windmolen van boven

Energieprijzen 2024

Afgelopen Prinsjesdag zijn de budgetten en initiatieven voor 2024 gedeeld. Een belangrijk moment, ook om te weten te komen wat er gaat gebeuren in 2024 rondom de energieprijzen. De afgelopen jaren zijn de energieprijzen alle kanten op gegaan, waardoor huishoudens graag weten waar ze aan toe zijn. In dit artikel lees je wat je kan verwachten van de energieprijzen in 2024.

Hoe worden energieprijzen bepaald?

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de hoogte van de energieprijzen. Het is de bedoeling dat wij in Nederland zelf geen gas meer winnen, waardoor wij afhankelijk zijn van de toevoer van gas vanuit het buitenland. Zo ontvangen we in Nederland gas vanuit onder andere Noorwegen en wordt vloeibaar gas geleverd vanuit de Verenigde Staten en Qatar. Er is een risico dat de vraag naar vloeibaar gas in Azië zal toenemen, waardoor de vraag naar vloeibaar gas stijgt en de prijs ook omhoog zal gaan. Ook speelt de ontwikkeling van de olieprijs mee in de bepaling van de energieprijzen en is het weer van invloed. Een strenge winter zorgt er bijvoorbeeld voor dat de vraag naar energie en dus ook de prijs zal stijgen.

Zonnepark

Opbouw energieprijzen

Om de bepaling van de energieprijzen in 2024 te begrijpen, is het ook altijd handig om te weten hoe de energieprijs die jij betaalt wordt opgebouwd. De energieprijs bestaat uit de volgende onderdelen

  • Variabele energieprijs. Dit tarief weerspiegelt de prijs die energieleveranciers betalen voor de aankoop van energie op de markt. De hoogte ervan wordt sterk beïnvloed door de internationale energiemarkt en kan schommelen als gevolg van veranderingen in vraag en aanbod, politieke ontwikkelingen en weersomstandigheden.
  • Vaste leveringskosten. Deze kosten worden door de energieleverancier in rekening gebracht voor het transporteren van energie van de groothandelsmarkt naar de woonplaats van de consument. Ze omvatten tevens de onderhouds- en exploitatiekosten van het energienetwerk.
  • Netbeheerkosten. Deze kosten dekken de aanleg en het onderhoud van de infrastructuur voor energievoorziening naar de meterkast van de consument.
  • BTW en overheidsheffingen. In Nederland zijn er belastingen en heffingen gerelateerd aan energieverbruik. De overheid bepaalt de hoogte van deze kosten.

Energieprijzen 2023

De energieprijzen hebben een flinke stijging doorgemaakt in 2022, wat grotendeels werd veroorzaakt door het conflict tussen Oekraïne en Rusland. De gaskraan van Rusland naar Europa werd bijna volledig dichtgedraaid, waardoor het noodzakelijk was andere manieren te vinden om gas het land in te krijgen. Inmiddels wordt (vloeibaar) gas vanuit andere landen het land ingebracht en heeft Nederland gewerkt om de gasvoorraad op peil te krijgen. Daardoor konden de energieprijzen in 2023 weer aanzienlijk dalen en stabieler worden.

Verandering energieprijzen 2024

Er zijn verschillende ontwikkelingen die in 2024 plaatsvinden die van invloed zijn op de energieprijzen.

Stijging netbeheerkosten

In de onderstaande tabel kun je zien wat de netbeheerkosten zijn in 2024 ten opzichte van de netbeheerkosten in 2023.

Elektriciteit: meettarief per jaar, exclusief btw

Soort elektriciteitsmeter 2024  2023
1-fase en 3-fase, enkel en dubbel € 35,79 € 34,74

Gas: meettarief per jaar, exclusief btw

Soort gasmeter 2024 2023
maximaal G6 € 26,18 € 25,41
G10 en G16 € 66,74 € 64,78
G25 € 229,52 € 222,78

Bron: Autoriteit Consument en Markt (ACM)

Zoals je in de tabel kunt zien, zijn de kosten in 2024 gestegen. Dit heeft te maken met de Nederlandse infrastructuur van energie. Het streven van de overheid is om Nederland in 2050 gasvrij te hebben, waardoor de afname van de stroom flink zal toenemen. Het stroomnet kan dit momenteel nog niet aan, waardoor het netwerk uitgebreid moet worden. Voor deze uitbreiding is een flinke investering nodig. Omdat de consument gebruik maakt van het net, wordt een deel van deze kosten door netbeheerders doorberekend in de energierekening.

Aanpassing hoogte energiebelasting

De energiebelasting voor stroom is gedaald met 1,7 cent per kilowattuur, terwijl de belasting op gasverbruik verhoogd is met 9,3 cent per kuub (Bron: Energievergelijk.nl). De overheid heeft als doel dat heel Nederland in 2050 gasvrij is. Met de aanpassing in belasting is de bedoeling dat meer huishoudens gaan overstappen van gas naar stroom, door bijvoorbeeld het aanschaffen van een warmtepomp

Dit betekent dat huishoudens die veel gas verbruiken een hogere uitgave hebben voor verbruik in 2024, terwijl huishoudens die al gasvrij zijn iets minder gaan betalen.

Bekijk hier onze gas bespaartips

Maatregelingen in 2024

De overheid kan verschillende maatregelen treffen waardoor de energieprijzen hoger of lager uit komen te vallen. Naar aanleiding van de enorm hoge prijzen voor gas en energie in 2022, heeft de overheid meerdere maatregelen getroffen om huishoudens te ondersteunen. De maatregelen zorgden ervoor dat de energierekeningen enigszins betaalbaarder werden. Omdat de rust op de energiemarkt weer grotendeels is teruggekeerd, is besloten dat meerdere maatregelen niet meer van toepassing zijn in 2024. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Afschaffing prijsplafond energieprijzen 2024

Het prijsplafond is vanaf 1 januari 2024 niet meer van kracht. Dit betekent dat er geen maximaal tarief meer geldt voor verbruik tot 1.200 m³ gas en 2.900 kWh elektra. Huishoudens moeten nu weer de prijs betalen die de energieleverancier rekent. Momenteel zijn de energieprijzen lager en stabieler dan voor de invoering van het prijsplafond, waardoor de meeste huishoudens in 2024 onder de prijzen van het prijsplafond zullen blijven. Hierdoor is het prijsplafond in veel gevallen overbodig. 

Geen energietoeslag meer

In 2022 en 2023 was het mogelijk om energietoeslag te ontvangen. Deze toeslag was een extra buffer voor huishoudens met een laag inkomen om de energierekening te kunnen blijven betalen. Heb je nog recht op energietoeslag over 2023? Je ontvangt deze energietoeslag begin 2024 via je gemeente (of hebt dit al ontvangen). Dit gebeurt automatisch: huishoudens die recht hebben op de toeslag ontvangen het bedrag vanzelf.

Omdat de energieprijzen zijn gedaald en stabieler zijn geworden, is besloten dat de energietoeslag niet terugkeert in 2024. Voor kwetsbare huishoudens die steun nodig hebben in 2024, is er het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Tijdelijk Noodfonds Energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is opgezet om huishoudens die niet meer in staat zijn de energierekening te betalen, gedeeltelijk te ontlasten. De steun die het Noodfonds biedt wordt verrekend met de desbetreffende energieleverancier. Het bedrag wordt vervolgens in mindering gebracht op de energierekening voor een periode van 6 maanden. Dit gaat in op het moment dat de aanvraag is goedgekeurd.

Op de website van het Noodfonds kun je een situatiecheck doen om te achterhalen of je recht hebt op het Noodfonds. Zo ja, dan kun je tot en met 31 maart 2024 een aanvraag indienen op de website van het Noodfonds.

Meer over het Tijdelijk Noodfonds Energie

Welk energie-contract kies jij in 2024?

In 2024 gaan de meeste huishoudens meer betalen voor hun energierekening. Een terechte vraag is welk energiecontract een goede keuze is. Er zijn verschillende energiecontracten die je kunt overwegen, zoals een vast, variabel of dynamisch energiecontract. Een vast energiecontract geeft je zekerheid gedurende je contract. Als de energieprijzen in 2024 gaan stijgen, zorgt een vast contract voor zekerheid gedurende je contract.

Image
Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend