zonnepanelen bewolkte dag

Wat is de opbrengst van zonnepanelen op een bewolkte dag?

Zonnepanelen werken op zonne-energie. Daarom is een terechte vraag hoeveel zonnepanelen nou opleveren wanneer de zon niet of nauwelijks schijnt. Is het dan mogelijk om alsnog voldoende energie op te wekken dat het rendabel is voor jouw huishouden? In dit artikel bespreken we de opbrengst van zonnepanelen op een bewolkte dag.

Hoe werken zonnepanelen?

Eerst terug naar de basis. Hoe werken zonnepanelen? Zonnepanelen wekken energie op uit de zon. Dit is een duurzame manier van het opwekken van energie, omdat de zon een onuitputtelijke bron is. De zonnestralen zullen nooit opraken. Daarnaast is het een milieubewuste manier van energie opwekken, omdat er nauwelijks CO2 vrijkomt bij de opwekking.

Zonnepanelen vangen zonlicht op door de zonnecellen die in de panelen verwerkt zijn. Deze cellen bestaan uit lagen silicium die verbonden zijn met stroomgeleiders. Zonnestralen op deze cellen zorgen ervoor dat elektronen vrijkomen, die omgezet kunnen worden in bruikbare stroom. Dit wordt gedaan door een omvormer. Deze werking zorgt ervoor dat jij in jouw huis gebruik kunt maken van stroom.

zonnepanelen opbrengst bewolkte dag

De opbrengst van zonnepanelen op een bewolkte dag

Op een bewolkte dag is de zon niet of nauwelijks te zien. Hoe hoog is dan de opbrengst van zonnepanelen op een bewolkte dag? Met name de herfst kent veel bewolkte dagen. Het is gelukkig niet zo dat zonnepanelen helemaal niks opleveren tijdens deze grauwe herfstdagen. Zonnestralen worden op een bewolkte dag deels geblokkeerd door de wolken, waardoor er schaduw ontstaat en er minder licht in de zonnecellen valt. Het gevolg is dat je zonnepanelen tijdelijk minder stroom opleveren. Hoe rendabel zonnepanelen in de winter zijn hebben we ook voor je in een artikel uitgewerkt.

De meest ideale weersomstandigheden voor zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen verschilt per maand. Zonnepanelen kunnen de meeste energie opwekken op een zonnige dag. Je kunt daarom al snel denken dat zonnepanelen op een warme en zonnige zomerdag het meest rendabel zijn. Maar dat klopt niet helemaal. Zonnepanelen functioneren namelijk beter op een dag met een lagere temperatuur, doordat de zonnecellen dan makkelijker elektriciteit kunnen geleiden. Een zonnige dag in april is dan beter dan een tropische dag in augustus. Milieu Centraal stelt dat bij elke 10 graden temperatuurstijging de stroomopbrengst kan dalen met ongeveer 4,5 procent.

Zonnepanelen opbrengst per maand

Haal het meeste uit je zonnepanelen

Om de opbrengst van zonnepanelen op een bewolkte dag zo hoog mogelijk te krijgen, is het belangrijk dat je zonnepanelen op de meest efficiënte manier zijn geplaatst. Het aantal panelen speelt een rol bij de hoogte van de opbrengst, maar je kunt ook met de volgende factoren rekening houden:

  • Hellingshoek. Door de zonnepanelen te plaatsen in de juiste hoek, kunnen de zonnecellen meer zonlicht vangen. Het is aan te raden om je zonnepanelen daarom in een hoek van ongeveer 35 graden te hebben.
  • Zonnepanelen op het zuiden. Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt gericht op het zuiden, kunnen de panelen het meeste zonlicht opvangen. Wanneer je meerdere panelen hebt kan het ook slim zijn om panelen op het oosten en westen te hebben. De opbrengst is wel iets lager, maar zo verspreid je de opbrengst geleidelijk over de dag.
  • Schaduwval. Voordat je je dak volledig laat bekleden met zonnepanelen, is het belangrijk om inzichtelijk te hebben hoe de schaduwinval op jouw dak is. Is er bijvoorbeeld een groot gebouw of boom die schaduw creëert op je dak? Dan kan het een goede keuze zijn om op een andere plek de zonnepanelen te plaatsen.
Leer meer over zonnepanelen
Image

Doe de gratis DakScan!

Benieuwd of zonnepanelen wat voor jou zijn? Zonnepanelen zijn een duurzame bron van energie. Het hebben van zonnepanelen is dan ook een goede keuze richting het afstappen van gas om zo een duurzamer bestaan op te bouwen. Ben je nieuwsgierig of zonnepanelen voor jou de beste keuze zijn? Dan kun je in één minuut onze gratis DakScan doen, waardoor je gelijk weet of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Zet vandaag nog die eerste stap richting duurzame energie!

Zonne-energie van ENGIE

Als klant bij ENGIE kun je ook 100% profiteren van groene stroom. Deze stroom wordt onder andere opgewekt uit de vele zonneparken die wij op Nederlandse bodem hebben, waardoor we duizenden huishoudens kunnen voorzien van groene stroom. Zet nu ook de eerste stap richting een duurzaam Nederland en ontdek hoe jij kunt profiteren van onze scherpe energietarieven.

Klantenservice