Teruglevering zonnepanelen in app

Stroom opslaan: zo werkt het

Heb jij al zonnepanelen op je dak? In Nederland wekken veel mensen hun eigen duurzame stroom op met zonnepanelen. Al op meer dan 2,5 miljoen huizen liggen zonnepanelen. Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en helpen de energierekening te verlagen. Soms wek je meer stroom op dan je verbruikt. Deze stroom mag je terugleveren aan het energienet of sla je op met een thuisbatterij. Op deze pagina lees je hoe je thuis stroom kunt opslaan en wanneer dat voordelig is om te doen.  

Stroom opwekken met zonnepanelen

Zonnepanelen maken stroom van zonlicht. De panelen bestaan uit zonnecellen. Deze zonnecellen vangen zonnestralen op en zetten dit om in gelijkstroom. Een omvormer zet die stroom om naar wisselstroom, zodat je het thuis kunt gebruiken. Wisselstroom is dezelfde soort stroom als die uit je stopcontact komt. Zonne-energie is duurzaam. Ook kun je flink besparen op je energierekening. Je hoeft minder stroom te kopen. Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Met de dalende kosten zijn zonnepanelen een stuk aantrekkelijker geworden in de afgelopen jaren. Volgens Milieu Centraal kosten 10 panelen gemiddeld €5.000,-. Lees meer over zonnepanelen in het zonnepanelen magazine.

Download gratis het zonnepanelen magazine

Stroom opslaan met een thuisbatterij

Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, kun je deze ‘extra’ stroom opslaan met een thuisbatterij. Een thuisbatterij is een accu gemaakt van moderne Lithium batterijen. Deze slaat zelf opgewekte stroom op voor later gebruik. Je kunt de bewaarde stroom gebruiken op momenten dat je zelf te weinig opwekt, bijvoorbeeld op een bewolkte dag.  Met zonnepanelen en een thuisbatterij ben je minder afhankelijk van het energienet. Je neemt minder stroom af van het energienet én levert minder terug. Je gebruikt de stroom die je opwekt dan meer zelf. 

Waarom thuis stroom opslaan?

  • Stroom gebruiken op momenten dat je minder opwekt

  • Jaarlijkse besparing op je energierekening

  • Minder afhankelijk van het energienet

  • Minder druk op het energienet

  • Voorbereid op de toekomst

Kosten stroom opslaan

De thuisbatterij maakt het mogelijk om stroom op te slaan en op een later moment te gebruiken. Aan het thuis opslaan van stroom hangt wel een prijskaartje. De kosten van de thuisbatterij verschillen per formaat en soort. Zo zijn er batterijen te krijgen van 1 kWh tot 20 kWh aan opslagvermogen. Vaak kun je ook meerdere batterijen aan elkaar koppelen. Je kunt dan de opslag steeds iets groter maken. De gemiddelde kosten per kWh liggen tussen de €650,- en €1.000,- . Zo betaal je voor een thuisbatterij van 10 kWh rond de €8.000,-. De prijzen zullen met nieuwe technieken steeds verder dalen. Het blijft natuurlijk een investering. Wel zitten er zeker voordelen aan een thuisbatterij. Bekijk dus goed of het voor jouw situatie interessant is om stroom op te slaan.

Persoonlijk energieadvies

Stroom terugleveren

Stroom die je niet nodig hebt kun je terugleveren aan het energienet. Deze teruggeleverde stroom mag je verrekenen met de stroom die nodig hebt. Salderen heet dat. Ook krijg je een terugleververgoeding als je in een jaar meer teruglevert dan gebruikt. Bij steeds meer energieleveranciers betaal je echter ook terugleverkosten. Dat zijn kosten die je moet betalen voor alle stroom die je aan het net teruglevert. Energieleveranciers vangen hiermee de extra kosten op die zonne-energie met zich meebrengt. Door stroom op te slaan kun je de stroom meer zelf gebruiken en hoef je minder terug te leveren. Je betaalt dan minder terugleverkosten.  


Stroom opslaan iets voor jou? 

Kies jij voor het thuis opslaan van stroom of gaat jouw voorkeur uit naar het terugleveren aan het net? Voor beide is iets te zeggen. Aangezien niet elk huis hetzelfde is, geven onze deskundige energieadviseurs jou graag een advies op maat. Tijdens dit persoonlijke gesprek bespreken wij gezamenlijk de beste opties en mogelijkheden door. 

Ontvang persoonlijk advies
Koppel blij in tuin

Wil jij graag een thuisbatterij?

Onze partners helpen je graag verder! Laat je gegevens achter en we zoeken een partner bij jou in de buurt. Onze partner neemt dan contact met je op om meer te vertellen over de thuisbatterij. Je zit nergens aan vast. Helaas vallen Zeeland en de Waddeneilanden buiten ons bereik.