ISDE: subsidie zakelijke zonnepanelen
Verduurzamen wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Het verduurzamen van je bedrijf heeft namelijk meerdere voordelen, zoals een lagere CO2-uitstoot, een beter imago én een lagere energierekening. Wil je investeren in zakelijke zonnepanelen? Dan kun je in aanmerking komen voor een ISDE-subsidie. Zo kun je voordelig jouw bedrijf verduurzamen. Lees op deze pagina meer over de ISDE-susbide voor zakelijke zonnepanelen.
Wat houdt de ISDE-subsidie voor zakelijke zonnepanelen in?
ISDE staat voor investeringssubsidie duurzame energie. Dit is een subsidie die beschikbaar wordt gesteld aan zakelijke partijen (rechtspersonen). In heel 2023 is in totaal € 30 miljoen beschikbaar. Dit budget wordt gebruikt voor subsidies voor zonnepanelen en kleinschalige windturbines. Per bedrijf kun je maximaal €125 per kW piekvermogen aan subsidie ontvangen. Om hiervoor in aanmerking te komen zijn er bepaalde voorwaarden om aan te voldoen. Deze hebben wij voor je op een rijtje gezet.
Voorwaarden ISDE-subsidie
Om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie voor zakelijke zonnepanelen moet je als bedrijf aan een aantal voorwaarden voldoen, namelijk:
- Je bedrijf moet een rechtspersoon zijn, bijvoorbeeld een bv, een maatschap, stichting, vof of cv.
- De zonnepanelen moeten op of aan het gebouw worden geïnstalleerd.
- De maximale doorlaatwaarde van de aansluiting mag niet groter zijn dan 3x80 A (kleinverbruikersaansluiting).
- Het netto eigen verbruik op de kleinverbruikersaansluiting moet minimaal 50.000 kWh zijn in het jaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag.
- Je komt niet in aanmerking voor de subsidie als er al eerder subsidie is verstrekt voor de zonnepanelen. Je kunt ook geen gebruik maken van de ISDE-subsidie als je fiscaal voordeel ontvangt via de Energie-investeringsaftrek (EIA).
Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan kun je in principe in aanmerking komen voor de ISDE zakelijke zonnepanelen subsidie. De installatie moet dan ook nog aan bepaalde voorwaarden voldoen. Daarover lees je hieronder.
Voorwaarden voor installatie zonnepanelen
- De zonnepanelen installatie moet minimaal 15 kWp leveren.
- De installatie van de zonnepanelen moet worden uitgevoerd door een bouwinstallatiebedrijf; je mag dit niet zelf doen.
- Je dient eerst de subsidie aan te vragen en vervolgens de zonnepanelen aan te schaffen.
- Binnen 12 maanden na goedkeuring van de subsidie dien je de zonnepanelen zakelijk in gebruik te nemen.
Zorg er voor dat je bij de installatie voldoet aan deze eisen, alleen dan kun je in aanmerking komen voor deze subsidie.
Bespaar op je energieverbruik
Energiekosten zijn vaak een grote kostenpost voor een onderneming. Als je met zonnepanelen je eigen energie opwekt kan dit dus kosten schelen, maar dat is niet de enige manier. Zo kun je ook flink besparen op je energierekening door bijvoorbeeld je bedrijfspand te isoleren of door je huidige verlichting te vervangen door LED verlichting. Benieuwd hoe jij het best kan besparen? Ontvang persoonlijk advies met de ENGIE BespaarScan.
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge