Image

Wat is de dagprijs van gas?

De gasprijzen zijn flink gestegen in de afgelopen jaren. Je hebt dit zelf misschien ook al gemerkt op je energierekening. De prijs van gas verandert elke dag. Afhankelijk van het type contract dat je hebt zul je dit niet altijd direct merken. Er zijn namelijk nog vele andere factoren die invloed hebben op de hoogte van je energierekening. Wat is de dagprijs voor gas? Hoe zijn deze hoge gasprijzen ontstaan? En hoe kun je besparen op je energierekening? Lees hier meer over op deze pagina.

De dagprijs voor gas: waarom zijn de prijzen zo gestegen?

Waar je in 2020 rond de € 0,80 voor een m3 gas betaalde, lag de gemiddelde gasprijs in december 2022 rond de € 2,60 per m3. Je betaalt dus bijna drie keer zoveel voor een kuub gas. Maar hoe is deze prijsstijging tot stand gekomen? De stijging begon in 2021, toen nam aan het einde van een corona lockdown de vraag naar gas sterk toe. De volgende piek kwam in 2022, als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Rusland levert sindsdien namelijk minder gas, waardoor er tekorten en schaarste ontstaan zijn. De overheid heeft maatregelen genomen om de sterke stijgingen van de dagprijs van gas enigszins te corrigeren, zoals het prijsplafond in 2023 .

 

Hoe de dagprijs van gas invloed heeft op jouw rekening

Zoals we eerder al noemden betaal je een bepaald tarief voor het gas dat je gebruikt. Dit tarief wordt beïnvloed door de dagprijs van gas. Zo wordt door het stijgen van de dagprijs van gas je energierekening hoger. Dit is echter niet het enige wat invloed heeft op de hoogte van je rekening. Hier staat een overzicht van alle onderdelen:

Geleverde energie

Je betaalt gaskosten op basis van hoeveel gas je hebt verbruikt. Hiervoor betaal je een bedrag per m3. De hoogte van deze kosten zijn dus afhankelijk van je tarief én van hoeveel gas je gebruikt hebt.

Vaste leveringskosten

Naast de kosten per m3 gas zijn er ook vaste leveringskosten. Dit bedrag is elke maand gelijk en niet afhankelijk van je gebruikte hoeveelheid gas.

Netbeheerkosten

De netbeheerder vraagt een bedrag voor het aanleggen en onderhouden van gasaansluitingen. Dit bedrag betaal je via jouw energieleverancier.

Heffingen en belasting

Je betaalt ook een belasting en heffing over je energierekening aan de overheid. In 2023 stijgt de btw. van 9% terug naar 21%.

Vast, variabel of dynamisch

De prijs van gas verandert elke dag. Er zijn ook verschillen per energieleverancier. In december 2022 is de gemiddelde gasprijs per m3 dus € 2,60, maar bij sommige energieleveranciers ligt de prijs boven € 4,-. De prijs veranderd dus snel en is niet overal hetzelfde, wat betekent dit nu voor jou? Dat is afhankelijk van welk type contract je hebt. Meestal heeft een dagprijs geen directe invloed op wat je betaalt. Het bedrag op je energierekening wordt namelijk berekend op basis  van je tarief. Als gas duurder wordt heeft dat uiteindelijk wel invloed op je tarief, maar als de gasprijs vandaag omhoog schiet, zal je tarief natuurlijk niet ineens stijgen. Bij een vast contract leg je dit tarief vaak voor meerdere jaren vast, maar ook bij een variabel contract verandert het niet elke dag. Dan wordt het tarief meestal twee keer per jaar aangepast op basis van de gasprijs op dat moment.

Het type contract waarbij je wel altijd de dagprijs van gas betaald heet een dynamisch energiecontract. Sinds een paar jaar kun je daar ook voor kiezen als consument. Als de dagprijzen dalen, kan je rekening die maand ineens veel lager zijn. Dit type contract brengt ook het risico met zich mee dat je rekening ineens een stuk hoger is, omdat de prijzen gestegen zijn. Veel mensen met dit type contract passen hun energiegebruik aan op de gasprijs op dat moment. Ze zetten de verwarming dus misschien even lager op dagen dat de prijs hoog ligt, of draaien een extra was op het moment dat de prijzen laag zijn. Vaak wordt de dagprijs steeds een dag van te voren bekend gemaakt door de energieleverancier.

Je energieverbruik inzien met de ENGIE-app

De ENGIE-app geeft je inzicht in je energieverbruik. Dat helpt je bij het besparen op energie en je hebt je energiezaken overal bij de hand. De app is ook te gebruiken voor mensen die geen klant zijn van ENGIE. Klik hieronder voor meer informatie over de gratis app!

Grip op je energie met de ENGIE-app

Hoe kun je de gasrekening laag houden?

Met de huidige hoge dagprijzen van gas merken veel mensen dat hun gasrekening hoger wordt. Je kunt zelf verschillende stappen nemen om je gasrekening laag te houden. Net als veel Nederlanders ben je misschien zelfs al bezig met het besparen van energie. Het goed isoleren en slim omgaan met het verwarmen van je woning is daarbij belangrijk. Zo kun je in ruimtes waar je weinig komt de verwarring dichtdraaien. Door de thermostaat op 15 graden zetten als je gaat slapen of weggaat bespaar je nog meer gas. Een minuutje korter douchen en een spaardouchekop gebruiken zullen ook al een verschil maken. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar zorgt ook dat je duurzamer bezig bent.

Ontdek hier meer energie bespaartips