Energielabel bedrijfspand

Alles wat je moet weten over energielabels voor bedrijfspanden

Heb jij een bedrijfspand en ben je benieuwd hoe energiezuinig deze is? Dit kun je achterhalen door te kijken naar het energielabel van jouw pand. Op basis hiervan kun je kijken welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. Wij vertellen je op deze pagina alles wat je moet weten over energielabels voor bedrijfspanden.

Hoe werken energielabels voor bedrijfspanden?

Bij energielabels wordt er gewerkt met verschillende klassen, deze worden bepaald op basis van het energieverbruik per vierkante meter per jaar (kWh/m2 jr). Hiervoor geldt: hoe minder energie een bedrijfspand verbruikt, hoe beter het energielabel is. Het slechtste energielabel is energielabel G en het beste is A+++++. Deze labels worden vastgesteld met de zogenoemde bepalingsmethode NTA 8800. De energielabels voor bedrijfspanden zijn maximaal 10 jaar geldig.

Voor welke bedrijfspanden is een energielabel verplicht?

Bij de verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand is een energielabel verplicht. Voorbeelden van bedrijfspanden die verplicht zijn om een energielabel te hebben zijn:

  • Kantoorpanden
  • Restaurants en cafés
  • Hotels, logies en pensions
  • Winkels, supermarkten en warenhuizen

Een volledig overzicht van bedrijfspanden die verplicht een energielabel nodig hebben is terug te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Er wordt door de ITL (Inspectie voor Leefomgeving en Transport) gecontroleerd of er een geldig energielabel aanwezig is. De eigenaar van het bedrijfspand riskeert een boete tot wel €20.250,- wanneer er geen geldig energielabel aanwezig is.

Aanvragen energielabel voor bedrijfspand

Je kunt een energielabel laten opstellen door een energieadviseur die is aangesloten bij een Certificerende Instelling (CI). Zo moet jezelf een afspraak inplannen met deze energieadviseur. De adviseur neemt vervolgens een groot aantal kenmerken van het gebouw op en maakt op basis daarvan een energieprestatieberekening. Hieruit komt naar voren welk energielabel jouw bedrijfspand heeft. Zodra de energieadviseur het energielabel van jouw pand heeft geregistreerd in de online database, ontvang jij het energielabel voor jouw gebouw. Je kunt een energielabel laten opstellen door een erkend energieadviseur van ENGIE, deze neemt meer dan 175 kenmerken van jouw bedrijfspand onder de loep.

Image

Energielabel C in 2023 verplicht voor kantoren

Vanaf 2023 geldt dat alle kantoorpanden die groter zijn dan 100 m2 verplicht zijn om minimaal energielabel C te hebben. Deze verplichting komt voort uit het energieakkoord om zo de CO2-uitstoot terug te dringen. Dit geldt voor kantoren die:

  • Een oppervlakte hebben van meer dan 100 m2
  • Over twee jaar nog in gebruik zijn als kantoor
  • Voor meer dan 50% van het oppervlakte een kantoorfunctie hebben

Voldoet jouw bedrijfspand op dit moment nog niet aan de eisen voor een energielabel C en wil jij in kaart brengen hoe je het energielabel kunt verhogen? Laat dan een BespaarScan uitvoeren. Dit geeft inzicht in je energieverbruik en welke energiebesparende maatregelen jij kunt nemen om te besparen op je verbruik.

Alles over de Bespaarscan
Man belt in werkplaats - 1440 x 720

Snel en eenvoudig energielabel aanvragen voor bedrijfspand

Ben jij benieuwd wat het huidige energielabel is van jouw pand? Dit kun je achterhalen met deze tool van de Rijksoverheid. Heeft jouw bedrijfspand op dit moment nog geen energielabel? Laat deze dan opstellen door een erkend energieadviseur van ENGIE. Deze neemt meer dan 175 kenmerken van jouw bedrijfspand onder de loep.