Image
Tarieven blijven voorlopig nog hoog

Energieprijzen 2023:  hoe staat het ervoor?

De energieprijzen zijn al enige tijd onzeker. In 2022 hebben we ongekend hoge prijzen gezien, die gelukkig in 2023 lager en stabieler zijn geworden. Maar nog altijd zijn de prijzen aan de hoge kant en brengen de schommelende energieprijzen onzekerheden mee voor huishoudens. Dit is indirect veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, de sancties die vanuit Westerse landen zijn opgelegd aan Rusland en lagere leveringszekerheid nu gas wordt geïmporteerd vanuit andere landen. Lees verder om meer te weten te komen over de energieprijzen van 2023.

Bekijk alle energiemaatregelen

Ontwikkeling energieprijzen tot en met 2023

Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt, hebben we ongekend hoge energieprijzen gehad. In het laatste kwartaal van 2021 was er al een flinke stijging te zien, wat uiteindelijk een record kende in 2022. De hogere prijzen in 2021 kwamen door het einde van de corona-crisis. Hierdoor kwam het leven weer op gang, waardoor de vraag naar energie steeg. Deze vraag kon niet op tegen het aanbod, wat resulteerde in een stijgende energieprijs. Eind 2022 stijgen de prijzen dus nog meer, waarvoor de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de belangrijkste oorzaak is.

Door de sancties die Europa heeft opgelegd, draaide Rusland de gaskraan steeds verder dicht. Hierdoor wordt er veel minder gas vanuit Rusland aan Europa geleverd. Om te voorkomen dat Europa zonder gas komt te zitten, hebben de Europese lidstaten hun gasopslagen voor minimaal 80% gevuld. Ook dit heeft een stijging in de gasprijs veroorzaakt. Om de kosten te dekken zijn er veel bedrijven overgestapt op andere brandstoffen zoals kolen of olie. Daarnaast wordt nu ook veel gas geïmporteerd vanuit landen zoals Noorwegen. Vloeibaar gas, ook wel LNG genoemd, wordt via schepen het land ingebracht. Daardoor is de gasprijs wat gedaald en gestabiliseerd. Alleen bestaat er wel een risico dat deze prijs weer stijgt, als landen in Azië meer vraag hebben naar vloeibaar gas.

Image

Hoe zijn de energieprijzen opgebouwd?

Om te weten wat deze tekorten met de energieprijzen doen, is het handig om te weten hoe de energieprijzen voor 2023 zijn opgebouwd. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt in vaste en variabele kosten. Variabele kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid energie die je gebruikt en vaste kosten zijn de kosten die je standaard terugziet op je energierekening en dus niet verbonden zijn aan je energieverbruik.

Vaste en variabele energiekosten

De vaste energiekosten zijn opgebouwd uit vaste leveringskosten en netbeheerkosten. Vaste leveringskosten zijn de kosten die je elk jaar aan de energieleverancier betaalt. Dit is dus niet afhankelijk van de hoeveelheid energie die je verbruikt. Netbeheerkosten zijn regionale kosten die afgedragen moeten worden aan de netbeheerder. Dit wordt geregeld door de energieleverancier en iedereen is verplicht om deze kosten te betalen.

Variabele energiekosten bestaan uit meerdere onderdelen, namelijk: variabele leveringskosten, BTW, energiebelasting, en de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE). We leggen je hieronder uit wat deze onderdelen inhouden.

  • Variabele leveringskosten zijn de leveringskosten die je betaalt voor het stroom (kWh) en gas (m3) dat je verbruikt. Hoe meer je afneemt, hoe hoger de prijs zal zijn.
  • Als het om BTW gaat betalen we ook voor energie 21%
  • Energiebelasting is een door de overheid ingestelde belasting die je betaalt over je energiekosten. Het doel hiervan is het stimuleren om minder energie te gaan verbruiken.
  • Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) is een heffing op het gebruik van gas en energie. De opbrengsten die hieruit voortvloeien worden gebruikt voor het stimuleren om duurzame energie op te wekken. 

 

Welke maatregelen worden er vanuit de overheid genomen?

Hoe de energieprijzen zich nog verder gaan ontwikkelen in 2023 is lastig te zeggen. Het draait hierbij voornamelijk om de gasvoorraden en de voorraden van de andere fossiele brandstoffen. De gasopslag is redelijk gevuld, wat helpt om de gasprijzen lager te houden. Er zijn nog wel altijd factoren die van negatieve invloed zijn op de gasprijs, zoals temperaturen in de winter, de emissierechten en de hoeveelheid gas die geleverd wordt uit het buitenland.

Na de enorm hoge energieprijzen in 2022, heeft de overheid voor 2023 verschillende maatregelen ingesteld om de energieprijzen te verzachten. In 2022 is er al een aantal maatregelen genomen, zoals een lagere energiebelasting op elektriciteit, hogere teruggave van de energiebelasting en een lagere btw op aardgas, elektriciteit en stadsverwarming. Ook heeft de overheid een vaste korting ingesteld die gold in de maanden november en december van dat jaar. We leggen je uit welke maatregelen in 2023 van kracht zijn.

Het prijsplafond

Voor 2023 heeft de overheid een prijsplafond ingesteld voor gas en stroom. Dit houdt in dat er een maximale prijs geldt voor energiekosten. Hierdoor kan je energierekening lager worden. Bij het prijsplafond geldt een maximale prijs van €1,45 voor een kuub gas en €0,40 voor een kWh stroom. Dit plafond duurt nog tot het einde van 2023. Dit prijsplafond geldt voor alle huishoudens in Nederland, maar er moet wel rekening gehouden worden met een maximaal verbruik. Het gaat hierbij om een maximaal verbruik van 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom. Verbruik je meer dan deze aantallen? Dan betaal je voor het extra verbruik de afgesproken tarieven van je energiecontract.

Maatregelen voor lagere inkomens

Er liggen plannen om de eenmalige energietoeslag voor 2023 ook weer mogelijk te maken. Het wetsvoorstel is op 3 juli 2023 ingediend, maar de Eerste en Tweede Kamer moeten hier nog over stemmen. Als deze wet wordt aangenomen, wordt het weer mogelijk voor huishoudens met een lager inkomen om aanspraak te maken op een eenmalige energietoeslag.

Studenten vielen massaal buiten de boot bij de eerste ronde van de energietoeslag. Daarom zijn er nu plannen om dit voor 2023 anders te doen. Is een student uitwonend, ontvangt hij of zij een uitwonende basisbeurs en aanvullende beurs in oktober 2023? Dan wordt er een eenmalige tegemoetkoming van € 400 uitgekeerd. Hiervoor moet het parlement nog wel akkoord geven. Mocht dat zo zijn, dan keert DUO dit bedrag uit aan alle studenten die er recht op hebben. Er hoeft dus geen aanvraag worden ingediend.

Deze tegemoetkoming geldt niet voor studenten die niet meer in aanmerking komen voor een prestatiebeurs, maar nog wel voor een lening met rente.

Hulp bij energiekosten

De Nederlandse gemeenten ontvangen 300 miljoen euro om eigenaren van slecht geïsoleerde huizen te helpen met energiebesparende maatregelen. Denk hierbij aan een energie bespaar advies, vouchers waarmee men korting krijgt op energiebesparende maatregelen en het uitdelen van energieboxen met bijvoorbeeld tochtstrips en radiatorfolie. Gemeenten mogen zelf bepalen wat ze met het geld doen. 

Besparen op energie?

Gezien de onduidelijkheid over de energieprijzen in 2023, is het een goed idee om energiebesparende maatregelen te treffen in jouw woning. Er zijn diverse mogelijkheden om te besparen op energie waardoor jouw energierekening een stuk lager wordt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een waterbesparende douchekop, alle lampen vervangen door LED lampen of gewoon je verwarming een stuk lager zetten. Verder zijn er ook wat meer ingrijpende maatregelen die je kunt nemen als je een koophuis hebt, zoals zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. Tegenwoordig bieden hypotheekverstrekkers leningen aan voor het verduurzamen van je woning en kun je hiervoor ook een subsidie krijgen. Tot slot kan het helpen om een slimme meter aan te schaffen. Hiermee krijg je maandelijks een overzicht met de geschatte kosten van jouw energieverbruik. Wil je meer tips voor het besparen van energie? Of weet je niet waar je het beste mee kunt beginnen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en onze experts helpen je graag met al jouw vragen.

Zonnepanelen op het dak