Blog

Het vermogen van zonnepanelen

Wanneer jij je verdiept in zonnepanelen kom je ongetwijfeld het onderwerp ‘vermogen van zonnepanelen’ tegen. Maar hoe werkt het vermogen van zonnepanelen precies? Hoeveel kWh levert een Wp (Wattpiek) op? En wat gebeurt er als jouw zonnepanelen niet opleveren wat vooraf berekend was? Wij leggen het je hier uit.

Vermogen van zonnepanelen in Wattpiek

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek, ook wel afgekort naar Wp. Wattpiek is een eenheid die dient om de capaciteit van zonnecellen of zonnepanelen te meten. Het is net iets anders dan een ‘gewone’ Watt, omdat de zon niet altijd dezelfde hoeveelheid energie afgeeft. Daarom is een piekvermogen vastgesteld dat kan worden bereikt onder bepaalde omstandigheden, namelijk de Standaard Test Condities (STC).

Hoeveel kWh levert een Wp op?

Hoeveel kWh een Wattpiek precies oplevert is lastig te zeggen. Dit hangt namelijk altijd af van lokale omstandigheden als de hoeveelheid zonne-uren, de stand van jouw zonnepanelen en de temperatuur. Zoals je misschien wel weet is het meest gangbare vermogen van zonnepanelen 250 Wattpiek. Onder de Standaard Test Condities kan het zonnepaneel dus in 1 uur 0,25 kWh opwekken. In Nederland hebben we echter niet altijd te maken met weersomstandigheden die gelijk zijn aan de Standaard Test Condities. Daarom gaan we er over het algemeen vanuit dat in Nederland 1 Wp zo’n 0,89 kWh per jaar oplevert. Per regio kan dit wat hoger of lager uitvallen, afhankelijk van het aantal zonne-uren. Aan de kust komt de zon namelijk wat meer tevoorschijn dan landinwaarts.

Garanties zonnepanelen

Wanneer jij zonnepanelen aanschaft, wil je natuurlijk dat deze optimaal presteren en dit ook blijven doen. Om jou te garanderen dat jouw zonnepanelen goed blijven presteren, bieden wij verschillende garanties op de opbrengst en het vermogen van jouw zonnepanelen aan:

Opbrengstgarantie

Met onze Sunsure garantie wordt door onze partner een exacte berekening gemaakt van wat jouw systeem zal gaan opwekken. Op deze manier kunnen we jou de stroomproductie voor 10 jaar garanderen. Vervolgens worden iedere dag jouw zonnepanelen automatisch uitgelezen. Aan het einde van het jaar wordt beoordeeld of jouw systeem daadwerkelijk heeft geproduceerd wat voor jou berekend is. Blijkt dat jouw zonnepanelen minder stroom hebben geproduceerd? Dan krijg je de gemiste productie automatisch terug.

Vermogensgarantie

Het vermogen van zonnepanelen neemt na installatie door de jaren heen langzaam af. Een goed werkend zonnepaneel heeft na 5 jaar een nominaal vermogen van 95%. Na 10 jaar is dit 90% en na 25 jaar 80%. Met de vermogensgarantie van ENGIE hoef jij niet bang te zijn dat je opbrengst misloopt wanneer jouw zonnepanelen meer vermogen verliezen. Wanneer het vermogen sneller afneemt dan toegestaan, krijg jij namelijk kosteloos een nieuw paneel.
Bovengenoemde garanties zijn, evenals productgarantie en installatiegarantie, standaard bij de offerte inbegrepen.

Interesse in zonnepanelen? 

Heb jij interesse gekregen in het opwekken van energie met zonnepanelen? Vraag een vrijblijvende offerte aan!