Image

Smart charging: je elektrische auto slim opladen

Ontdek Slim Laden

Wil jij zoveel mogelijk gebruik maken van groene stroom tijdens het opladen van je elektrische auto? En vooral op te laden op momenten wanneer er voldoende energie beschikbaar is op het elektriciteitsnet? Dat kan met smart charging, ook wel bekend als Slim Laden. Lees hier meer over hoe smart charging werkt, wat de mogelijkheden zijn en wat de belangrijkste voordelen zijn van deze laadmethode.

Wat is smart charging?

Smart charging is het op een slimme manier laden van je elektrische auto. Dit houdt in dat het laden gestuurd wordt op basis van het aanbod van groene stroom en de capaciteit van het elektriciteitsnet. Je elektrische auto wordt zo op de optimale momenten opgeladen, bijvoorbeeld op de momenten wanneer de zon veel schijnt/de wind hard waait of in de nacht wanneer we met elkaar weinig stroom gebruiken (en er dus veel stroom beschikbaar is). Met smart charging kun je het moment waarop of het vermogen waarmee laadt aanpassen, zodat je zo duurzaam mogelijk laadt. 

Zo werkt smart charging

Smart charging kent verschillende toepassingen. Het grootste gedeelte van de elektrische rijders ziet smart charging als: ‘het slim omgaan met de stroomvraag en ruimte op het elektriciteitsnet’. Om op een slimme manier te kunnen laden, moet je het opladen aansturen. Met een smart charging app kun je makkelijk via jouw telefoon je laadsessies beheren. De smart charging functie zorgt ervoor dat er met minder vermogen of op bepaalde tijdstippen tijdelijk helemaal niet  geladen wordt wanneer het druk is op het elektriciteitsnet. Is het rustig op het elektriciteitsnet (momenten waarop we met elkaar weinig stroom verbruiken) of is er veel groene stroom beschikbaar, dan wordt er met volle vermogen geladen. Hiermee worden hoge pieken in het net voorkomen en draag je bij aan een stabiel energienetwerk.

Image

De voordelen van smart charging

  • Duurzamer dan normaal laden

    Met smart charging laad je op de momenten waarop er veel groene stroom beschikbaar is of wanneer je zelf zonne-energie opwekt.     
  • Houdt het elektriciteitsnet in balans

    Je maakt minder gebruik van stroom in de piekuren (momenten waarop we met elkaar veel stroom gebruiken). Dit zorgt voor een stabieler energienetwerk.     
  • Je ontvang een beloning voor je flexibiliteit 

    Smart charging is niet alleen beter voor het milieu en het net, het heeft ook een financieel voordeel. Zo krijg je als klant van ENGIE een beloning van 3 cent voor iedere slim geladen kWh.      

Meld je aan voor Slim Laden
Image

Smart charging combineren met zonnepanelen

Heb jij zonnepanelen op je dak? Dan is smart charging extra voordelig. Hiermee kun je namelijk de stroom die door jouw zonnepanelen is opgewekt direct benutten. Zo laad je auto met je eigen groene stroom en hoef je minder energie af te nemen bij je energieleverancier. Daarnaast wordt het in de toekomst ook financieel voordeliger, aangezien de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd. Het zelf gebruiken van je zonnestroom wordt dan steeds aantrekkelijker.