Blog

Hou je hoofd koel in huis!

Vandaag is het officieel zomer, maar we genieten nu al weken van heerlijke (bijna tropische) temperaturen. Ideaal weer om naar buiten te gaan en lekker de koelte van het water op te zoeken of de barbecue in de tuin aan te steken. Maar hoe zorg je dat je in huis het hoofd ook koel houdt? 5 tips waarmee het ook binnen lekker comfortabel blijft.

1. Verduister je huis

Je woning verduisteren is de eerste stap om jezelf te beschermen tegen de warmte. Je moet wel het juiste moment kiezen, afhankelijk van waar je ramen zitten. De ramen aan de westkant zorgen voor de meeste warmte omdat daar het langst de zon op staat. Als je overdag van huis gaat, vergeet dan niet de gordijnen dicht te doen vóór 10 uur ‘s morgens.

2. Gebruik je ventilator op een slimme manier

Airco is heel praktisch om het huis te koelen. Het enige nadeel: het verbruikt veel energie. Je kunt daarom beter voor een ventilator kiezen. Richt je deze op een waterbron, dan zorgt hij voor nog meer verkoeling. Denk aan een bak met ijsblokjes, een vochtige handdoek of koelelementen. De ventilator verstuift het water door de lucht. Daardoor koelt het gauw enkele graden af.

3. Schakel elektrische apparaten uit

Elektrische apparaten zoals de tv of computer maken je leven vaak een stuk plezieriger, maar met dit warme weer kun je ze beter uitzetten. Schakel ze volledig uit in plaats van ze op stand-by te laten staan. De temperatuur zal veel draaglijker worden. Ook de oven kun je in de zomer beter zo min mogelijk gebruiken. Toch maar lekker barbecueën dus!

4. Vertrouw op je planten

Planten in de buurt van ramen of op het terras kunnen als zonnescherm dienen en je huis beschermen tegen warmte. Ook planten in huis die regelmatig water krijgen, kunnen de temperatuur enkele graden doen dalen dankzij hun vochtigheid. Zet dus gerust al je planten in de warmste kamer van je huis. Plant buiten zo veel mogelijk bomen en struiken. Hun schaduw is goed voor je huis en natuurlijk kun je ook zelf deze schaduw opzoeken. Begroeiing op daken en gevels met begroeiing werkt ook uitstekend om je woning te isoleren tegen de zomerse warmte.

5. Isoleer je huis 

Isolatie zorgt er niet alleen voor dat de kou buiten blijft, maar ook de warmte. Wanneer de zon brandt, kan de temperatuur op het dak oplopen tot, schrik niet,,… 80°C! Om een gemiddelde binnentemperatuur van 20°C te behouden, kan dakisolatie helpen. Maar ook muurisolatie en isolerend glas kunnen bijdragen aan een comfortabeler huis tijdens warme dagen. Voor een aangename temperatuur gaat er namelijk niets boven het isoleren van je huis! Meer weten over isoleren of direct een gratis adviesgesprek aanvragen? Kijk dan hier.

We wensen je een fijne zomer en vertrouwen erop dat het lukt je hoofd ook binnen koel te houden!