Blog

5 tips voor een comfortabele winter

Niets is fijner dan thuis komen in een warm huis, wanneer het buiten guur en koud is. Ter voorbereiding op de winter, hebben wij 5 simpele tips voor jou op een rij gezet. Tips voor een comfortabel huis, zonder warmteverlies.

1. Laat de ketel op tijd onderhouden

Misschien is het je wel eens overkomen. Het heeft ’s nachts gevroren, je komt beneden en gaat direct aan de slag met de thermostaat. Maar een uur later lijkt de temperatuur nog niet gestegen. Je neemt contact op de partij die jouw cv-ketel heeft geïnstalleerd en wat blijkt: hij is kapot. Er moeten onderdelen besteld worden, wat zeker een aantal dagen kan duren. Een scenario dat eenvoudig voorkomen kan worden, door regelmatig jouw cv-ketel te voorzien van een onderhoudsbeurt. Wees er op tijd bij, zodat jij deze winter niet in de kou zit. 

2. Isoleer de buitenkraan

Met het najaar komt niet alleen de kou, maar ook meer regen. Met als gevolg dat jij de buitenkraan een aantal maanden niet meer zult gebruiken. Voorkom schade als gevolg van bevriezing. Sluit de kraan af en laat hem goed leeg lopen. Dan kun je de kraan in de lente weer gewoon open draaien, zonder lekkageproblemen. 

3. Ontlucht de radiatoren

Is jouw cv-ketel goed onderhouden, maar laat de centrale verwarming te wensen over? Dan kan dit komen door lucht in de radiatoren. Volg onderstaand stappenplan om jouw radiator te ontluchten voor een goed functionerende en efficiënte centrale verwarming. 

 1. Draai alle radiatorkranen open
 2. Zet de thermostaat zo hoog mogelijk
 3. Zet de thermostaat na 15 minuten zo laag mogelijk
 4. Schakel uw cv-ketel uit
 5. Draai na 10 minuten alle radiatorkranen weer dicht
 6. Pak de ontluchtingssleutel, een emmer en een doekje
 7. Plaats een emmer onder het ontluchtingsventiel van de laagst gelegen radiator
 8. Draai het ventiel voorzicht open met de ontluchtingsleutel
 9. Draai het ventiel weer dicht zodra er water uit de radiator komt
 10. Ga naar de vervolgende laag gelegen radiator en eindig bij de hoogst gelegen radiator
 11. Alle radiatoren ontlucht? Dan kunnen alle radiatorkranen weer open worden gezet.
 12. Zet vervolgens de cv-ketel aan en de thermostaat op de gewenste temperatuur
 13. Controleer na 10 minuten of de cv-ketel een waterdruk heeft van minimaal 1,6 bar.

4. Houd tocht buiten

Vermijd warmteverlies door de koude lucht buiten te houden. Een aantal maatregelen die je hiervoor kunt treffen zijn het aanbrengen van tochtstrips, het plaatsen van isolerende rolluiken en jouw glas vervangen voor isolatieglas. Een eenvoudige manier om de warmte binnen te houden, is het sluiten van de gordijnen. Vooral wanneer er nachtvorst op komst is. Investeer dit jaar nog in isolatie en ontvang gemiddeld 20% subsidie.

5. Geniet veilig van extra sfeer

Wanneer het eerder donker wordt, is niets gezelliger dan een aantal sfeervolle kaarsen aan te steken. Of wat dacht je van een warme beker chocolademelk voor de open haard, na een lange frisse wandeling? Om te verzekeren dat jij onbezorgd kunt genieten van deze extra gezellige warmtebronnen, adviseren wij voldoende rookmelders te plaatsen en bestaande rookmelders te testen. Een batterij in een rookmelder gaat gemiddeld een jaar mee. Hoor je een piepsignaal? Dan is de batterij aan vervanging toe.