Verwarming

Alles over het Warmtefonds

Wat is het Warmtefonds?

Huiseigenaren die willen investeren in een energiezuiniger huis, kunnen een energiebespaarlening afsluiten met een speciale rente bij het Nationaal Warmtefonds. Hiermee kun je met een rente van 2% je huis laten verduurzamen. Met je maandelijkse besparing kun je dan de lening weer aflossen. Het klinkt heel aantrekkelijk, maar kan ook een boel vragen oproepen. We beantwoorden hier op een begrijpelijke manier de meest gestelde vragen.

Het Warmtefonds is een langjarige financiering voor de verduurzaming van woningen. Het fonds is gericht op woningeigenaren en VvE's en is tegen een aantrekkelijke rente af te sluiten. Vanaf begin 2020 heeft het Kabinet het Warmtefonds beschikbaar gesteld. Het fonds behoort tot de afspraken uit het Klimaatakkoord en kan aan jou een lening verstrekken voor energiebesparende maatregelen aan je woning. Het benodigde geldbedrag wordt niet op je rekening gestort, maar gaat in een pot waaruit de aannemer kan putten. Een lening bedraagt maximaal €25.000 en heeft een looptijd tot 20 jaar. Tot 2030 stelt de overheid jaarlijks 50 tot 80 miljoen euro beschikbaar voor het Warmtefonds.

Hoe werkt het Warmtefonds?

Het Warmtefonds is opgericht om het voor meer woningeigenaren mogelijk te maken om energie te besparen. Omdat het voor veel woningeigenaren niet haalbaar is om grote investeringen te doen om hieraan bij te dragen, hoopt het kabinet met het Warmtefonds meer mensen te overtuigen om mee te doen aan verduurzaming. Dit is nodig omdat het doel van het Klimaatakkoord is dat Nederland in 2030 de helft minder CO2-uitstoot dan in 1990. Doordat de belastingen op gas de komende jaren verder omhoog gaan, wordt de investering in bijvoorbeeld een warmtepomp en isolatie alleen nog maar rendabeler.

Huiseigenaren kunnen een bedrag van maximaal € 25.000 lenen om hun woning te verduurzamen. Voor reguliere woningen zijn de looptijden van de lening maximaal 20 jaar. Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) met 8 appartementen of meer geldt een looptijd van maximaal 30 jaar. De rente is vastgesteld op 2%. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je minimaal twee duurzame klussen te laten doen, zelf uitvoeren mag niet.

Wat kan ik dan financieren?

Je kunt verschillende energiebesparende maatregelen financieren vanuit het Warmtefonds. Het Warmtefonds is speciaal bedoeld voor de isolatie van uw huis, het op uw dak laten leggen van zonnepanelen en duurzame warmtebronnen om je huis te kunnen verwarmen, zoals een pelletkachel of warmtepomp.

Bekijk energiebesparende maatregelen
Isolatie

Hoe vraag ik een lening uit het Warmtefonds aan?

De overheid heeft het Warmtefonds ondergebracht bij het Nationaal Warmtefonds, een organisatie die energiebespaarleningen verleent, waar het Warmtefonds nu dus ook onder valt als nieuwe bespaarlening. Het belangrijkste verschil met de vroegere energiebespaarlening is dat je kunt kiezen voor een looptijd van 20 jaar, waardoor je maandlasten lager liggen. De energiebespaarlening vanuit het Warmtefonds kun je berekenen en aanvragen op de website van het Nationaal Warmtefonds.

Kan ik mijn lening aflossen met de gerealiseerde besparing?

De lening vanuit het Warmtefonds kun je terugbetalen met de besparing op je energierekening. Het idee is dat de aflossing van de lening gedaan kan worden met de gerealiseerde besparing op de energierekening. Hierdoor voel je als woningeigenaar de investering niet direct in de portemonnee. In theorie zouden je vaste lasten per maand (bijna) niet omhoog gaan. Het geld dat na aflossing nog wordt bespaard, is winst voor de woningeigenaar.

Persoonlijk advies

Via een persoonlijk adviesgesprek geeft onze energieadviseur telefonisch of via videoverbinding advies over welke energiebesparende maatregelen passend zijn voor jouw situatie. Na afloop van het gesprek ontvang je hierover een volledig energierapport. Zo heb je volledig inzicht in de maatregelen die je vanuit het Warmtefonds kunt financieren.

Vraag persoonlijk advies aan
Persoonlijk energieadvies
Image

Online energiescan

Isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp? Het zijn allemaal maatregelen die je vanuit het Warmtefonds kunt financieren. Maar wat past het beste bij jouw woning en jouw situatie? Vul een online energiescan in en ontdek welke mogelijkheden voor jou voordelig zijn.

Doe de online energiescan