Verwarming

Verwachting energieprijzen 2030

De gasprijzen zijn sinds 2013 niet meer zo hoog geweest voor zo’n lange periode. De grote boosdoener hiervan? Een gastekort. Dit tekort heeft geleid tot een flinke prijsstijging van de energieprijzen. De vraag is hoelang deze prijsstijging nog zal aanhouden. In dit artikel wordt er dieper ingegaan op de oorzaken van de hoge energieprijzen, wat voor energieprijzen je kunt verwachten in 2030 en handige tips om je energierekening laag te houden.

Boosdoener hoge energieprijzen

Waar komen de hoge energieprijzen opeens vandaan? De grootste oorzaak hiervan is het snelle economische herstel. Met name de industrie heeft een grote inhaalslag gemaakt. Het gevolg hiervan, een flinke stijging in de vraag naar energie. Dit terwijl het aanbod aan gas is afgenomen. Hierdoor zijn de prijzen flink gestegen. Zo zijn niet alleen de Nederlandse huishoudens hier de dupe van, ook de industriële sector moet hun productie afschalen vanwege te hoge prijzen. In het kort wordt het economische herstel dus afgeremd door de hogere energieprijzen.

Waar ze binnen de industrie aan het afschalen zijn, kiezen ze binnen de energiesector voor alternatieve brandstoffen, zoals kolen en olie. Ook deze brandstoffen zijn schaarser geworden door de toenemende vraag. Deze ontwikkelingen hebben uiteindelijk geleid tot forse prijsstijgingen en productieverlagingen. Om vast te stellen of de energieprijzen in 2030 ook zo hoog blijven, is het goed om te kijken naar de ontwikkelingen op de energiemarkt.

Dit gaat er gebeuren met de energieprijzen in 2030

Wat gaan de energieprijzen in 2030 doen? Op dit moment is er een flink tekort aan fossiele brandstoffen, zoals gas, olie en kolen. Het gevolg hiervan zijn hogere energieprijzen. Hierdoor moet de productie in de industrie worden afgeschaald om winstgevend te blijven. We zien dus kortom schaarste en hoge prijzen in alle belangrijke fossiele brandstoffen.

Wat er met de energieprijzen in 2030 gaat gebeuren is onder andere afhankelijk van de het aanbod aan fossiele brandstoffen (gas,olie en kolen). De komende tijd zal de vraag naar gas hoog blijven en het aanbod beperkt. Een gastekort is namelijk niet zo snel op te lossen. Hierdoor zullen de prijzen in 2022 hoog blijven.

Van het gas af?

Maar de gas- en energieprijzen worden beïnvloed door meerdere factoren die moeilijk te voorspellen zijn. Zo wil de Nederlandse overheid van het gas af. Om dit te realiseren zullen ze in de komende jaren het gebruik van gas minder aantrekkelijk maken en het gebruik van stroom stimuleren. Met al deze ontwikkelingen is het lastig om te bepalen wat de energieprijzen in 2030 exact gaan doen. Ben jij benieuwd hoe jij kosten kunt besparen?

Van het gas af

Energierekening laag houden

Wat de energieprijzen in 2030 gaan doen staat nog niet vast. Wat wel vaststaat is dat jezelf weinig invloed hebt op de prijs die je per kuub gas of per kWh elektriciteit betaald. Toch is het mogelijk om je energiekosten ook in 2030 laag te houden. Dit kan je doen door energie te besparen. Hier zijn verschillende manieren voor, zoals het vervangen van je lampen door led lampen of gebruik te maken van een waterbesparende douchekop. Verder kun je er ook voor kiezen om zelf stroom op te wekken met zonnepanelen en minder gas te gebruiken via isolatie of een warmtepomp. Weet je nog niet waar je moet beginnen? Dan geven we je graag persoonlijk energieadvies.

Persoonlijk energieadvies

Scherpe groene energieprijzen

Vind je duurzaamheid belangrijk, maar wil je niet teveel betalen? Dan ben je bij ENGIE aan het juiste adres. Bij ENGIE voorzien we onze klanten altijd 100% met groene stroom uit Nederland en CO2-gecompenseerd gas tegen scherpe prijzen.

Bereken direct je maandbedrag