Image

Regelgeving voor laadpalen

Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden. Dit betekent ook dat er een groeiende behoefte is naar laadoplossingen. Nederland heeft één van de beste laadinfrastructuren van Europa. Zo is er bijna bij elke parkeerplaats van een winkelcentrum of bouwmarkt wel een openbare laadpaal te vinden. Elke gemeente heeft andere regelgeving rondom het plaatsen van een laadpaal thuis, het aanvragen van een openbare laadpaal en het laden bij een openbare laadpaal. Lees hier meer over op deze pagina. 

Ontvang persoonlijk laadpaal-advies Ontdek onze laadpalen

Wat zijn de regels voor een laadpaal thuis?

Eén van de voordeligste manieren om je elektrische auto op te laden is met een laadpaal thuis. Dit is een flinke investering, maar op de lange termijn ben je een stuk goedkoper uit. Met een laadpaal thuis betaal je namelijk niet elke keer een starttarief en zijn de kosten per kWh een stuk lager dan bij openbaar laden. Daarnaast heb je altijd een beschikbaar laadpunt.

Voor het installeren en gebruiken van een laadpaal thuis zijn verschillende regels. Een laadpaal thuis mag je alleen plaatsen op jouw eigen terrein, zoals op je oprit of in jouw garage. De regels omtrent kabels die over de grond van de gemeente lopen verschillen per gemeente. In sommige gemeentes is dit verboden, waardoor het niet mogelijk is om een laadpaal thuis te plaatsen. Als dit niet mogelijk is, kun je een openbare laadpaal aanvragen bij jouw gemeente.

Regelgeving openbare laadpalen

Zoals eerder aangegeven heeft Nederland één van de beste laadinfrastructuren van Europa. Zo kun je in Nederland in het openbaar bijna overal je elektrische auto opladen. Dit is vooral handig wanneer je veel onderweg bent óf geen eigen laadpaal hebt. Het enige wat je bij een openbare laadpaal nodig hebt is een laadpas en een eigen laadkabel. Er zijn verschillende regels rondom het aanvragen en het laden bij een openbare laadpaal. Deze lichten wij hieronder toe.

Image

Aanvragen openbare laadpalen

Als je geen eigen grond hebt om een laadpaal te plaatsen, heb je de mogelijkheid om bij de gemeente een laadpaal aan te vragen. De aanvraag en de installatie van de laadpaal hoef je niet te betalen. Hou er wel rekening mee dat dit een openbare laadpaal wordt waar iedereen gebruik van mag maken. Er zijn verschillende regels verbonden aan het aanvragen van een openbare laadpaal. Wij lichten hieronder een aantal toe:

  • Het type auto: Meerdere gemeenten stellen eisen aan het type auto. Zo kan het zijn dat je in het bezit moet zijn van een volledige elektrische auto om een openbare laadpaal aan te kunnen vragen.
  • Geen ruimte om eigen laadpaal te plaatsen: Eén van de belangrijkste voorwaarden bij elke gemeente is dat iemand pas een openbare laadpaal kan aanvragen als hij/zij geen ruimte heeft om op eigen terrein een laadpaal te laten plaatsen.
  • Aantal laadpalen in de buurt: Bij de aanvraag van een openbare laadpaal wordt er ook gekeken of er al laadpalen in de buurt van je huis staan. Er is een grote kans dat de gemeente jouw aanvraag goedkeurt als er weinig laadpalen in de buurt zijn of wanneer de laadpalen bij jou in de buurt vaak bezet zijn. 

Laden bij een openbare laadpaal

Naast de regels voor het aanvragen van een openbare laadpaal, zijn er ook regels voor het laden bij een openbare laadpaal. Er moet namelijk zoveel mogelijk voorkomen worden dat openbare laadpalen langdurig bezet worden gehouden. Zo staan er bij openbare laadpalen vaak borden waarop vermeld staat dat deze plek uitsluitend bestemd is voor het opladen van elektrische voertuigen. Hier mag je dus niet je elektrische auto parkeren, je moet ook echt aan het laden zijn. Wanneer je auto volledig is opgeladen is het de bedoeling dat je jouw auto verplaatst. 

Openbare laadpaal aanvragen
Image

Op zoek naar een laadpaal thuis?

Laadpalen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Maar hoe vind je nou de geschikte laadpaal? En voldoe jij aan de regels om thuis een laadpaal te laten plaatsen? Wij helpen je volledig op weg met persoonlijk advies, een offerte op maat en installatie bij jou thuis.