Comfortabel wonen

Compensaties hoge energierekening

De energieprijzen kenden een enorme stijging in 2022. Om deze reden is er vanuit het kabinet besloten om Nederlandse huishoudens tegemoet te komen met verschillende steunmaatregelen. Dit wordt gedaan in de vorm van een compensatie om zo de energierekening betaalbaar te houden. De meeste van deze maatregelen waren van kracht in 2022, maar er zijn nog steeds enkele maatregelen waar je aanspraak op kunt maken. Daarnaast vind je hier ook tips om te besparen op je energiekosten.

Compensaties verminderd ten opzichte van 2022

In 2022 werden verschillende steunmaatregelen ingevoerd die huishoudens moesten helpen met het betaalbaar houden van de energierekening. Enkele van deze maatregelen waren een verhoging van de eenmalige energietoeslag van € 200 naar € 800, btw op energie werd verlaagd van 21% naar 9% en in november en december 2022 kregen huishoudens € 190 korting op de energierekening. Ondanks dat de energieprijzen nog altijd extreem hoog waren, hebben deze maatregelen ervoor gezorgd dat huishoudens beter in staat waren de energierekening te betalen.

Subsidie energiebesparende maatregelen

Huishoudens kunnen subsidie aanvragen als zij energiebesparende maatregelen nemen in huis. De hoogte van de subsidie is volledig afhankelijk van wat voor energiebesparende maatregel(en) je treft. Zo kun je aanspraak maken op ISDE voor ingrijpende maatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp. Aan welke voorwaarden je precies moet voldoen om recht te hebben op de subsidie, vind je op de informatiepagina van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Eenmalige energietoeslag 2023

In 2022 was het mogelijk voor huishoudens met een laag inkomen om aanspraak te maken op de eenmalige energietoeslag. Dit bedrag bedroeg maximaal € 1.300 en diende als steuntje in de rug om de energierekening te kunnen betalen. In juli 2023 is een wetsvoorstel gedaan om de energietoeslag voor 2023 opnieuw mogelijk te maken. Dit wetsvoorstel is in september aangenomen, waardoor het weer mogelijk zal zijn voor huishoudens met een laag inkomen om een tegemoetkoming te ontvangen. In principe is de energietoeslag voor 2023 € 800. Het beleid van de gemeente bepaalt uiteindelijk hoe hoog de energietoeslag precies zal uitvallen. Voor de energietoeslag van 2023 zijn enkele factoren gewijzigd ten opzichte van 2022.

Energietoeslag aanvragen

Er hoeft geen aanvraag meer ingediend te worden om de energietoeslag te ontvangen. Wanneer je in 2022 energietoeslag hebt ontvangen en in 2023 nog steeds een laag inkomen hebt, ontvang je de energietoeslag automatisch. Om te weten wanneer deze uitbetaling plaats gaat vinden kun je terecht op de website van jouw gemeente.

Energietoeslag voor studenten

In 2022 waren studenten uitgesloten van de energietoeslag. Omdat studenten ook over een laag inkomen beschikken, is toch besloten dat de tegemoetkoming van 2023 ook voor studenten beschikbaar is. De tegemoetkoming zal neerkomen op ongeveer € 400. Een student kan aanspraak maken op de energietoeslag wanneer de student uitwonend is met een basisbeurs, aanvullende beurs of in de leenfase zit en een aanvullende beurs ontving de maand voordat de leenfase van start ging. Studenten hoeven niet zelf de aanvraag in te dienen voor de energietoeslag, DUO bericht studenten die recht hebben op de toeslag en keren het bedrag automatisch uit in 2024.

Image

Prijsplafond 2023

Nog tot eind 2023 geldt het prijsplafond voor energietarieven. Je betaalt dan voor gas tot 1.200 m3 maximaal € 1,45 per m3. Voor stroom betaal je dan tot 2.900 kWh maximaal € 0,40 per kWh. Als je meer verbruikt, dan betaal je hiervoor de marktprijs. Zo zijn huishoudens beschermd voor het geval de energieprijzen te hoog worden.

Tijdelijk Noodfonds Energie

Aan het prijsplafond komt dus een einde, maar het Tijdelijk Noodfonds Energie zal ook in 2024 van kracht blijven. Dit noodfonds is voor huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening. Het fonds kan opdraaien voor een deel van je energierekening. Hoeveel dit bedrag is en of je in aanmerking komt hangt af van verschillende factoren, die je terug kunt vinden op de website van Noodfonds Energie.

Lees meer over het Noodfonds Energie

Hoe kan ik besparen op mijn energierekening?

Het blijft altijd verstandig om manieren te vinden om te besparen op je energierekening. Je weet namelijk nooit hoe de energieprijzen zich zullen ontwikkelen en wat voor steun de overheid biedt. Je kunt bijvoorbeeld je kosten laag houden door te besparen op je energieverbruik. Hier zijn verschillende manieren voor, zoals het zoals het plaatsen van tochtstrippen, het vervangen van je huidige lampen door LED verlichting of het vervangen van je douchekop door een waterbesparende douchekop. Daarnaast kun je ook nog een stap verder gaan door je eigen duurzame energie op te wekken met zonnepanelen of je woning op een duurzame manier te verwarmen met een warmtepomp. Weet jij nog niet waar je moet beginnen? Dan geven we je graag een persoonlijk energieadvies.

Persoonlijk energieadvies