Image

Verwachting energieprijzen 2023

Wat zijn de verwachtingen van de energieprijzen voor 2023? De energiemarkt is flink in beweging. In het laatste kwartaal van 2021 was er een flinke prijsstijging van de energieprijzen. Dit had verschillende oorzaken. De grootste oorzaken waren hogere emissierechten, gastekorten en een toename van het energieverbruik wereldwijd. Hoe zijn de energieprijzen opgebouwd? Hoe is de enorme prijsstijging ontstaan? En wat gaan de energieprijzen in 2023 doen? Je leest het op deze pagina.

Bekijk hier onze huidige energieprijzen

Opbouw energieprijzen

Om een beter beeld te krijgen van hoe de prijsstijging tot stand is gekomen, helpt het om te weten hoe de energieprijzen zijn opgebouwd. Zo wordt er in de energieprijzen onderscheid gemaakt tussen vaste en variabele prijzen. De variabele prijzen zijn afhankelijk van je energieverbruik. De vaste prijzen zijn de prijzen die altijd terugkomen op je energierekening ongeacht je energieverbruik.

Vaste energieprijzen

De vaste energieprijs kan worden onderverdeeld in de volgende onderdelen:

  • Vaste leveringskosten: Dit zijn de jaarlijkse vaste kosten die je aan je energieleverancier betaald, ongeacht hoeveel je verbruikt.
  • Netbeheerkosten: De netbeheerkosten zijn de kosten die moeten worden afgedragen aan je netbeheerder. Dit wordt gedaan door de energieleverancier. Deze kosten zijn regiogebonden en iedereen is verplicht om deze kosten te betalen.

Variabele energieprijzen

De variabele prijs kan worden onderverdeeld in de volgende onderdelen:

  • Variabele leveringskosten: Dit zijn de kosten die je betaald voor de afname van elke Kilowattuur (kWh) aan stroom en elke kuub (m3) gas. Hoe meer stroom en gas je afneemt, des te hoger deze kosten uitkomen.
  • Energiebelasting: Dit is een belasting die iedereen betaald over het verbruik van gas en stroom. Deze belasting is er om mensen te stimuleren om zuiniger met hun gas en stroom om te gaan.
  • Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE): Dit is een heffing op het verbruik van aardgas en elektriciteit. Met de opbrengsten van deze heffing wordt de productie van duurzame energie gestimuleerd.
  • BTW: Over het totaalbedrag van je energieprijzen betaal je 21% btw. 

Prijsstijging energieprijzen

De energieprijzen gaan door het dak. Zo was er een flinke stijging van deze energieprijzen in het laatste kwartaal van 2021. De oorzaak van deze flinke prijsstijging heeft meerdere factoren. Eén van deze factoren is het forse economische herstel. Tijdens de coronacrisis was de vraag naar energie laag. Aangezien de economie nu weer meer aantrekt stijgt ook de vraag naar energie. Hierdoor stijgen de energieprijzen.

Een andere factor die ook veel invloed heeft op de stijgende energieprijzen is het tekort aan gas. In 2020 hebben we een koude winter gehad en dus meer gas verbruikt. Hierdoor konden de gasvoorraden in de zomer niet voldoende worden aangevuld. Dit tekort heeft geleid tot hogere gasprijzen.

Een andere belangrijke factor in de stijgende energieprijzen zijn de hogere emissierechten. Dit zorgt ervoor dat de inkoopprijs van energie duurder wordt. Deze hogere inkoopprijs is doorberekend aan de consument. Met deze verschillende factoren is het lastig om nu al wat te zeggen over de verwachtingen van de energieprijzen voor 2023. Wel kan er gekeken worden naar ontwikkelingen die invloed hebben op de energieprijzen voor 2023. Ben jij benieuwd hoe je kosten kunt besparen?

Ja, ik wil besparen

Verwachting energieprijzen 2023

Wat gaat er gebeuren met de energieprijzen in 2023? Dit is een vraag die vele Nederlandse huishoudens bezighoudt. De gasvoorraden zijn nog steeds niet volledig aangevuld, waardoor de gasprijzen in 2022 ook hoog zullen blijven. Om toch te kunnen blijven produceren, stappen in de energiesector veel bedrijven over op andere brandstoffen, zoals kolen en olie. De vraag naar deze brandstoffen groeit dus flink. Hierdoor ontstaat ook bij deze brandstoffen een tekort. We zien dus kortom schaarste en hoge prijzen in alle belangrijke energie brandstoffen.

Wat de energieprijzen in 2023 gaan doen is afhankelijk van verschillende factoren. De gasvoorraden en de voorraden van de andere fossiele brandstoffen spelen hier een belangrijke rol in. De elektriciteitsprijzen zijn namelijk ook deels afhankelijk van de gas- en kolenprijzen. Het gaat nog wel even duren voordat de gasvoorraden voldoende zijn bijgevuld. De prijzen blijven dus nog een stuk hoger dan voorgaande jaren. Er is een kans dat de energieprijzen in 2023 weer ‘normaal’ worden. Dus dat de energieprijzen weer gelijk worden aan de energieprijzen in 2019/2020. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals leveringen van gas uit het buitenland, de temperaturen in de winter, emissierechten en nog veel meer. Dit zijn onzekere factoren die we niet zelf in de hand hebben. De verwachtingen van de energieprijzen in 2023 zijn dus nog onzeker.

Image

Verlaging van de energiebelasting

De energierekeningen liepen in 2021 hoog op bij de meeste Nederlandse huishoudens. Om deze reden heeft het kabinet besloten een deel van deze kosten te compenseren. Per 1 januari 2022 wordt de energiebelasting op stroom verlaagd. Hierdoor betaal je als huishouden minder geld over je energieverbruik. Wel ga je in 2022 meer betalen voor gas door een verhoging van de energiebelasting op gas. De veranderingen zijn als volgt doorgevoerd:

  • De teruggave van de energiebelasting wordt verhoogd van € 560,- naar € 825,-. Dat is een belastingvoordeel van € 265,-.
  • Het belastingtarief op elektriciteit wordt verlaagd met 6,9 cent per kWh. Hoeveel je hiermee bespaart is afhankelijk van je verbruik. Met een gemiddeld verbruik van 2.348 kWh bespaar je ongeveer € 160,-. Met een hoger stroomverbruik is dit meer en met een lager verbruik is dit minder.
  • De energiebelasting op gas wordt duurder. In 2022 betaal je 2 cent meer belasting over elke kuub gas.

Dit is dus een financiële meevaller. De energiebelastingen voor 2023 zijn nog niet bekend. Dit is ook een belangrijke reden dat er nog weinig gezegd kan worden over de verwachting van de energieprijzen voor 2023.

Bekijk onze huidige tarieven

Bespaar op je energieverbruik

Wat de verwachtingen van de energieprijzen voor 2023 zijn staat nog niet vast. Er zijn namelijk veel onzekere factoren waar we zelf geen invloed op hebben. Wel kan je je kosten laag houden door te besparen op je energieverbruik. Dit kan op verschillende manieren, zoals het gebruiken van een waterbesparende douchekop, je huidige lampen vervangen door LED verlichten of door simpelweg de verwarming lager te zetten. Daarnaast kun je ook kiezen voor meer ingrijpende methodes door zelf stroom op te wekken met zonnepanelen of minder gas te gebruiken via isolatie of een warmtepomp. Weet je nog niet waar je moet beginnen? Dan geven onze experts graag een advies op maat.

Ontvang persoonlijk advies
Image

Scherpe groene energieprijzen

Vind je duurzaamheid belangrijk, maar wil je niet teveel betalen? Dan ben je bij ENGIE aan het juiste adres. Bij ENGIE voorzien we onze klanten altijd 100% met groene stroom uit Nederland en CO2-gecompenseerd gas tegen scherpe prijzen.

Bereken direct je maandbedrag