Image

Tegenwoordig is het steeds noodzakelijker om over te stappen op energie dat is opgewekt uit een duurzame bron. Dit noemen we ook wel hernieuwbare energie. Dit komt doordat het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals steenkool en aardgas, vervuilend is en een negatief effect heeft op het klimaat. Lees verder om meer te weten te komen over hernieuwbare energie, de voordelen ervan en hoe jij kan bijdragen aan een CO2-neutrale wereld.

Wat is hernieuwbare energie?

Hernieuwbare energie kun je kennen als duurzame of groene energie. Deze drie termen betekenen hetzelfde: energie dat is opgewekt uit natuurlijke bronnen. Deze natuurlijke bronnen vullen zichzelf continu aan, denk bijvoorbeeld aan windenergie en zonne-energie. Windmolens wekken altijd energie op uit de wind omdat deze nooit stopt met waaien. Zonne-energie wordt bij daglicht opgewekt en wordt omgezet in stroom. Hiervoor is het niet noodzakelijk dat het een zonnige dag is. Fossiele energie behoort bijvoorbeeld niet tot het rijtje van hernieuwbare energie, omdat dit wordt opgewekt uit bronnen die niet worden aangevuld en vervuilende stoffen uitstoot.

Image

De voordelen van hernieuwbare energie

Er zijn verschillende voordelen te benoemen waarom het kiezen voor hernieuwbare energie beter is dan ‘grijze’ energie die opgewekt moet worden met fossiele brandstoffen:

  • Hernieuwbare energie is beter voor het milieu. Dit komt doordat er veel minder CO2 wordt uitgestoten dan wanneer er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. Hierdoor wordt de natuur minder vervuild en wordt verdere opwarming van de aarde beperkt. 

  • Hernieuwbare energie is goed voor de portemonnee op lange termijn. Wanneer je bijvoorbeeld zelf zonnepanelen hebt, wek je zelf stroom op waardoor je energierekening lager uitvalt.

  • De voorraad hernieuwbare energie raakt nooit op. Doordat de natuurlijke bron zichzelf aanvult, hoef je niet bang te zijn dat de energiebron op zal raken. Dit is wel het geval bij de beperkte voorraad fossiele brandstof.

  • In Nederland moet veel gas en stroom vanuit het buitenland worden geïmporteerd, waardoor de prijsbepaling ook afhankelijk is van het land waaruit wordt geïmporteerd. In Nederland zijn we steeds beter om zelf hernieuwbare energie op te wekken en heb je dus minder last van hoge prijzen voor gas en stroom die vanuit het buitenland worden bepaald.

Image

Nederland naar een duurzame samenleving

Doordat de negatieve impact van fossiele brandstoffen te groot is en het zo niet langer door kan, zijn vanuit de Europese Unie doelen vastgelegd dat elk land de uitstoot van CO2 drastisch moet verminderen. De Rijksoverheid heeft voor Nederland als doel dat in 2050 nauwelijks tot geen broeikassen meer worden uitgestoten. Wat betekent dat we dan volledig afhankelijk moeten zijn van hernieuwbare energie. Om dat doel te bereiken heeft de overheid verschillende subsidies beschikbaar gemaakt voor bedrijven en particulieren om hun bedrijfspand of woning te verduurzamen. Ook worden bepaalde maatregelen verplicht gesteld, bijvoorbeeld dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de norm zijn.

Hernieuwbare energie bij ENGIE

Wanneer je een energiecontract bij ENGIE afsluit, krijg je 100% hernieuwbare stroom geleverd. Dit wordt opgewekt door de windmolens en zonneparken in Nederland. Doordat steeds meer klanten kiezen voor duurzame stroom, is het mogelijk om steeds meer te investeren in hernieuwbare energiebronnen. Zo draag je als klant van ENGIE dus bij aan een duurzamer Nederland. Doe jij ook mee?

Bereken je maandbedrag
Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend