windmolen van boven

Wat is duurzame energie?

In Nederland wordt er jaarlijks steeds meer stroom verbruikt, het merendeel daarvan is gelukkig duurzame energie. Maar wat is duurzame energie precies? Energie is duurzaam wanneer het opgewekt wordt door energiebronnen die niet schadelijk zijn voor het milieu en herbruikbaar zijn. Duurzame energie wordt steeds belangrijker omdat de fossiele brandstoffen op aarde steeds meer opraken. Het verschuiven van de energieopwekking van fossiel naar volledig duurzaam wordt ook wel de energietransitie genoemd.

Voorbeelden van duurzame energie

Er is een aantal manieren om deze energie milieuvriendelijk op te wekken. Windmolens, zonnepanelen en waterkrachtcentrales zijn de belangrijkste bronnen voor de duurzame energieopwekking in Nederland.

Windmolens

Windmolens, ook wel windturbines genoemd, zorgen voor de opwekking van windenergie. Door de wind gaan de bladen van de windmolen draaien. Binnenin de windmolen bevindt zich een dynamo die de draaiende bewegingen omzet in elektriciteit. Bij ENGIE is het ook mogelijk om windenergie af te nemen. Zo hebben wij windmolenparken door heel Nederland, waaronder in de Noordzee. Deze windmolens zorgen voor twee keer zoveel elektriciteit dan op het vaste land. Daarnaast bezorgen ze niemand horizonvervuiling.

Zonnepanelen en zonnecollectoren

Een andere manier om alternatieve energie op te wekken is met behulp van zonnepanelen en zonnecollectoren. Deze zorgen voor de opwekking van zonne-energie. Het verschil tussen een zonnepaneel en een zonnecollector is dat een zonnepaneel zonlicht omzet in elektriciteit en een zonnecollector zonnewarmte omzet in elektriciteit. De stroom die wordt opgewekt door zonnepanelen kunnen dan weer gebruikt worden als energie voor een warmtepomp. Zo kun je ook je verwarming verduurzamen.

Waterkrachtcentrales

Met waterkrachtcentrales wordt er waterenergie opgewekt. Vallend en stromend water laat een turbine draaien. Hierdoor wordt er elektriciteit opgewekt. In Nederland is een aantal waterkrachtcentrales, maar omdat Nederland erg vlak is, en er daarom weinig stromend en vallend water is, hebben wij een aantal waterkrachtcentrales in Frankrijk. Door het bergachtige gebied is de stroomopwekking van de waterkrachtcentrales maximaal.

Waarom duurzame energie?

We gaan met zijn allen steeds meer gebruik maken van elektronische apparaten zoals laptops, tablets en smartphones. Gelukkig worden deze apparaten steeds zuiniger, maar alsnog is er veel elektriciteit nodig. Voorheen werd elektriciteit opgewekt uit fossiele brandstoffen. Het nadeel hiervan is dat het erg schadelijk is voor het milieu en ze worden erg schaars. Daarom is duurzame energie zo belangrijk. Duurzame energie is namelijk niet schadelijk voor het milieu en raakt niet op.

Als klant van ENGIE ontvang je dan ook uitsluitend duurzame energie, zoals groene stroom en CO2-gecompenseerd gas. Omdat we onze duurzame energie zelf opwekken, kunnen we dit ook voordelig aan onze klanten aanbieden. Bekijk hieronder onze voordelige energietarieven.

Bekijk onze energietarieven
Nederlandse zonne-energie

Duurzame energie voor heel Nederland

Bij ENGIE helpen we jou met iedere stap op weg naar duurzaamheid. Van voordelige Nederlandse groene stroom tot het isoleren van je woning. Ondertussen pakken we de grote uitdagingen aan voor bedrijven en overheden om slimmer, schoner en efficiënter met energie om te gaan. Dit doen we als unieke combinatie van duurzame energieleverancier en technisch dienstverlener. Ook mogen we ons met recht de grootste investeerder in duurzame energie noemen en zelfs de duurzaamste energieleverancier van Nederland.

Heel Nederland duurzaam? #ChallengeAccepted

Eigen energie opwekken

Nog een voordeel van duurzame energie is dat je het zelf kunt opwekken. Zo kun je bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen je eigen groene stroom opwekken. Lees meer over het zelf opwekken van duurzame energie.

Image