Verwarming

Sinds 2021 heeft er een grote verschuiving plaatsgevonden als het gaat om de energieprijzen. De recordprijzen van gas zijn inmiddels weer gedaald en gestabiliseerd, maar blijven altijd in beweging. Ook zijn er nog verschillende risicofactoren die de prijzen weer kunnen laten schommelen. Daarom is het ook nog altijd verstandig om te zoeken naar oplossingen om je gasverbruik terug te dringen. Wat is momenteel eigenlijk de huidige gasprijs per m3? En hoe kun je besparen op je gasrekening? Wij vertellen je alles wat je moet weten. 

Gasprijs september 2023

De gasprijs kende een enorme piek in 2022, met ongekend hoge prijzen. In 2023 is deze gasprijs gelukkig weer aardig teruggedrongen. In september 2023 rekenen energieleveranciers een gemiddelde prijs van € 1,298 per m3  (bron: Energievergelijk.nl). Dit is vergelijkbaar met de gasprijzen eind 2021, voordat de oorlog in Oekraïne startte.

Doordat veel minder gas door Rusland aan Europa werd geleverd, was het noodzakelijk om andere manieren te zoeken om gas te winnen. Zo wordt er nu gas uit Noorwegen geïmporteerd en wordt vloeibaar gas via schepen het land ingebracht, waardoor de prijzen zijn gestabiliseerd. De verwachting is wel dat gasprijzen kunnen gaan stijgen, zodra de vraag naar vloeibaar gas in Azië toeneemt.

Hoe is de gasprijs opgebouwd?

Om te begrijpen hoe hoog je gasrekening wordt met de huidige gasprijs, is het handig om te weten hoe de gasrekening is opgebouwd. Je gasrekening bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Netbeheerkosten: Dit zijn kosten die je betaalt voor het onderhoud en de aanleg van de gasleidingen. Verder betaal je ook huur voor de meter die in je meterkast zit. De kosten die je betaalt aan je energieleverancier worden vervolgens doorbetaald aan de netbeheerder.
  • Prijs per m3: Dit worden ook wel variabele leveringskosten genoemd, wat de prijs omvat die je betaalt per m3. Dit is dus afhankelijk van je verbruik.
  • Vaste leveringskosten: Dit is een maandelijks bedrag dat je aan je energieleverancier betaalt voor de andere kosten die zij maken. Het bedrag is onafhankelijk van je verbruik. 
  • Overheidsheffingen en btw: Ook deze kosten vind je terug op je energierekening. Dit wordt vervolgens doorbetaald aan de overheid.
Gas

Hoe kun je besparen op gas?

Met de huidige gasprijs per m3 is het goed om te kijken hoe jij gemakkelijk kunt besparen op gas. Allereerst is het handig om te kijken naar de leveringskosten van verschillende leveranciers. Dit kan namelijk al aardig schelen. Hiervoor kun je het beste naar een vergelijkingswebsite gaan en jouw gemiddelde verbruik invullen. Verder kun je ook onze Woningscan of online BespaarScan doen, waarbij je handige bespaartips ontvangt. We geven je hieronder nog een aantal tips waarmee je makkelijk kunt besparen.

Bespaar met verwarmen

Vaak heb je in bepaalde ruimtes de verwarming onnodig aan staan. Het is daarom handig om te kijken welke ruimtes je niet gebruikt en de verwarming in die ruimtes uit te zetten. Houd de deuren in huis dicht, zodat de warmte niet uit de kamer kan ontsnappen. Let hierbij vooral op de deur naar de gang. Verder kun je ook makkelijk besparen door de verwarming een graad lager te zetten. Dit is namelijk een klein verschil dat je bijna niet merkt, maar het kan je wel een hoop geld besparen. Ook kun je besparen door de thermostaat ‘s nachts op 15 graden te zetten. Je kunt dit een uur voordat je gaat slapen al doen, de temperatuur daalt niet zo snel dat je hier nog iets van merkt. Dit geldt ook wanneer je niet thuis bent overdag. Je kunt dan de thermostaat prima op 15 graden laten staan. 

Besparen met water

Ook op het gebied van warm water kun je vaak een hoop gas besparen. Zo zijn er bijvoorbeeld waterbesparende douchekoppen die minder water doorlaten. Waar een normale douchekop 9 liter water verbruikt, zal deze douchekop slechts 7 liter verbruiken. Ook kun je ervoor kiezen om een stuk korter te douchen en geen gebruik te maken van een bad. Het nemen van een bad kost namelijk een stuk meer dan een douchebeurt van 5 minuten. Het gebruiken van een douchetimer kan ook erg handig zijn. Verder heeft je cv-ketel meestal een eco stand die ervoor zorgt dat je minder gas gebruikt. Bij de meeste huishoudens staat de cv-ketel namelijk ingesteld op de comfortstand. Als je kiest voor de eco stand kiest je ketel ervoor om het water pas te verwarmen wanneer de warme kraan wordt opengedraaid. Dit kan je een hoop kosten besparen. 

Besparen met kleine aanpassingen in huis

Tot slot zijn er ook nog genoeg opties om door middel van kleine aanpassingen in huis te besparen op je gasrekening. We geven je kort een aantal tips.

  • Maak gebruik van radiatorfolie. Dit zorgt ervoor dat de warmte niet richting de muur gaat, maar wordt teruggekaatst. Ook zijn er speciale radiator ventilatoren te koop.
  • Zorg ervoor dat je alle kieren dichtmaakt met tochtstrips. Zo houd je de warmte in de kamer.
  • Als je enkel of dubbel glas hebt en geen geld hebt om dit te laten vervangen, kun je kiezen voor kozijnfolie. Je verbetert hiermee de isolerende werking van het glas en maakt in principe van enkelglas dubbelglas.
  • Koop een brievenbusborstel. Dit zorgt ervoor dat tocht tegengehouden wordt.

Geld besparen met de ENGIE-app

Met de huidige gasprijs per m3 is het dus handig om goed inzicht in jouw verbruik te krijgen. De ENGIE-app kan je hier goed bij helpen. Al meer dan 170.000 klanten maken gebruik van deze app. De app wordt gekoppeld aan je slimme meter, waardoor je heel makkelijk grip krijgt op jouw verbruik. Je verbruik wordt weergegeven in grafieken per jaar, maand, dag of uur. Verder kun je ook jouw verbruik vergelijken met andere huishoudens. Zo kun je gemakkelijk besparen op energie! Ook als je geen klant bent van ENGIE kun je gebruik maken van deze app. 

Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend