slim laden; laadpaal; elektrische auto

Auto opladen als de zon schijnt: slim en duurzaam

Je kunt je elektrische auto op verschillende plekken opladen. Zo kun je je auto opladen bij een openbaar laadpunt bij de plaatselijke supermarkt, bij jou op het kantoor of bij een snellaadpunt langs de snelweg. Een laadpaal thuis is het meest voordelig. Helemaal wanneer je ook zonnepanelen op je dak hebt. Zo kun je jouw auto met zelf opgewekte stroom opladen op het moment dat de zon schijnt. Wij vertellen je hier graag meer over. 

Je elektrische auto direct opladen met zonnepanelen

Beschikt jouw woning over zonnepanelen? Dan is het mogelijk om je elektrische auto op te laden met je zelf opgewekte zonne-energie. Dit werkt heel eenvoudig. Zo hoef je alleen je elektrische auto aan de laadpaal te hangen op het moment dat de zon schijnt. Er zal dan automatisch zonne-energie naar je auto worden geleverd. De omvormer van je zonnepanelen zet de gelijkstroom om in wisselstroom. Deze stroom wordt vervolgens verdeeld over je woning en je laadpaal. Hiermee maak je optimaal gebruik van je eigen opwekking.

Daarnaast is het ook mogelijk om je zonnepanelen direct aan te sluiten op je laadpaal. Dit is alleen niet heel efficiënt. Op het moment dat je zonnepanelen wel energie opwekken, maar je auto niet wordt opgeladen of vol is, gaat deze energie verloren. 

 
Image

Wanneer kun je het beste opladen?

Het beste moment om je auto op te laden is wanneer de zon schijnt. De zonnepanelen leveren dan de meeste energie op. De zon hoeft niet volop te schijnen om je auto op te kunnen laden. Zo kunnen zonnepanelen nog steeds energie opwekken wanneer het bewolkt is. De hoeveelheid stroom die wordt opgewekt zal dan alleen wel iets minder zijn. Aangezien deze verschillen niet heel groot zijn, hoef je ook niet te wachten tot je accu helemaal leeg is. Je elektrische auto zal op een zonnige dag iets sneller opgeladen zijn, maar het is dus niet nodig om te wachten op een zonnige dag om je auto op te kunnen laden. Het advies is dus om je elektrische auto op te laden op momenten die jou het beste uitkomen.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Er zijn een aantal variabelen waar je rekening mee moet houden om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor het opladen van je elektrische auto. Zo moet er rekening gehouden worden met het gemiddelde verbruik van je elektrische auto, het aantal kilometers dat je gemiddeld rijdt en de opbrengst van je zonnepanelen. 

De meeste elektrische auto’s verbruiken tussen de 15 tot 20 kWh per 100 kilometer. Nederlanders rijden gemiddeld 12.000 kilometer per jaar (CBS, 2023). Volgens de Consumentenbond levert een nieuw zonnepaneel gemiddeld 300 kWh elektriciteit per jaar op. 

De eerste stap is om je jaarlijks stroomverbruik voor het opladen van je auto te berekenen. Dit kun je doen door het totaal aantal km’s per jaar te delen door het verbruik van de auto. In dit voorbeeld is dat dus: (12.000 / 100) x 20 kWH = 2.400 kWh. Met dit verbruik kun je vervolgens het aantal benodigde zonnepanelen berekenen. Dit doe je door het jaarlijkse verbruik te delen door de jaarlijkse opbrengst van je zonnepanelen. In dit voorbeeld krijg je de volgende berekening: 2.400 kWh / 300 kWh = 8. Je hebt in dit voorbeeld dus 8 zonnepanelen nodig om je auto het hele jaar door met zonne-energie op te laden.

Zonnepanelen_hellingshoek

Slim laden van je elektrische auto

Het is het meest voordelig en het beste voor het milieu om je elektrische auto op te laden op het moment dat de zon schijnt. Je maakt dan direct gebruik van de energie die er op dat moment wordt opgewekt. Met Slim Laden kun je ervoor zorgen dat je elektrische auto op de juiste momenten wordt opgeladen, ook als de zon wat minder schijnt. Hiermee maak je optimaal gebruik van je eigen zonne-energie en groene stroom van het elektriciteitsnet. Daarnaast help je hiermee overbelasting op het elektriciteitsnet te voorkomen. En het is ook nog eens beter voor je portemonnee.

 
Lees hier meer over Slim Laden

Zonnepanelen van ENGIE

Met zonnepanelen op je woning maak je het opladen van je elektrische auto nog duurzamer en bespaar je op je energierekening. Profiteer van voordelige zonne-energie met de zonnepanelen van ENGIE. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden op jouw dak? Doe de online Dakscan en ontdek of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen, wat de kosten zijn en hoeveel de zonnepanelen ongeveer zullen opleveren.

Image