Thermostaat

Koud in huis

Kou in huis is erg vervelend. Vooral in de herfst- en wintermaanden hebben mensen hier last van. Je wil natuurlijk het hele jaar door een comfortabele temperatuur, zonder dat de energiekosten hoog oplopen. Kou in huis kan betekenen dat de isolatie van je woning niet optimaal is of dat je koude lucht in huis hebt. Op deze pagina vertellen we je meer over hoe je kou in huis kunt tegengaan.

Ontdek alle isolatie-mogelijkheden

Tussendeuren dichthouden

Om de kou buiten te houden, is het slim om je bewust te zijn van de deuren die je opendoet. Door deuren naar buiten te openen, kan de warmte namelijk snel verdwijnen. Als je tussendeuren hebt, bijvoorbeeld in de gang, hou die dan dicht als je de buitendeur opendoet. Dat kan de kou van buiten flink tegenhouden. Je hebt misschien ook ruimtes in huis die je minder verwarmt omdat je daar niet veel bent. Dat kan bijvoorbeeld de gang of de slaapkamer zijn. Het is dan verstandig om deuren naar die ruimtes dicht te houden, de ruimtes die je juist wel warmer wilt houden verliezen dan geen warmte. 

Koud in huis door luchtstromen

Een belangrijke stap bij het tegengaan van kou in huis is het aanpakken van eventuele tocht. Een koude luchtstroom is niet alleen oncomfortabel, maar kan ook de oorzaak zijn van kou in huis en wijst op minder goede isolatie. Door het dichtmaken van naden en kieren kun je al snel verschil merken in de temperatuur. 

Bij slecht sluitende ramen kun je tochtstrips aanbrengen. Als er koude tocht onder de (buiten)deur langs gaat kun je dit oplossen met een deurborstel of valdorpel. Kijk verder gewoon eens rond in huis om te achterhalen waar de koude luchtstromen vandaan komen. Dit kunnen bijvoorbeeld gaten zijn waar verwarmingsbuizen doorheen gaan. Als daar koude lucht uit komt, kun je dat opvullen met isolatiemateriaal zoals glaswol.  

Brievenbusborstels

Plaatselijk verwarmen

Soms is het niet nodig om je hele huis te verwarmen, bijvoorbeeld omdat je een groot deel van de dag op 1 plek zit. Dan wil je natuurlijk ook niet in de kou zitten. Plaatselijk gaan verwarmen kan dan een oplossing zijn. Als je bijvoorbeeld thuis werkt en daarbij steeds op dezelfde plek zit, kun je die ruimte verwarmen en de verwarming in de rest van je huis uit of lager zetten. Om jezelf nog wat extra te verwarmen, kun je een warmtekussen of infraroodpaneel gebruiken. Daarmee verwarm je niet de ruimte, maar maak je de temperatuur voor jezelf wat aangenamer.

Kou uit de vloer tegengaan

Als je last hebt van een kou, kan dit komen door koude lucht uit de kruipruimte. Merk je dat je beneden vaak last hebt van koude voeten, maar op de bovenverdieping niet? Dan is het goed mogelijk dat er koude lucht uit de kruipruimte of uit de grond komt. Als je een kruipruimte hebt is dat meestal de koudste plek in huis. Omdat het daar vaak ook vochtig is, zorgt het nog sneller dat de warmte uit je huis verdwijnt. Je woning kan wel 15% van de warmte via de vloer verliezen. Daarom is het belangrijk om je vloer of kruipruimte goed te isoleren. Dan kun je een stuk comfortabeler wonen en flink besparen op je energierekening.

Lees hier meer over vloerisolatie