Image

Wat is goedkoper: gas of stroom?

Ondanks dat de energieprijzen momenteel niet meer hard stijgen, zijn steeds meer Nederlanders bewuster gaan nadenken over hun verbruik. Op welke manier kun je ervoor zorgen dat je minder verbruikt en dus minder betaalt? Een terechte vraag die daarbij komt kijken is wat goedkoper is: gas of stroom? De prijs van gas ligt hoger, maar dit betekent niet in de praktijk dat stroom altijd goedkoper is. In dit artikel lees je hier meer over.

Bekijk onze huidige gas- en stroomtarieven

Leveringskosten

De exacte prijs die je betaalt voor je stroom en gas is afhankelijk van je energieleverancier. Wel is het zo dat de prijs die gerekend wordt voor gas altijd hoger ligt dan stroom. Dit komt doordat de overheid heffingen heeft ingevoerd die gasverbruik duurder maakt. Omdat het verbruik van gas niet goed is voor het milieu, is de bedoeling dat de hoge prijs het gasverbruik ontmoedigt. Zo worden mensen gestimuleerd om alternatieven te gebruiken, zoals stroom.

Gasverbruik

De kosten voor gasverbruik worden in rekening gebracht per m³. De gasprijs wordt vastgesteld door je energieleverancier en is afhankelijk van je contract. In juli 2023 was de gemiddelde gasprijs € 1,32 per m3 (bron: Energievergelijker.nl juli 2023). Deze gasprijs is opgebouwd uit verschillende kosten, waaronder btw, netbeheerkosten, energiebelasting en regiotoeslag.

Stroomverbruik

Bij stroomverbruik worden de kosten in rekening gebracht per verbruikte kWh stroom. Het tarief lag in juni 2023 op gemiddeld € 0,38 per kWh (bron: Energievergelijker.nl, juli 2023). De kosten bestaan uit leveringskosten, btw, netbeheerkosten en energiebelasting.

Prijsplafond in 2023

Vanaf 1 januari 2023 is het prijsplafond ingegaan. Daardoor geldt voor dit jaar een afwijkende prijs voor je gas- en stroomverbruik, mits je onder het maximale verbruik blijft. Daarboven betaal je de marktprijs. Voor stroom betaal je maximaal € 0,40 per kWh, waarbij het maximale verbruik op 2.900 kWh ligt. Voor gas ligt de prijs op € 1,45 per m³ en geldt dit tot een maximaal verbruik van 1.200 m³.

Image

Huis verwarmen

Ondanks dat gas duurder is in prijs dan stroom, kan het verschil tussen de kosten minder groot zijn dan het lijkt. Dat komt omdat je bijvoorbeeld meer stroom nodig hebt voor het verwarmen van je huis om hetzelfde effect te bereiken als met gas. Per m³ die je zou verbruiken aan gas, moet je 8 kWh aan stroom rekenen. Daardoor zal het totaalbedrag voor het verwarmen van je huis met stroom of gas dichter bij elkaar liggen. Het is de bedoeling dat in de toekomst het nog voordeliger wordt om je huis te verwarmen door middel van stroom.

Tips om te besparen op gas
Image

Stroom is goedkoper

Het antwoord op de vraag wat goedkoper is (gas of stroom), is dus stroom. Hierbij moet je dus wel rekening houden dat de kosten per kWh lager liggen dan m³ gas, maar dat je wel meer elektriciteit nodig hebt om hetzelfde effect te behalen. Of je nou uiteindelijk kiest voor gas of stroom, het is nog steeds verstandig om te kijken naar hoe je je verbruik kan verlagen. Hiervoor kun je verschillende maatregelen nemen om te besparen op je energieverbruik.