Comfortabel wonen

Compensaties hoge energierekening

De energieprijzen zijn in 2022 enorm gestegen. Om deze reden is er vanuit het kabinet besloten om Nederlandse huishoudens tegemoet te komen met verschillende steunmaatregelen. Dit wordt gedaan in de vorm van een compensatie om zo de energierekening betaalbaar te houden. Ontdek op deze pagina de verschillende compensaties voor 2022 . Zo lees je over het maatregelenpakket van maart 2022 van de rijksoverheid, verlaagde energiebelastingen in 2022, de € 190,- korting op de energierekening van november en december en het prijsplafond op de energietarieven in 2023. Ook vind je tips om te besparen op je energiekosten.

Energiecompenserende maatregelen maart 2022

Er werden in het begin van 2022 al meerdere maatregelen genomen om de hoge energieprijzen te compenseren. Aangezien de prijzen bleven stijgen, zijn er sinds maart 2022 nieuwe maatregelen bijgekomen om een extra steuntje in de rug te geven voor mensen met een laag inkomen. Het gaat om de volgende maatregelen:

  • De eenmalige energietoeslag wordt verhoogd van € 200,- naar € 800,-.
  • De btw op energie (aardgas en elektriciteit) is van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022 verlaagd van 21% naar 9%.
  • Er wordt € 150 miljoen extra ter beschikking gesteld voor energiebesparende maatregelen met het geld dat bestemd was voor de energiemaatregelen in 2026.

Verhoging eenmalige energietoeslag naar € 800,-

Eind 2021 is het kabinet begonnen met het verlagen van de energiebelasting om zo de hoge energieprijzen te compenseren. Ook is er toen een energietoeslag ingevoerd voor mensen met een inkomen rond het bijstandsniveau om de energierekening betaalbaar te houden. Deze bedroeg € 200,- per huishouden. Ook oudere mensen met lage inkomens konden profiteren van deze compensatie op de energietoeslag. Aangezien de prijzen in 2022 alleen maar verder zijn gestegen, is er vanuit het kabinet besloten om deze eenmalige energietoeslag te verhogen naar € 800,-. Maximaal 800.000 huishoudens kunnen aanspraak maken op deze maatregel.

Btw-daling op energie van 21% naar 9%

Een andere maatregel die is genomen is de btw-verlaging op energie (aardgas en elektriciteit) van 21% naar 9%. Dit is in juli 2022 ingevoerd en is geldig tot en met 31 december 2022. Met deze maatregel wil de overheid de hoge energieprijzen van iedereen compenseren. De doorvoering van deze btw-verlaging zorgt voor een besparing van € 140,- bij de gemiddelde Nederlandse huishouden.

€ 150 miljoen extra voor energiebesparende maatregelen

Er was in 2021 besloten om € 150 miljoen vrij te maken om huishoudens met een slecht geïsoleerde woning en een laag inkomen te ondersteunen met energiebesparende maatregelen. Aangezien de energieprijzen momenteel extreem hoog liggen, heeft het kabinet besloten om € 150 miljoen extra beschikbaar te stellen met het geld van de energiemaatregelen die bestemd waren voor 2026.

De gemeente bepaalt hoe dit geldt wordt ingezet. Dit gebeurt in overleg met woningcorporaties. Dit kunnen vouchers zijn voor energiebesparende producten, zoals LED-verlichting. Maar dit kunnen ook meer ingrijpende maatregelen zijn, zoals zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp.

Compensatie op mijn energie-rekening: wanneer en hoe?

De compensaties zijn voornamelijk bedoeld voor huishoudens met een laag inkomen. Daarom kan niet iedereen een compensatie ontvangen voor zijn of haar energierekening. Een compensatiemaatregel die voor iedereen geldt is de btw verlaging op energie. Zo betaalt iedere huishouden in Nederland vanaf juli 2022 voor een half jaar maar 9% btw in plaats van 21% btw over zijn of haar geleverde energie (aardgas en elektriciteit).

De eenmalige energietoeslag van € 800,-  geldt alleen voor mensen in de bijstand en mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. Het uitbetalen van deze toeslag gebeurt door de gemeente, aangezien zij inzicht hebben in de mensen die een uitkering hebben. Kom je wel in aanmerking voor deze toeslag, maar zit je niet in de bijstand, meld je dan aan bij je gemeente. Dit geldt ook voor de compensatie van energiebesparende maatregelen. Aangezien dit verschilt per gemeente, is het handig om je te laten informeren hierover bij je gemeente.

 

Persoonlijk energieadvies

Verlaging energiebelasting 2022

Iets waar wel iedereen van kan profiteren in 2022 is de verlaging van de energiebelasting. Vanwege de hoge energieprijzen heeft het kabinet besloten om vanaf januari 2022 dit te compenseren door de energiebelasting op stroom te verlagen en de belasting op gas te verhogen. Hiermee betaalt het gemiddelde Nederlandse huishouden zo’n € 400,- minder aan energiebelasting dan in 2021. Deze verlaging wordt op de volgende manier doorgevoerd:

  • De teruggave van de energiebelasting wordt verhoogd van € 560,- naar €825,-. Dit levert een belastingvoordeel op van € 265,-. De hoeveelheid energieverbruik speelt hier geen rol in, het gaat om een vast bedrag.
  • Het belastingtarief over elektriciteit wordt verlaagd met 6,9 cent per kWh. Met een gemiddeld energieverbruik van 2.384 kWh bespaart dit gemiddeld € 160,- op je energiebelasting.
  • De overheid wilt van het gas af en om deze reden wordt de energiebelasting voor gas verhoogd. Zo betaal je 2 cent meer belasting over een kuub gas in 2022.
Image

€ 190,- korting en prijsplafond

Op Prinsjesdag heeft het kabinet nieuwe steunmaatregelen aangekondigd voor extra compensatie op de energierekening. Zo ontvangen alle huishoudens in november en december 2022 € 190,- korting op de energierekening. Daarnaast geldt er in 2023 een prijsplafond voor energietarieven. Je betaalt dan voor gas tot 1.200 m3 maximaal € 1,45 per m3. Voor stroom betaal je dan tot 2.900 kWh maximaal € 0,40 per kWh. Als je meer verbruikt, dan betaal je hiervoor de marktprijs.

Hoe kan ik besparen op mijn energierekening?

Ondanks de compensatie op de energierekening, is de kans groot dat je energiekosten nog hoog uitkomen. Je hebt zelf weinig invloed op de energieprijzen en ondersteuning vanuit de overheid. Iets waar je wel invloed op hebt is je energieverbruik. Zo kun je je kosten laag houden door te besparen op je energieverbruik. Hier zijn verschillende manieren voor, zoals het zoals het plaatsen van tochtstrippen, het vervangen van je huidige lampen door LED verlichting of het vervangen van je douchekop door een waterbesparende douchekop. Daarnaast kun je ook nog een stap verder gaan door je eigen duurzame energie op te wekken met zonnepanelen of je woning op een duurzame manier te verwarmen met een warmtepomp. Weet jij nog niet waar je moet beginnen? Dan geven we je graag een persoonlijk energieadvies.

Persoonlijk energieadvies