Image

De jaarafrekening

Heb je van ons een jaarafrekening of eindafrekening ontvangen? in dit artikel geven we je graag meer uitleg over deze facturen.

Door het hele jaar heen verbruik je energie. Om te douchen, om te koken, tv te kijken, voor de computer. In de winter verbruik je meer energie dan in de zomer. Toch betaal je elke maand hetzelfde bedrag voor je verbruik. Dat bedrag noemen wij een termijnbedrag. Dit bedrag is afgestemd op jouw gemiddelde verbruik door het hele jaar heen. Op de jaarafrekening kijken we of je voor jouw totale verbruik te weinig of te veel hebt betaald. Jouw termijnbedrag kun je zelf aanpassen. Bijvoorbeeld wanneer je nu al weet dat je dit jaar meer energie gaat verbruiken dan vorig jaar.

Jaarafrekening of eindafrekening

Eén keer per jaar ontvang je een jaarafrekening. Daarin berekenen wij of je geld moet bijbetalen of juist geld terug krijgt. Ga je verhuizen of stap je over naar een andere leverancier? Dan ontvang je van ons een eindafrekening. Voor deze eindafrekening hebben we jouw meterstanden nodig. Heb je een slimme meter, dan lezen we die automatisch uit. Heb je een conventionele meter, dan ontvang je van ons een verzoek de meterstanden aan ons door te geven.

Hebben we de meterstanden ontvangen? Dan kan je de eindafrekening binnen 2 weken verwachten. Op deze eindafrekening verrekenen we de energie die je verbruikt hebt met de totaal in rekening gebrachte termijnbedragen. Wij leggen je hieronder graag uit hoe het kan dat je moet bijbetalen of juist geld terugkrijgt.

Voorkom verrassingen

Met de gratis ENGIE-app zie je het hele jaar door wat je verbruikt en wat dat kost. Ook zie je dan direct of je goed zit met je termijnbedrag. Past het termijnbedrag niet meer bij je verbruik? Dan pas je je termijnbedrag eenvoudig aan in de app. Zo voorkom je vervelende verrassingen zoals bijbetalen op de jaarafrekening.

Vind je het scherm van je telefoon te klein? Geen probleem. De app is ook te gebruiken op je tablet of iPad. Zo heb je de voordelen van de app én een groter scherm.

Check je termijnbedrag in de app

Het prijsplafond van 2023

In 2023 was er een prijsplafond voor stroom en gas. Met dit prijsplafond betaalde je maximaal € 1,45 voor gas tot 1.200 m3 en voor stroom tot 2.900 kWh maximaal € 0,40. Als het prijsplafond op jou van toepassing was, zie je dit terug op je jaarafrekening bij de extra regel 'Overheidskorting prijsplafond'. Hier zie je de korting die je krijgt vanwege het prijsplafond.

Meer weten over het prijsplafond en de jaarafrekening? Bekijk dan onze speciale pagina over het prijsplafond. Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen.

In 2024 is er geen prijsplafond meer voor stroom en gas.

Image

Bijbetalen of juist geld terug?

Oorzaken hoge jaarafrekening

Soms schrik je van de jaarafrekening of eindafrekening. Als je een bedrag moet bijbetalen dat onverwacht hoog is, kan het volgende aan de hand zijn:

  • Je bent net verhuisd
  • Je bent geen klant meer bij ENGIE
  • De geschatte meterstanden zijn te laag
  • Het was een koude winter
  • Je bent meer thuis geweest of de gezinssamenstelling is veranderd
  • De kwaliteit van het gas was laag

Hieronder leggen we de mogelijke oorzaken verder uit.

Image

Oorzaken van een hoge jaarafrekening