Image

Hoe kies ik de juiste laadkabel voor mijn elektrische auto?

Ben jij in het bezit van een elektrische auto? En ben jij op zoek naar een geschikte laadkabel voor deze auto? Dan is er een aantal punten waar je op moet letten. Er zijn verschillende soorten laadkabels verkrijgbaar, zoals een type 1 laadkabel en een type 2 laadkabel. Maar welke laadkabel is nou het meest geschikt voor je elektrische auto? Wij vertellen je hier graag meer over op deze pagina.

Hoe werkt een laadkabel voor een elektrische auto?

Een laadkabel is een onderdeel van het laadstation. Waar het laadstation zorgt voor de stroomvoorziening, zorgt de laadkabel ervoor dat deze stroom vanuit het laadstation naar het elektrische voertuig wordt geleid. Daarnaast heeft een laadkabel nog meerdere functies. Zo verzorgt deze kabel ook de communicatie tussen de laadvoorziening en de accu van de auto. Wanneer de auto volledig is opgeladen, communiceert de laadkabel naar het laadstation dat hij geen stroom meer naar de auto hoeft te sturen.

Vergrendelen en ontgrendelen

Het vergrendelen en ontgrendelen van een laadkabel is heel eenvoudig. Voor de meeste laadkabels geldt dat wanneer je de kabel vanuit het laadstation op de accu van de elektrische auto aansluit, deze automatisch vergrendeld wanneer je jouw auto vergrendeld. Je kunt de laadkabel vergrendeling ook eenvoudig weer opheffen door je auto te ontgrendelen. Daarnaast werken verschillende automerken ook met applicaties, waarmee je met een paar klikken in deze apps de laadkabel kunt vergrendelen en ontgrendelen.

Image

Type 1 en type 2 laadkabel

Bij het aanschaffen van een laadkabel is het goed om te kijken naar wat voor aansluiting jouw elektrische auto heeft. Zo kan een elektrische auto een type 1 of een type 2 aansluiting hebben. Een Type 1 aansluiting is te herkennen aan zijn 5 pinnen. De Type 2 aansluiting heeft 7 pinnen. Wat voor aansluiting je hebt, is afhankelijk van het merk en het type auto dat je hebt. 

Type 1 laadkabel

De Type 1 laadkabel is ontwikkeld voor landen waarbij het huis vaak een 1-fase aansluiting heeft, zoals China, Japan en Amerika. Deze laadkabel is hiermee alleen geschikt voor 1-fase opladen (16A of 32A). De hoeveelheid ampère die je auto aankan is afhankelijk van het merk en het model. Een Type 1 aansluiting bevat twee geleiders: Een nul-leider (N) en één fasegeleider (L1). Met deze aansluiting komt het maximale laadvermogen neer op 7,4 kW bij 32A. Kan jouw elektrische auto niet meer dan 16A aan, dan is het maximale laadvermogen 3,7 kW.

Laadkabel voor Type 2 aansluiting

Waar de Type 1 laadkabel alleen geschikt is voor 1-fase opladen, is de Type 2 laadkabel geschikt voor zowel 1-fase als 3-fase opladen. De Type 2 laadkabels zijn dan ook de meest voorkomende laadkabels in de markt, en daarnaast zelfs de standaard in Europa. Deze laadkabels zijn geschikt voor het laden van volledige elektrische auto’s én hybride auto’s. Let er wel op dat niet elke auto geschikt is voor 3-fase opladen, waardoor het laden niet altijd sneller zal gaan. Een Type 2 laadkabel bevat vier geleiders: Een nul-leider (N) en drie fasegeleiders (L1, L2, en L3). De L2 en L3 blijven vergrendeld wanneer je auto alleen geschikt is voor 1-fase laden. Het maximale laadvermogen met 16A komt uit op 11 kW en met 32A op 22 kW.

Image

Waar moet je verder op letten?

Naast het type laadkabel, is het ook belangrijk om rekening te houden met de laadcapaciteit van je elektrische auto en de lengte van de laadkabel. De laadcapaciteit van je auto bepaalt namelijk of je een type 1 of type 2 laadkabel nodig hebt. Daarnaast is de lengte van de laadkabel ook erg belangrijk. In de meest ideale situatie plaats je de laadpaal zo dicht mogelijk bij de auto. Alleen is dit niet altijd mogelijk. Kijk dus van tevoren goed waar het laadstation geplaatst gaat worden om te voorkomen dat je straks een te korte laadkabel hebt. Goed om te weten: sommige laadstations hebben een vaste kabel ingebouwd.