Persoonlijk energieadvies

Energie subsidie 2022

Steeds meer Nederlandse huishoudens kiezen ervoor om hun huis te verduurzamen. Het verduurzamen van je woning heeft meerdere voordelen, waaronder een lagere energierekening, een beter wooncomfort en het is beter voor het milieu. Met de hoge energieprijzen van het afgelopen jaar is het niet gek dat steeds meer consumenten bezig zijn met verduurzaming. Aan het verduurzamen van je woning hangt wel een prijskaartje. Om dit aantrekkelijker te maken verstrekt de overheid ook in 2022 weer energie subsidies. Waarom zal ik mijn woning verduurzamen? Wat zijn energie subsidies? En hoeveel bedragen de energie subsidies voor 2022? Je leest het op deze pagina.

Wat zijn energie subsidies?

Energie subsidies zijn subsidies die je van de overheid kunt ontvangen als je je woning gaat verduurzamen. Onder het verduurzamen van je woning valt het isoleren van je huis en het zelf opwekken van energie met behulp van bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp. Momenteel wordt er wereldwijd nog veel energie opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen. Naast dat deze brandstoffen op een gegeven moment opraken, zijn ze ook erg schadelijk voor het milieu. Tijdens de verbranding van fossiele brandstoffen komt er namelijk een grote hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Deze grote hoeveelheden CO2 leiden tot klimaatveranderingen. Om deze uitstoot tegen te gaan zijn er binnen de Europese Unie klimaatdoelstellingen opgesteld. In de klimaatdoelstellingen van Nederland staat aangegeven dat we 49% minder CO2 moeten uitstoten in 2030 ten opzichte van 1990. Om dit te realiseren moet er dus minder energie worden verbruikt en meer energie op een duurzame manier worden opgewekt. De overheid probeert dit te stimuleren door subsidies te verstrekken. Ook in 2022 verstrekt de overheid weer energie subsidies.

Energie subsidiebedragen 2022

Het aansluiten van een zonneboiler is een stuk ingrijpender dan het laten plaatsen van een warmtepomp. Om deze reden verschillende de energie subsidiebedragen ook van elkaar. In het overzicht hieronder zijn de energie subsidiebedragen voor 2022 te zien.

Energiebesparende maatregel: Subsidiebedrag:
Aansluiting op een warmtenet €3.325,-
Warmtepomp €500,- *
Zonneboiler €1.000,- **
Isolatiemaatregelen €6,-  tot €38,- per m2 ***

* Het minimale subsidiebedrag voor een warmtepomp is €500,-. Afhankelijk van het type warmtepomp kan dit bedrag hoger uitvallen.

** De subsidie voor een zonneboiler is afhankelijk van de grootte (M2). Het minimale bedrag is €1.000,- en dit kan oplopen tot €2.100,-.

*** De subsidiebedragen voor de isolatiemaatregelen verschillen per maatregel. Zo kan je voor een spouwmuurisolatie €8,- subsidie per m2 ontvangen en voor een dakisolatie €30,- per m2. Een volledig overzicht van de subsidiebedragen voor isolatiemaatregelen is te zien op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Besparing

Er zijn verschillende subsidies voor verduurzaming waar je als consument aanspraak op kunt maken. Zo zijn er bijvoorbeeld subsidies voor circulaire initiatieven, laadpalen voor elektrische auto's en het zelf bouwen van een duurzame woning. De belangrijkste energie subsidie is de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Besparing (ISDE). Voor deze energie subsidie kun je in 2022 in aanmerking komen als je twee isolatiemaatregelen neemt of als je een isolatiemaatregel combineert met een duurzaam verwarmingssysteem (zonneboiler of warmtepomp). Een volledig overzicht van de voorwaarden staat op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Persoonlijk energieadvies

Waarom verduurzamen?

  • Beter voor het klimaat en het milieu
  • Verbetert je wooncomfort
  • Verhoogt de waarde van je woning
  • Ontvang in 2022 tot wel 30% aan energie subsidies
  • Maandelijkse besparing op je energiekosten

100% groene en voordelige stroom

Het verduurzamen van je woning brengt vele voordelen met zich mee, maar het kost ook veel geld. De energie subsidies in 2022 maken het een stuk aantrekkelijker om te verduurzamen. Wil je nog even wachten met het verduurzamen van je woning, maar toch bijdragen aan een duurzame toekomst? Kies dan voor ENGIE. Wij leveren 100% groen stroom afkomstig uit Nederland. Onze zonneparken en windmolenparken zijn dagelijks bezig met het opwekken van groene stroom. Ben jij benieuwd naar groene stroom en CO2-gecompenseerd gas van ENGIE?

Bereken direct je maandbedrag