Blog

Range anxiety

Bart Jan in de auto

5 tips om range anxiety te voorkomen

Range anxiety: de angst om je eindbestemming niet te halen. Als kersverse eigenaar van een elektrische auto ontkom je er hoogstwaarschijnlijk niet aan. Waar we met brandstofauto’s gemakkelijk 500 kilometer kunnen afleggen en na een paar minuten tanken weer door kunnen rijden, ligt dit bij elektrische auto’s net wat anders. De actieradius verschilt per auto, verschillende factoren hebben invloed op de actieradius en het opladen duurt daarnaast langer dan een ouderwetse tankbeurt. Voel je range anxiety opkomen wanneer je een lange rit moet maken, bijvoorbeeld als je met jouw elektrische auto op vakantie gaat? Of krijg je zelfs al de kriebels terwijl je nog niet eens een elektrische auto in uw bezit hebt? Wij geven je 5 tips tegen range anxiety, zodat je zonder zorgen op weg kunt.

1. Ken de actieradius van jouw auto

Met jouw elektrische auto wil jij natuurlijk zoveel mogelijk kilometers in een rit maken. Hoeveel kilometers dit ongeveer zijn, hangt af van de actieradius van jouw auto. De actieradius kan per merk en model elektrische auto behoorlijk verschillen. Zo zijn er auto’s met een bereik van 90 kilometer, maar dit kan oplopen tot zo’n 500 kilometer. Wil je range anxiety voorkomen, dan is het belangrijk om goed te controleren en te onthouden wat de actieradius van jouw elektrische auto is. Zo kun je precies bijhouden welke ritten jij kunt maken met jouw EV.

2. Houd rekening met factoren die invloed hebben op de actieradius

Van een brandstofauto zijn we al gewend dat weersomstandigheden en rijstijl invloed hebben op het verbruik. Bij een elektrische auto is dit hetzelfde geval. Rijd jij vrijwel alleen maar op de snelweg? Dan kost dit jouw elektrische auto meer energie, waardoor de actieradius afneemt. Ook de seizoenen hebben invloed op het energieverbruik van jouw EV. Vooral in de winter, wanneer de auto constant moet blijven verwarmen, geldt dat je rekening moet houden met een verlaagde actieradius. In de zomer gelden optimale rijcondities, maar het gebruik van de airconditioning heeft wel enige negatieve invloed op de actieradius. 

3. Ga wanneer mogelijk met een volle batterij op weg

Het ligt misschien wat voor de hand, maar een volle accu is natuurlijk de beste oplossing voor range anxiety. Een eigen laadpaal bij jou thuis is daarom ideaal wanneer je last hebt van laadstress. Je hebt altijd een plek waarvan je zeker bent dat je er kunt laden. Daarnaast kun je iedere dag met een volle accu de weg op, om zoveel mogelijk zorgeloze kilometers te rijden.

4. Rijd zo constant mogelijk en neem rustige routes

Zoals je bij tip 2 kunt lezen geldt voor elektrische auto’s: hoe sneller je rijdt, hoe minder kilometers je kunt afleggen. Kies daarom voor rustige routes. Kijk bijvoorbeeld eens hoeveel afstand het scheelt om de snelweg te vermijden naar jouw werk. Probeer als het mogelijk is ook stoplichten en drukke verkeerspunten uit de weg te gaan. Constant rijden is namelijk het meest gunstig voor de actieradius van jouw elektrische auto.

5. Weet waar je kunt laden

Wat je ook doet om range anxiety te beperken en jouw actieradius te optimaliseren, je zult toch moeten laden. Wanneer het lampje gaat branden dat de accu leeg raakt, beginnen de zenuwen vaak pas echt op te spelen. Houd daarom goed in de gaten waar op jouw route jij jouw auto kunt opladen. Neem geen risico’s en ga niet midden in de spits met een bijna lege accu op pad. Signaleer op tijd dat jouw auto stroom nodig heeft en rijd naar het dichtstbijzijnde oplaadpunt. Of, nog beter: laad jouw auto op voordat je vertrekt. Steeds meer bedrijven beschikken namelijk over een zakelijke laadpaal waarvan jij gebruik kunt maken.