Image

Energie contract opzeggen bij verhuizen

Hoe werkt het?

Als je gaat verhuizen, moeten er een aantal zaken geregeld worden. Het opzeggen van je energiecontract is hier een belangrijk onderdeel van. Hoe regel je dit? En wat is de beste optie voor jouw situatie? In dit artikel leggen wij je uit hoe je jouw energiecontract kunt opzeggen of meenemen bij het verhuizen.

De verschillen per type energiecontract

Als je gaat verhuizen is het belangrijk om eerst te kijken welk type contract je op dit moment hebt. Dit kan namelijk zorgen voor bijkomende kosten wanneer je jouw energiecontract wilt opzeggen bij het verhuizen. Bekijk daarom goed de looptijd en de voorwaarden van je contract en weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af. 
 
Heb je een vast contract? Dan kun je het beste kijken hoe lang dit contract nog loopt. Mocht je het contract opzeggen voordat deze afloopt, dan brengen de meeste leveranciers een opzegvergoeding in rekening. Hoe hoog dat bedrag is, ligt aan de resterende looptijd van je contract. Die kosten kunnen in ieder geval aardig oplopen.  Wij raden je daarom ook aan om de overstapdatum in te laten gaan op het moment dat je vaste contract afloopt. Lees in ieder geval wel de voorwaarden van jouw contract goed door, want niet iedere leverancier rekent een opzegvergoeding. Sommige leveranciers zijn zelfs bereid om de opzegvergoeding voor je te betalen als je voor hen kiest. Ook krijg je vaak korting wanneer je overstapt naar een andere energieleverancier, waardoor de opzegvergoeding er al snel weer uit hebt. Heb je een variabel contract? Dan geldt er een wettelijke opzegtermijn van 30 dagen. Je ontvangt dan geen boete en kunt gewoon overstappen naar een andere leverancier.

Image

Je energiecontract meenemen of opzeggen?

Als je tevreden bent over je huidige energiecontract, dan kun je deze gemakkelijk meenemen naar je nieuwe adres. Toch kan het ook voordelig uitpakken om je energiecontract op te zeggen bij het verhuizen. Je krijgt namelijk vaak een welkomstkorting of een andere aanbieding als je voor een nieuwe leverancier kiest. Op diverse vergelijkingswebsites kun je vaak in één oogopslag zien wat voor jou de beste optie is.

Als je gaat verhuizen, moet je dit uiteraard hoe dan ook doorgeven aan je energieleverancier. Heb je tijdelijk twee adressen, omdat je nog niet permanent verhuisd bent? Dit is geen probleem. Er kan dan op beide adressen energie geleverd worden. Bij het doorgeven van je verhuizing kun je in dit geval geen einddatum invullen bij je oude adres, of een einddatum invullen die later is dan je verhuisdatum. Er wordt dan automatisch energie geleverd aan beide adressen.

Samenwonen en energiecontracten

Als je gaat samenwonen heb je natuurlijk maar één energieleverancier nodig. Wat voor jullie de meest voordelige optie is, hangt van de situatie af. Hieronder lichten wij een aantal mogelijkheden toe.

Beiden een energiecontract

Als jullie allebei een energiecontract hebben, kunnen jullie één energiecontract opzeggen bij een verhuizing. Vergelijk beide contracten en kijk zo welk contract jullie het beste kunnen behouden. Ga vooral bij de leverancier na wat de voorwaarden zijn en of er een opzegvergoeding gerekend wordt. Ook is het natuurlijk mogelijk om beide contracten op te zeggen en voor een nieuw contract te gaan. 

Eén energiecontract

Als er al iemand in het huis woont waar jullie heen gaan verhuizen, kunnen jullie in principe gewoon het huidige contract behouden. Er hoeft niets te veranderen aan het contract. Gaan jullie naar een andere woning verhuizen, dan kun je een adreswijziging doorgeven of ervoor kiezen om een nieuw contract af te sluiten. 

Beiden geen energiecontract

Hebben jullie beiden geen energiecontract? Dan is er niets aan de hand. Jullie kunnen dan gewoon op zoek gaan naar een energieleverancier. Hiervoor kun je het beste leveranciers vergelijken op een vergelijkingswebsite. 

Overstappen naar ENGIE

Ga je verhuizen en wil je overstappen naar ENGIE? Dat is zo gedaan! Wij zorgen ervoor dat je geen seconde zonder stroom zit. 

  1. Vraag je energie aan via onze berekentool
  2. Na je aanvraag ontvang je van ons de bevestiging van je aanvraag
  3. Binnen 2 dagen ontvang je een e-mail met de bevestiging van je contract. Je vindt hierin ook informatie over je termijnbedrag en informatie over de levering van energie. 
  4. Het opzeggen van je huidige contract regelen wij voor je. Rond de start van onze levering vragen wij je meterstanden op. Heb je een slimme meter? Dan ontvangen wij de meterstanden automatisch. 
Image