Image

Verwachting energieprijzen 2023

Wat zijn de verwachtingen van de energieprijzen voor 2023? De energiemarkt is flink in beweging. In het laatste kwartaal van 2021 en heel 2022 was er een flinke prijsstijging van de energieprijzen. Dit had verschillende oorzaken. De grootste oorzaken waren hogere emissierechten, gastekorten en een toename van het energieverbruik wereldwijd. Hoe zijn de energieprijzen opgebouwd? Hoe is de enorme prijsstijging ontstaan? En wat gaan de energieprijzen in 2023 doen? Je leest het op deze pagina.

Bekijk hier onze huidige energieprijzen

Opbouw energieprijzen

Om een beter beeld te krijgen van hoe de prijsstijging tot stand is gekomen, helpt het om te weten hoe de energieprijzen zijn opgebouwd. Zo wordt er in de energieprijzen onderscheid gemaakt tussen vaste en variabele prijzen. De variabele prijzen zijn afhankelijk van je energieverbruik. De vaste prijzen zijn de prijzen die altijd terugkomen op je energierekening ongeacht je energieverbruik.

Vaste energieprijzen

De vaste energieprijs kan worden onderverdeeld in de volgende onderdelen:

  • Vaste leveringskosten: Dit zijn de jaarlijkse vaste kosten die je aan je energieleverancier betaald, ongeacht hoeveel je verbruikt.
  • Netbeheerkosten: De netbeheerkosten zijn de kosten die moeten worden afgedragen aan je netbeheerder. Dit wordt gedaan door de energieleverancier. Deze kosten zijn regiogebonden en iedereen is verplicht om deze kosten te betalen.

Variabele energieprijzen

De variabele prijs kan worden onderverdeeld in de volgende onderdelen:

  • Variabele leveringskosten: Dit zijn de kosten die je betaald voor de afname van elke Kilowattuur (kWh) aan stroom en elke kuub (m3) gas. Hoe meer stroom en gas je afneemt, des te hoger deze kosten uitkomen.
  • Energiebelasting: Dit is een belasting die iedereen betaald over het verbruik van gas en stroom. Deze belasting is er om mensen te stimuleren om zuiniger met hun gas en stroom om te gaan.
  • Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE): Dit is een heffing op het verbruik van aardgas en elektriciteit. Met de opbrengsten van deze heffing wordt de productie van duurzame energie gestimuleerd.
  • BTW: Over het totaalbedrag van je energieprijzen betaal je 21% btw. 

Prijsstijging energieprijzen

De energieprijzen gaan door het dak. Zo was er een flinke stijging van deze energieprijzen in het laatste kwartaal van 2021 en heel 2022. De oorzaak van deze flinke prijsstijging heeft meerdere factoren. Eén van deze factoren is het forse economische herstel. Tijdens de coronacrisis was de vraag naar energie laag. Aangezien de economie nu weer meer aantrekt stijgt ook de vraag naar energie. Hierdoor stijgen de energieprijzen.

Een andere belangrijke factor in de stijgende energieprijzen zijn de hogere emissierechten. Dit zorgt ervoor dat de inkoopprijs van energie duurder wordt. Deze hogere inkoopprijs is doorberekend aan de consument.

Nog een belangrijke factor is de oorlog in Oekraïne. Rusland was een belangrijke leverancier van gas. Door de oorlog werd er minder of zelfs helemaal geen gas meer geleverd door Rusland, waardoor de prijzen omhoog schoten.

Met deze verschillende factoren is het lastig om te voorspellen wat de energieprijzen in 2023 doen. Wel kan er gekeken worden naar ontwikkelingen die invloed hebben op de energieprijzen voor 2023. Ben jij benieuwd hoe je kosten kunt besparen?

Ja, ik wil besparen

Verwachting energieprijzen 2023

Wat gaat er gebeuren met de energieprijzen in 2023? Dit is een vraag die vele Nederlandse huishoudens bezighoudt. Gelukkig is het voor de winter van 2022/2023 gelukt om de gasvoorraden te vullen. Hierdoor lijkt een verdere stijging voor nu afgewend. Maar het blijft de vraag of dit voor de winter van 2023/2024 ook lukt. Hierdoor blijft het moeilijk te voorspellen wat de energieprijzen in 2023 gaan doen.

Wat de energieprijzen in 2023 gaan doen is afhankelijk van verschillende factoren. De gasvoorraden en de voorraden van de andere fossiele brandstoffen spelen hier een belangrijke rol in. De elektriciteitsprijzen zijn namelijk ook deels afhankelijk van de gas- en kolenprijzen. Er is een kans dat de energieprijzen in 2023 weer omlaag gaan. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals leveringen van gas uit het buitenland, de temperaturen in de winter, emissierechten en nog veel meer. Dit zijn onzekere factoren die we niet zelf in de hand hebben. De verwachtingen van de energieprijzen in 2023 zijn dus nog onzeker.

Image

Energiemaatregelen vanuit de overheid

De energierekeningen liepen in 2022 hoog op bij de meeste Nederlandse huishoudens. Om deze reden heeft het kabinet besloten een deel van deze kosten te compenseren. Per 1 januari 2023 geldt daarom het prijsplafond. Met het prijsplafond betaal je voor een standaardverbruik nooit meer dan de verlaagde vastgestelde tarieven. Deze maatregelen gelden in 2023:

  • Het prijsplafond geldt van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023 voor alle kleinverbruikaansluitingen.
  • Er wordt net als in 2022 een energietoeslag beschikbaar gesteld voor gezinnen met een laag inkomen.
  • Let erop dat er een aantal maatregelen van 2022 zijn teruggedraaid. Zo is de energiebelasting weer verhoogd en hebben ook de netbeheerders hun tarieven verhoogd.
Meer over de energiemaatregelen

Bespaar op je energieverbruik

Wat de verwachtingen van de energieprijzen voor 2023 zijn staat nog niet vast. Er zijn namelijk veel onzekere factoren waar we zelf geen invloed op hebben. Wel kan je je kosten laag houden door te besparen op je energieverbruik. Dit kan op verschillende manieren, zoals het gebruiken van een waterbesparende douchekop, je huidige lampen vervangen door LED verlichten of door simpelweg de verwarming lager te zetten. Daarnaast kun je ook kiezen voor meer ingrijpende methodes door zelf stroom op te wekken met zonnepanelen of minder gas te gebruiken via isolatie of een warmtepomp. Weet je nog niet waar je moet beginnen? Dan geven onze experts graag een advies op maat.

Ontvang persoonlijk advies
Image

Scherpe groene energieprijzen

Vind je duurzaamheid belangrijk, maar wil je niet teveel betalen? Dan ben je bij ENGIE aan het juiste adres. Bij ENGIE voorzien we onze klanten altijd 100% met groene stroom uit Nederland en CO2-gecompenseerd gas tegen scherpe prijzen.

Bereken direct je maandbedrag