Consumenten kookeiland

In Nederland zijn op dit moment meer dan 2 miljoen mkb-ondernemingen. Al deze ondernemingen maken gebruik van zakelijke energie, maar wat is nou de meest voordelige energie? Hier kun je achter komen door energiecontracten met elkaar te vergelijken. Vaak wordt er als eerst naar de prijs gekeken, aangezien je niet teveel wilt betalen voor je energie. Naast de prijs zijn er nog een aantal andere punten waar je naar kunt kijken om het meest voordelige energiecontract te selecteren. Lees op deze pagina meer over het vergelijken van energie voor mkb’ers.

Profiteer van onze voordelige energietarieven

Waarom je energie zou moeten vergelijken?

Er zijn verschillende redenen waarom je als mkb’er je energie zou moeten vergelijken. De belangrijkste reden om energie te vergelijken is om een contract te vinden met scherpe energietarieven. Wanneer je overstapt op een energiecontract kun je namelijk profiteren van van lagere energietarieven én vaak ook nog van eenmalige kortingen of acties. Daarnaast is het ook erg eenvoudig om over te stappen, aangezien de nieuwe energieleverancier vaak het overstapproces regelt. Met het vergelijken van je energie kun je dus besparen op je zakelijke energierekening. Hoe lager de energiekosten, hoe meer winst je kunt realiseren.

6 tips voor het vergelijken van energie voor mkb

Het vergelijken van de energieprijzen is niet altijd even eenvoudig, omdat het soms moeilijk is om bijvoorbeeld een laag stroomtarief te vergelijken met een eenmalige actie van een energieleverancier. Om deze reden hebben wij voor jou een aantal tips op een rijtje gezet waarmee jij de meest voordelige energiecontracten kunt selecteren.

1. Vergelijk de energieprijzen op basis van jouw energieverbruik

Bij voorbeeldberekeningen van geschatte maandelijkse energiekosten wordt er vaak gerekend met het gemiddelde energieverbruik. Hierdoor kan een vertekend beeld ontstaan. Door met jouw eigen energieverbruik de kosten te berekenen kun je een goede vergelijking maken. Kijk daarnaast ook goed naar de tarieven van de momenten op een dag. Verbruik jij veel energie overdag en ligt het tarief van de energieleverancier op dat moment het hoogst, dan is het verstandig om een op zoek te gaan naar een leverancier bij wie het energietarief op dat moment het laagst ligt.

2. Bekijk hoe de energieprijzen zijn opgebouwd

De energieprijs is opgebouwd uit meerdere prijscomponenten, zoals de kosten voor je energieverbruik, de netbeheerkosten en de overheidsheffingen. Kijk bij het vergelijken goed of al deze onderdelen terugkomen. Wanneer een energieleverancier bijvoorbeeld de netbeheerkosten of bepaalde overheidsheffingen bij een vergelijking niet heeft opgenomen, is het natuurlijk geen eerlijke vergelijking met de andere leveranciers. 

3. Gaat het om een vast of variabel energiecontract?

Bij energie kun je vaak kiezen uit een vast of een variabel energiecontract. Met een vast contract betaal je gedurende de periode dat je contract loopt een vast bedrag voor de vaste leveringskosten en dezelfde prijs voor de variabele energiekosten (per kWh en per m3).

Met een variabel energiecontract veranderen de variabele energiekosten tijdens de looptijd van je energiecontract. Deze veranderen op basis van de ontwikkelingen in de energiemarkt. Gemiddeld worden de variabele energieprijzen twee keer per jaar aangepast. Wanneer de energieprijzen stijgen betaal je meer en wanneer ze dalen betaal je minder.

Bij het vergelijken van je energie is het lastig om een actie voor een variabel energiecontract te vergelijken met een deal voor een vast energiecontract. Wil je zeker zijn dat je energieprijzen niet duurder worden in de tussentijd? Dan is een vast energiecontract de meest verstandige keuze.

4. Houd rekening met de looptijd van het contract

Wat ook niet onbelangrijk is bij het vergelijken van energie voor mkb is de looptijd van het energiecontract. Oftewel hoe lang zit je vast aan het energiecontract? Vaak zijn er lange looptijden verbonden aan de contracten die met hoge kortingen worden aangeboden. Voor het vroegtijdig opzeggen van je energiecontract betaal je een boete. Wil je flexibel blijven? Dan is een energiecontract met een onbepaalde looptijd het meest voor de hand liggend.

5. Laat je niet misleiden door acties

Het komt vaak voor dat er bij energiecontracten grote en dure cadeaus worden weggegeven om de actie aantrekkelijker te maken. Hiermee lijkt het alsof je deze gratis ontvangt bij het afsluiten van het energiecontract. De kosten hiervan worden echter vaak verrekend met de energieprijs. Uiteindelijk betaal je dus vaak zelf voor het cadeau wat je ontvangt. 

6. Vergeet niet om je huidige contract te bekijken

Ben jij na het vergelijken van energieleveranciers van plan om over te stappen op een andere energieleverancier? Bekijk dan eerst goed de looptijd van je huidige energiecontract. Er zijn namelijk kosten verbonden aan het vroegtijdig opzeggen van jouw energiecontract. In sommige situaties kan het ondanks de boete die je ontvangt alsnog voordelig zijn om over te stappen. 

 

Duurzame en voordelige energie van ENGIE

Als ondernemer wil je jouw energiekosten zo laag mogelijk houden om zoveel mogelijk winst te kunnen realiseren. Hiervoor moet je dus op zoek gaan naar voordelige energietarieven. Bij ENGIE streven wij altijd naar de meest voordelige energietarieven. Zo wekken wij voor een groot deel zelf onze stroom op een duurzame manier op, dit scheelt namelijk aanzienlijk in de jaarkosten. Ben jij benieuwd naar de energietarieven van ENGIE?

Duurzame energie windmolens