Image

Wat is de dagprijs van gas?

De gasprijzen zijn in 2022 in rap tempo gestegen, waardoor veel huishoudens problemen kregen met het betalen van de energierekening. Gelukkig is de gasprijs weer gedaald en wat gestabiliseerd. Het blijft alleen lastig te voorspellen voor hoe lang. De prijs van gas kan elke dag veranderen. Afhankelijk van het type contract dat je hebt, merk je dit niet altijd direct. Er zijn namelijk nog vele andere factoren die invloed hebben op de hoogte van je energierekening. Lees hier meer over de dagprijs voor gas, de ontwikkeling van de gasprijzen en hoe je kunt besparen op je energierekening.

De dagprijs voor gas: hoe heeft het zich ontwikkeld?

De gasprijs is flink in beweging geweest de afgelopen jaren. Waar je in 2020 rond de € 0,80 voor een m3 gas betaalde, lag de gemiddelde gasprijs in december 2022 rond de € 2,60 per m3. Je moest dus meer dan drie keer zoveel voor een kuub gas betalen. Deze stijging begon in 2021, aan het einde van de coronacrisis. De economie trok weer aan, waardoor de vraag naar gas sterk toenam. De volgende piek kwam in 2022, als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Rusland draaide de gaskraan dicht, waardoor er tekorten ontstonden.

Inmiddels zijn er verschillende maatregelen genomen waardoor de gasprijs weer heeft kunnen dalen. Zo is de gasprijs enigszins gecorrigeerd in 2023 door de invoering van het prijsplafond. Daarnaast zijn er inmiddels ook andere manieren gevonden om meer gas in Nederland te krijgen. Zo is de toevoer van gas vanuit Noorwegen toegenomen en wordt er vloeibaar gas geïmporteerd. Hierdoor ligt de dagprijs voor gas in september 2023 op ongeveer € 1,30 per m3 (bron: Energievergelijk.nl). Dit is nog niet het lage bedrag van 2020, maar is al wel een redelijke daling ten opzichte van 2022. Hoe lang deze prijzen stabiel blijven is moeilijk te zeggen. Als bijvoorbeeld de vraag naar vloeibaar gas in Azië ook toeneemt, kunnen er opnieuw tekorten ontstaan.

Hoe de dagprijs van gas invloed heeft op jouw rekening

Zoals we eerder al noemden betaal je een bepaald tarief voor het gas dat je gebruikt. Dit tarief wordt beïnvloed door de dagprijs van gas. Zo wordt door het stijgen van de dagprijs van gas je energierekening hoger. Dit heeft alleen niet als enige invloed op de hoogte van je energierekening. Hier staat een overzicht van alle onderdelen:

Geleverde energie

Je betaalt gaskosten op basis van hoeveel gas je hebt verbruikt. Hiervoor betaal je een bedrag per m3. De hoogte van deze kosten zijn dus afhankelijk van je tarief én van hoeveel gas je gebruikt hebt.

Vaste leveringskosten

Naast de kosten per m3 gas zijn er ook vaste leveringskosten. Dit bedrag is elke maand gelijk en niet afhankelijk van je gebruikte hoeveelheid gas.

Netbeheerkosten

De netbeheerder vraagt een bedrag voor het aanleggen en onderhouden van gasaansluitingen. Dit bedrag betaal je via jouw energieleverancier.

Heffingen en belasting

Je betaalt ook een belasting en heffing over je energierekening aan de overheid. In 2023 stijgt de btw. van 9% terug naar 21%.

Vast, variabel of dynamisch

De prijs van gas kan elke dag in beweging zijn. Daarnaast zijn er ook prijsverschillen tussen energieleveranciers. Of je een prijswijziging in gas merkt in je energierekening, is afhankelijk van welk type contract je hebt. Meestal heeft een dagprijs geen directe invloed op wat je betaalt. Het bedrag op je energierekening wordt namelijk berekend op basis van je tarief. Als gas duurder wordt heeft dat uiteindelijk wel invloed op je tarief, maar als de gasprijs vandaag omhoog schiet, zal je tarief natuurlijk niet ineens stijgen. Bij een vast contract leg je dit tarief vaak voor meerdere jaren vast, maar ook bij een variabel contract verandert het niet elke dag. Dan wordt het tarief meestal twee keer per jaar aangepast op basis van de gasprijs van de maanden ervoor.

Het type contract waarbij je wel altijd de dagprijs van gas betaald heet een dynamisch energiecontract. Sinds een paar jaar kun je daar ook voor kiezen als consument. Als de dagprijzen dalen, kan je rekening die maand ineens veel lager zijn. Dit type contract brengt ook het risico met zich mee dat je rekening ineens een stuk hoger is, omdat de prijzen gestegen zijn. Veel mensen met dit type contract passen hun energiegebruik aan op de gasprijs op dat moment. Ze zetten de verwarming dus misschien even lager op dagen dat de prijs hoog ligt, of draaien een extra was op het moment dat de prijzen laag zijn. Vaak wordt de dagprijs steeds een dag van te voren bekend gemaakt door de energieleverancier.

Bekijk je energieverbruik in de ENGIE-app

De ENGIE-app geeft je inzicht in je energieverbruik. Dat helpt je bij het besparen op energie en je hebt je energiezaken overal bij de hand. De app is ook te gebruiken voor mensen die geen klant zijn van ENGIE. Klik hieronder voor meer informatie over de gratis app!

Grip op je energie met de ENGIE-app

Hoe kun je de gasrekening laag houden?

Omdat het nooit zeker is hoe de gasprijzen zich gaan ontwikkelen, kun je zelf verschillende stappen nemen om je gasrekening laag te houden. Net als veel Nederlanders ben je misschien zelfs al bezig met het besparen van energie. Het goed isoleren en slim omgaan met het verwarmen van je woning is daarbij belangrijk. Zo kun je in ruimtes waar je weinig komt de verwarring dichtdraaien. Door de thermostaat op 15 graden te zetten als je gaat slapen of weggaat bespaar je nog meer gas. Een minuutje korter douchen en een spaardouchekop gebruiken zullen ook al een verschil maken. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar zorgt ook dat je duurzamer bezig bent.

Ontdek hier meer energie bespaartips