Image

Alles over het slim laden van je elektrische auto

Steeds meer mensen kiezen ervoor om elektrisch te gaan rijden. Hierdoor is er een stijgende vraag naar laadmogelijkheden. Maar hoe kun je nou optimaal gebruik maken van groene stroom tijdens het opladen van je elektrische auto? En hoe kun je de hoge pieken in de vraag naar stroom afvlakken, zodat het elektriciteitsnet in balans blijft? De oplossing: slim laden. Wij vertellen je op deze pagina graag meer over hoe slim laden werkt en wat de mogelijkheden zijn. 

Ontdek Slim Laden

Wat is slim laden?

Slim laden houdt in dat je op een bewuste manier omgaat met het opladen van je elektrische auto. Oftewel, je elektrische auto wordt op de optimale momenten opgeladen. Normaal gesproken laden elektrische auto's automatisch met vol vermogen op wanneer je ze aan een laadpaal koppelt. Dit zorgt alleen wel voor piek in de vraag naar stroom. Als dit gebeurt op tijdstippen op de dag waarop we sowieso al veel stroom verbruiken, vraagt dit extra veel van ons elektriciteitsnet. Met slim laden stel je het opladen uit naar tijdstippen waarop we juist weinig stroom verbruiken. Bijvoorbeeld in de nacht of op momenten wanneer er veel groene stroom opgewekt. Door op deze momenten je elektrische auto op te laden, ben je slim aan het laden.

Waarom slim laden?

Slim laden is een vrij nieuw begrip en kent meerdere definities. Volgens het Nationaal Laadonderzoek 2022 zien de meeste elektrischrijders slim laden als het slim omgaan met de stroomvraag en ruimte op het elektriciteitsnet om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. Dit werkt meestal met behulp van een software oplossing, zoals een slim laden app. Wanneer het druk is op het elektriciteitsnet zorgt de slim laden functie ervoor dat er langzamer of tijdelijk helemaal niet geladen wordt. Is er veel stroom beschikbaar, dan wordt er sneller geladen. Dit voorkomt hoge pieken in het elektriciteitsnet en draagt bij aan een stabieler energienetwerk. 

Image

Voordelen slim laden

  • Nog beter voor het milieu

    Met slim laden maak je optimaal gebruik van groene stroom of je eigen zonne-energie. Hierdoor hoeft er minder grijze stroom opgewekt te worden.     
  • Helpt overbelasting te voorkomen

    Met slim laden wordt er minder snel of helemaal niet geladen op momenten wanneer het druk is op het elektriciteitsnet. Dit voorkomt hoge pieken en houdt het elektriciteitsnet in balans.
  • Beter voor je portemonnee

    Naast dat slim laden beter is voor het milieu, kun je ook geld verdienen met jouw flexibiliteit. Zo krijgen klanten van ENGIE een beloning voor iedere slim geladen kWh.

Image

Slim Laden met ENGIE

Slim laden heeft dus meerdere voordelen. Meerdere elektrisch rijders ervaren dit ook. Volgens het Nationaal Laadonderzoek 2022 is meer dan de helft van de elektrisch rijders positief tot zeer positief over slim laden. Op dit moment zijn wij druk bezig met het ontwikkelen van een slim laden functie voor onze klanten in de ENGIE-app. Wil jij weten wanneer dit beschikbaar is? Laat je gegevens achter en we sturen je een seintje.