Energielabel bedrijfspand

Energielabels voor bedrijfspanden

Ben jij van plan om jouw bedrijfspand binnenkort te verkopen en heb je nog geen energielabel? Voordat je je bedrijfspand kunt verkopen, verhuren of opleveren, ben je verplicht om een energielabel te hebben. Op deze pagina vertellen we meer over wat energielabels precies zijn, of ze voor jou verplicht zijn en hoe je een energielabel kunt aanvragen voor jouw bedrijfspand. 

Wat zijn energielabels bedrijfspanden

Met een energielabel wordt aangegeven hoe energiezuinig jouw bedrijfspand is en welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. De klasse van het energielabel wordt bepaald op basis van het primair fossiele energiegebruik, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m² jr). Sinds 2015 is het in Nederland verplicht om bij verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand ook een geldig energielabel te overhandigen. Het is van groot belang om hieraan te voldoen. Als je geen geldig energielabel kunt overleggen, loop je het risico op een boete.

Hoe werken deze energielabels?

Zoals eerder aangegeven wordt er bij energielabels gewerkt met verschillende klassen. Deze worden bepaald op basis van het energieverbruik per vierkante meter per jaar. Hiervoor geldt: hoe minder energie een bedrijfspand verbruikt, hoe beter het energielabel is. Het slechtste energielabel is energielabel G en het beste is A+++++. Deze labels worden vastgesteld met de zogenoemde bepalingsmethode NTA 8800. 

Voor welke bedrijfspanden is een energielabel verplicht?

Bij de verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand is een energielabel verplicht. Voorbeelden van bedrijfspanden die verplicht zijn om een energielabel te hebben zijn:

  • Kantoorpanden
  • Restaurants en cafés
  • Hotels, logies en pensions
  • Winkels, supermarkten en warenhuizen

Een volledig overzicht van bedrijfspanden die verplicht een energielabel nodig hebben is terug te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Er wordt door de ITL (Inspectie voor Leefomgeving en Transport) gecontroleerd of er een geldig energielabel aanwezig is. De eigenaar van het bedrijfspand riskeert een boete tot wel €20.250,- wanneer er geen geldig energielabel aanwezig is.

Gebruiksoppervlakte bedrijfsruimte

De gebruiksoppervlakte van je bedrijfsruimte bepaalt of je wel of niet verplicht bent om een energielabel te hebben voor je bedrijfspand. Een bedrijfspand met een minimale gebruiksoppervlakte van 50 m2 of groter is verplicht om een energielabel te hebben. Wanneer je bedrijf gevestigd is in een publiek gebouw en meer dan 250 m2 gebruiksoppervlakte heeft, moet het energielabel ook duidelijk zichtbaar worden opgehangen voor het publiek. Daarnaast is er vanaf 2023 ook een nieuwe regeling bij gekomen voor kantoorpanden, deze panden moeten minimaal energielabel C hebben. 

Wanneer geldt de verplichting niet

Er zijn een aantal gebouwen waarbij het energielabel niet verplicht is. Dit geldt voor de volgende gebouwen: 
  • Onteigende gebouwen
  • Beschermde monumenten
  • Gebouwen voor religieuze activiteiten
  • Bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking
  • Gebouwen die maximaal nog 2 jaar in gebruik zijn (noodwinkels, bouwketen etc.)
Een volledig overzicht van deze gebouwen is hier terug te vinden. 

Wat zijn de kosten?

De kosten voor een energielabel voor je bedrijfspand zijn afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij kun je denken aan factoren, zoals het oppervlakte van het pand, de gebruiksfunctie en de tijd die een energieprestatieadviseur nodig heeft voor het inventariseren van het pand. Het beschikbaar hebben van technische informatie, zoals bouwtekeningen, werkt tijdbesparend. Dit kan zorgen voor lagere kosten. Bij een spoedaanvraag of advieswerk zullen de kosten voor een energielabel hoger zijn. Daarnaast kun je vaak nog een korting ontvangen als je voor meerdere bedrijfspanden een energielabel wilt aanvragen.

Aanvragen energielabel voor bedrijfspand

Je kunt een energielabel laten opstellen door een energieadviseur die is aangesloten bij een Certificerende Instelling (CI). Zo moet jezelf een afspraak inplannen met deze energieadviseur. De adviseur neemt vervolgens een groot aantal kenmerken van het gebouw op en maakt op basis daarvan een energieprestatieberekening. Hieruit komt naar voren welk energielabel jouw bedrijfspand heeft. Zodra de energieadviseur het energielabel van jouw pand heeft geregistreerd in de online database, ontvang jij het energielabel voor jouw gebouw. Je kunt een energielabel laten opstellen door een erkend energieadviseur van ENGIE, deze neemt meer dan 175 kenmerken van jouw bedrijfspand onder de loep.

Image
Man belt in werkplaats - 1440 x 720

Snel en eenvoudig energielabel aanvragen voor bedrijfspand

Ben jij benieuwd wat het huidige energielabel is van jouw pand? Dit kun je achterhalen met deze tool van de Rijksoverheid. Heeft jouw bedrijfspand op dit moment nog geen energielabel? Laat deze dan opstellen door een erkend energieadviseur van ENGIE. Deze neemt meer dan 175 kenmerken van jouw bedrijfspand onder de loep.