Image

Energiecontract en verhuizen

Waar moet je op letten?

Als je aan het verhuizen bent, heb je waarschijnlijk een hoop dingen aan je hoofd. Het regelen van je energiecontract tijdens het verhuizen is daarom ook niet altijd iets wat direct in je opkomt. Wel is dit een belangrijk iets om te regelen.  In dit artikel geven we je een aantal tips over waar je op moet letten bij het regelen van je energiecontract tijdens het verhuizen.

Diverse soorten energiecontracten

Voordat je op zoek gaat naar een nieuw energiecontract tijdens het verhuizen, is het handig om te kijken wat voor type contract je nu hebt. Er zijn namelijk verschillende typen contracten, waarbij je niet altijd zomaar kunt overstappen. We lichten dit hieronder kort toe.

Een vast energiecontract

Als je een vast contract hebt, is overstappen meestal niet de beste keuze. Wanneer je contract nog loopt als je deze opzegt, rekenen veel energieleveranciers een opzegvergoeding. De hoogte daarvan is afhankelijk van de duur van je contract. Hoe langer je contract nog loopt, hoe hoger de opzegvergoeding. Wel is het zo dat een aantal leveranciers die opzegvergoeding voor je willen betalen, wanneer je voor hen kiest. Ook krijg je bij het overstappen vaak een welkomstkorting, die vervolgens de opzegvergoeding weer compenseert. Lees hiervoor altijd goed de voorwaarden door.

Een variabel energiecontract

Als je een variabel contract hebt wanneer je gaat verhuizen, kun je gewoon zonder problemen overstappen. Een verhuizing is daarom ook een goed moment om van energieleverancier te gaan switchen. Meestal kun je hier nog wat geld mee besparen. Vaak heb je bij het opzeggen een opzegtermijn van 30 dagen en kun je in de tussentijd gewoon gratis overstappen naar een andere energieleverancier.

Geen energiecontract

Ook als je nog geen energiecontract hebt, kun je gewoon een nieuwe energieleverancier kiezen. Je zit dan namelijk niet met overstappen. Als je een nieuw contract gaat afsluiten, kun je het beste verschillende leveranciers vergelijken op vergelijkingswebsites. Zo kun je bijvoorbeeld ook direct zien of er een eventuele welkomstkorting aangeboden wordt

Energiecontract meenemen bij verhuizing

Natuurlijk kun je ook je huidige contract meenemen bij een verhuizing. Je dient dan het nieuwe adres door te geven aan je energieleverancier. Dit kun je het beste 2 weken van tevoren doen, want dan is er nog voldoende tijd om de wijzigingen door te voeren. Zo werkt het:

  • Geef je verhuizing telefonisch of online aan je leverancier door.
  • Geef de meterstanden binnen vijf dagen na de sleuteloverdracht door. Als je een slimme meter hebt, wordt dit automatisch geregeld.
  • Je nieuwe termijnbedrag wordt vervolgens bepaald door je energieleverancier. Hierbij wordt er gekeken naar het verbruik van de vorige bewoner. 
  • Vervolgens ontvang je de eindafrekening van je oude adres.
Image

Nieuw energiecontract afsluiten bij verhuizen

Als je gaat verhuizen, kun je goed checken of je huidige energiecontract nog past bij de nieuwe situatie. Ga je bijvoorbeeld kleiner of groter wonen? Dan kan het verstandig zijn om een ander contract af te sluiten. Natuurlijk hangt dit ook af van de punten die we al eerder genoemd hebben, zoals het type contract dat je nu hebt. Bij het afsluiten van een nieuw contract, is het belangrijk om de ingangsdatum goed door te geven. Als je de sleutel van je nieuwe woning nog niet hebt, kun je gewoon kiezen voor de datum van de sleuteloverdracht. Ben je nog druk aan het klussen en wil je eerst nog energie geleverd krijgen op beide adressen? Dat is ook mogelijk. Je kunt dan geen einddatum invullen bij je oude adres, of een datum invullen die later is dan je verhuisdatum. Op die manier wordt er automatisch energie geleverd aan de beide adressen. Ben je tijdens het verhuizen vergeten om je energiecontract te regelen? Dan kun je gewoon de eerstvolgende datum kiezen en vervolgens wordt de levering dan zo snel mogelijk gestart.

energietoeslag 2023

Overstappen naar ENGIE

Ben je tijdens het verhuizen op zoek naar een nieuw energiecontract? Denk dan ook eens aan ENGIE! Wij leveren 100% groene stroom en CO2 gecompenseerd gas. Als je voor ons kiest, kies je dus ook voor een duurzame optie! Overstappen is erg eenvoudig:

  1. Vraag eerst je energie aan via onze berekentool.
  2. Vervolgens krijg je van ons een bevestiging van jouw aanvraag via de mail.
  3. Je krijgt binnen 2 dagen een bevestiging van jouw contract. Hierin vind je ook informatie over de levering van de energie en je termijnbedrag.
  4. Verder hoef je niets meer te regelen! Wij regelen het opzeggen van je huidige contract. Rond de start van de levering vragen wij je meterstanden nog op. Als je een slimme meter in huis hebt, gaat dit automatisch.