlijke gesprek bespreken wij gezamenlijk de beste opties en mogelijkheden door. 

Persoonlijk energieadvies