Image
Tarieven blijven voorlopig nog hoog

Energieprijzen 2023  Wat is de verwachting?

Het is momenteel het gesprek van de dag: de hoge energieprijzen voor 2023. Ook op dit moment liggen de prijzen al ongeveer 3 tot 4 keer zo hoog als voorheen. Dit heeft onder andere te maken met het gastekort, de hoge emissierechten en een wereldwijde toename van het energieverbruik. Om te begrijpen waar dit vandaan komt, leggen we je in dit artikel onder andere uit waar deze stijgingen vandaan komen, hoe de energieprijzen zijn opgebouwd en welke maatregelen er vanuit de overheid worden genomen.

Bekijk alle energiemaatregelen

Waarom stijgen de energieprijzen in 2023?

Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt, worden de energieprijzen steeds hoger. In het laatste kwartaal van 2021 was er al een flinke stijging te zien, maar voor 2023 moeten we nog dieper in de buidel gaan tasten. De hogere prijzen in 2021 waren te wijten aan de daling van de corona besmettingen. Hierdoor kwam het leven weer op gang, waardoor de vraag naar energie steeg. Deze vraag kon niet op tegen het aanbod, wat resulteerde in een stijgende energieprijs. Eind 2022 stijgen de prijzen dus nog meer, waarvoor de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de belangrijkste oorzaak is.

Door de sancties die Europa heeft opgelegd, draait Rusland de gaskraan steeds verder dicht. Ook is er een olielek in een belangrijke pijpleiding die veel gas naar West-Europa leidt. Het onderhoud aan deze Nord Stream pijpleiding is daarom tijdelijk stopgezet en dit zorgt ervoor dat er minder gas geleverd kan worden. Verder is de vraag naar gas momenteel erg hoog, wat komt door de noodmaatregelen die Europa genomen heeft. Om te voorkomen dat Europa zonder gas komt te zitten, moeten de Europese lidstaten hun gasopslagen voor minimaal 80% gevuld hebben. Ook dit drijft de prijzen op. Om de kosten te dekken zijn er veel bedrijven overgestapt op andere brandstoffen zoals kolen of olie. Hierdoor ontstaat ook voor deze brandstoffen een tekort.

Image

Hoe zijn de energieprijzen opgebouwd?

Om te weten wat deze tekorten met de energieprijzen doen, is het handig om te weten hoe de energieprijzen voor 2023 zijn opgebouwd. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt in vaste en variabele kosten. Variabele kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid energie die je gebruikt en vaste kosten zijn de kosten die je standaard terugziet op je energierekening en dus niet verbonden zijn aan je energieverbruik.

Vaste en variabele energiekosten

De vaste energiekosten zijn opgebouwd uit vaste leveringskosten en netbeheerkosten. Vaste leveringskosten zijn de kosten die je elk jaar aan de energieleverancier betaalt. Dit is dus niet afhankelijk van de hoeveelheid energie die je verbruikt. Netbeheerkosten zijn regionale kosten die afgedragen moeten worden aan de netbeheerder. Dit wordt geregeld door de energieleverancier en iedereen is verplicht om deze kosten te betalen.

Variabele energiekosten bestaan uit meerdere onderdelen, namelijk: variabele leveringskosten, BTW, energiebelasting, en de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE). We leggen je hieronder uit wat deze onderdelen inhouden.

  • Variabele leveringskosten zijn de leveringskosten die je betaalt voor het stroom (kWh) en gas (m3) dat je verbruikt. Hoe meer je afneemt, hoe hoger de prijs zal zijn.
  • Als het om BTW gaat betalen we ook voor energie 21%
  • Energiebelasting is een door de overheid ingestelde belasting die je betaalt over je energiekosten. Het doel hiervan is het stimuleren om minder energie te gaan verbruiken.
  • Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) is een heffing op het gebruik van gas en energie. De opbrengsten die hieruit voortvloeien worden gebruikt voor het stimuleren om duurzame energie op te wekken. 

 

Welke maatregelen worden er vanuit de overheid genomen?

Als we kijken naar de verwachting van de energieprijzen in 2023 is dit sterk afhankelijk van meerdere factoren. Het draait hierbij voornamelijk om de gasvoorraden en de voorraden van de andere fossiele brandstoffen. Deze brandstoffen spelen namelijk een rol voor de elektriciteitsprijzen. De energievoorraden zijn nog niet voldoende bijgevuld en dat heeft veel invloed op de energieprijzen. Er bestaat uiteraard een kans dat de energieprijzen in 2023 weer normaal gaan worden, maar dit is afhankelijk van een aantal factoren zoals de temperaturen in de winter, de emissierechten en de hoeveelheid gas die geleverd zal worden uit het buitenlanden.

Wel is de overheid bezig met maatregelen die de energieprijzen in 2023 hopelijk zullen verzachten. In 2022 zijn er al een aantal maatregelen genomen zoals een lagere energiebelasting op elektriciteit, hogere teruggave van de energiebelasting en een lagere btw op aardgas, elektriciteit en stadsverwarming. Ook heeft de overheid een vaste korting ingesteld die zal gelden in de maanden november en december van dit jaar. Het waarschijnlijk om een korting van €190 op de energierekeningen van alle huishoudens en kleinverbruikers, die verrekend gaat worden door de energieleveranciers. We leggen je hiernaast uit wat de nieuwe maatregelen voor 2023 gaan inhouden.  

Het prijsplafond

Voor 2023 heeft de overheid een prijsplafond ingesteld voor gas en energie. Dit houdt in dat er een maximale prijs zal gelden voor energiekosten. Hierdoor kan je energierekening lager worden. Momenteel wordt er gedacht aan een maximale prijs van €1,45 voor een kuub gas en €0,40 voor een kWh stroom. Dit plafond zal beginnen op 1 januari 2023 en duurt tot het einde van het jaar. Zodra de marktprijzen dalen, zullen deze maximale prijzen ook mee naar beneden gaan. Dit prijsplafond geldt voor alle huishoudens in Nederland, maar er moet wel rekening gehouden worden met een maximaal verbruik. Het gaat hierbij om een maximaal verbruik van 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom. Verbruik je meer dan deze aantallen? Dan betaal je voor het extra verbruik de op dat moment geldende marktprijs.

Maatregelen voor lagere inkomens

Voor alleenstaanden met een inkomen van maximaal €1310,05 of samenwonenden met een inkomen van maximaal €1871,50 komt er eenmalige toeslag van €1300. Echter, dit geldt niet voor studenten. Studenten die ernstig in de problemen komen door de hogere kosten kunnen een beroep doen op een tegemoetkoming. Deze financiële ondersteuning heeft geen invloed op huur-, zorg- of kindertoeslag.

Hulp bij energiekosten

De Nederlandse gemeenten ontvangen 300 miljoen euro om eigenaren van slecht geïsoleerde huizen te helpen met energiebesparende maatregelen. Denk hierbij aan een energie bespaar advies, vouchers waarmee men korting krijgt op energiebesparende maatregelen en het uitdelen van energieboxen met bijvoorbeeld tochtstrips en radiatorfolie. Gemeenten mogen zelf bepalen wat ze met het geld doen. 

Besparen op energie?

Gezien de onduidelijkheid over de energieprijzen in 2023, is het een goed idee om energiebesparende maatregelen te treffen in jouw woning. Er zijn diverse mogelijkheden om te besparen op energie waardoor jouw energierekening een stuk lager wordt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een waterbesparende douchekop, alle lampen vervangen door LED lampen of gewoon je verwarming een stuk lager zetten. Verder zijn er ook wat meer ingrijpende maatregelen die je kunt nemen als je een koophuis hebt, zoals zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. Tegenwoordig bieden hypotheekverstrekkers leningen aan voor het verduurzamen van je woning en kun je hiervoor ook een subsidie krijgen. Tot slot kan het helpen om een slimme meter aan te schaffen. Hiermee krijg je maandelijks een overzicht met de geschatte kosten van jouw energieverbruik. Wil je meer tips voor het besparen van energie? Of weet je niet waar je het beste mee kunt beginnen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en onze experts helpen je graag met al jouw vragen.

Ontvang persoonlijk energieadvies
Zonnepanelen op het dak